Startsida / Inlägg

Nu är Sverige stort igen

av Gunnar Fredriksson

Vad står på? I min tidning läser jag att Sverige dominerar debatten i USA sedan presidenten pratat nonsens om oss. Ännu mer: Sverige tycks ha spelat en huvudroll i amerikansk debatt sedan 1930-talet då våra idéer om välfärdsstaten slog igenom i världen.  — Ta det lugnt! Mina erfarenheter, vad de nu kan vara värda, handlar mest om hur okunniga amerikaner är om Sverige. Som så många andra svenskar har jag mött amerikaner som förväxlat Sverige med Schweiz: ”Ni gör bra klockor”, brukade de säga. Jag tröttnade på att säga emot och övergick till att hålla med. ”Javisst, de går alltid rätt.” När jag intervjuade en högerpolitiker i det inre av Californien kunde han inte komma på vad Sverige var för ett land. Han undrade om vi i likhet med fru Tatcher i England ville ”krossa facket”, utmärkt i så fall, tyckte han. I Texas träffade jag en republikansk politiker som aldrig hade varit utomlands, och det ju så att bara en liten andel USA-medborgare har pass. Men han sa att hans fru hade varit i Mexico. ”Hon gick nog ett museum, det skulle inte förvåna mig”. — Min teori är att ju större ett land är desto mindre vet de om andra länder. Jag var en gång i Bulgarien, där hade de utmärkta kunskaper om Sverige. — Trump läser inga böcker av betydelse och har ett mycket litet ordförråd. Men vråla ut skällsord kan han. Jag tror dock inte att en debatt om Sverige spelar någon större roll i USA:s politiska kaos.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB