Startsida / Inlägg

Det spökar

av Gunnar Fredriksson

Då och då dyker spöken upp från mitt förflutna, nyligen två nästan samtidigt. En skribent vid namn Johan Norberg drar fram i en svensk tidning den österrikiske ekonomen Friedrich Hayek. Han skrev en gång i tiden en bok som på svenska hade titeln ”Vägen till träldom”. Och Hayek minns jag ju. Träldom var enligt Hayek vad socialdemokratin och särskilt den fackliga rörelsen skulle åstadkomma. Han förebådade fru Thatchers grundidé ”krossa facket”. Så skulle ”frihet” uppnås enligt denna sorts liberalism. Olof Palme studerade som ung Hayek och det bidrog till att han blev socialdemokrat. Jag hade en liknande upplevelse när jag läste Hayek för som det förefaller mig nu mycket länge sedan. — Så till en helt annan sak. I ett utmärkt reportage senare i samma tidning skildras hur skogsföretag hänsynslöst skövlar skog på Borneo. Spöklikt. 1981 tog jag mig från Surabaya via Samarinda till den lilla byn och flodhamnen Tanjung Redeb på Borneo. Jag ville dit därför att jag höll på med att skriva en bok om Joseph Conrad. Han kom dit flera gånger på 1880-talet som styrman med ”Vidar”, en ångare hemmahörande i Singapore. Mitt lilla flygplan med tre passagerare flög lågt över djungeln, skuggan av flygplanet med en tonåring som pilot svävade lågt över djungelns trädtoppar. Och där nere såg jag skogsmaskinerna. De sågade av träden i midjehöjd och lämnade den rödaktiga marken bar, utsatt för snabb tropisk förruttnelse. I djungeln fanns orangutanger, berättade min värdshusvärd i Tanjun Redeb, hur skulle det gå för dem. Japanska och amerikanska företag var i full gång. Och nu, 35 år senare, samma exploatering. I Joseph Conrads debutroman ”Almayer´s Folly” betraktar den vemodige holländske affärsmannen Almayer (Olmeyer) floden och mediterar över ”den materiella världens illusioner”. —  Jag upplevde ett samband med Sverige. Utanför dörren till flygplanets trånga toalett låg en trasig tidning med fragment av en artikel om Björn Borg. Tiden går men mycket är sig likt.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Kristina Jeppsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB