Startsida / Inlägg

Starkt försvar, svag matematik

av Gunnar Fredriksson

Nu får vi veta, nästan varje dag, hur starkt, eller svagt, försvaret är. Det vanliga är att man då nämner försvarskostnaderna i procent av BNP, bruttonationalprodukten. Det förefaller mig tokigt men så talar ju både försvarsministern, Öb och Trump. — Om ekonomin går bra, som i Sverige, blir andelen militära kostnader mindre rent matematiskt utan att försvaret för den skull blir svagare. Om däremot BNP i Ryssland försämras på grund av svag ekonomi blir andelen militärutgifter högre även om den militära styrkan inte ökar.  (Nu ökar den nog ändå). — Antag att ett miniland, t ex Monaco, köper en ubåt. Då kommer andelen militärutgifter i förhållande till BNP att vara hög och Monaco blir enligt gällande beräkningar kanske Europas starkaste militärmakt. Den engelska tidskiften ”The Economist” skrev nyligen att eftersom Greklands ekonomi är extremt usel blir Grekland Europas starkaste militärmakt, enligt detta sätt att räkna. Men det är ju nonsens. — Med detta tar jag inte ställning till Sveriges försvarspolitik eftersom jag har samma uppfattning som Aftonbladets ledarsida.  Jag blir bara en aning irriterad på anspråksfulla, högtidliga  absurditeter.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Kristina Jeppsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB