I Håkans fotspår

Svenska artisterna: Så har han influerat oss

Under 16 år som en av landets största popartister har han hunnit färga av sig, både på publik och på andra artister.
Flera tunga musiknamn säger att de inte skulle ha låtit som de gör om det inte vore för Håkan Hellström.
– Håkan Hellström var droppen, säger Love Antell.

 

Arvtagarna

Veronica Maggio, Love Antell, Alice B, Linnea Henriksson, Avantgardet, Laleh, Hurula, Joel Alme, Jonathan Johansson… visst är de många som tycks bära minst en flinga influens från Hellströms musik? Och det finns fler som har inspirerats enormt, även om det inte hörs vid första lyssningen.

Ibland kan vi ana det på de nakna, raka men poetiska låttexterna. Ibland i en härligt respektlös lek med genrer, instrument och rytmer som inte brukade höra hemma i radiopop.

Håkan Hellström öppnade dörren vidöppen till en tonårs- och hemstadsromantik som de flesta kan relatera till. Han gjorde också svenskan till ett rockigt språk igen – vilket blev kul både för artister som letade förebilder och för lyssnare i alla åldrar.

Några har visat sin uppskattning för branschkollegan genom att gästa honom live. Ullevi-duetten med Veronica Maggio i ”Kärlek är ett brev skickat tusen gånger”, till exempel, kan få ha missat.

Och hon som under tonåren parkhängde till hans musik i deras gemensamma hemstad – Alice B – fick ett antal år senare dela scen med Håkan på Ullevi.

Vissa artister medger att de är väldigt influerade av Håkan, även om de har försökt värja sig, och några, som Little Jinder, uttrycker liknande saker även om sounden skiljer sig åt.

Vi har pratat med några artister som villigt erkänner att de är Håkan Hellströms efterföljare.

Foto: Stefan Mattsson

”Fick mig att börja skriva på svenska”

Love Antell, 35 år, artist och konstnär

– Han är soundtracket till några år i tjugoårsåldern som formade mig. Hans musik har ju alltid varit sentimental, så kanske är min och många andras relation till honom det också. Det blir som en god vän för mig, som följer genom livet, säger Love Antell.

När upptäckte du Håkan Hellström?

– När hans första låt kom var jag i Göteborg för första gången. Jag åkte dit för att träffa (konstnären) Lars Hillersberg som ställde ut på Röda Sten. De sakerna har hängt ihop för mig sedan dess. Det är kombinationen av influenser som inspirerar mig.

Vad betyder Håkan för din egen musik?

– Även om jag växte upp med Monica Zetterlund, Thåström, Bob Hund, Latin Kings och Nationalteatern i tonåren var Håkan Hellström droppen som fick mig att själv börja skriva på svenska. Texter fick en ny innebörd för mig när jag började uttrycka det som jag tänker.

Förr beskrevs jag slentrianmässigt som hans lillebrorsa från Stockholm. Love Antell
När tycker du att influensen hörs?

– Förr beskrevs jag slentrianmässigt som hans lillebrorsa från Stockholm, vare sig jag ville det eller inte. Allt som kom på svenska då jämfördes med honom, för de flesta sjöng på engelska. Med ”Allt dom bygger upp ska vi meja ner” är ju en stor del av poängen att det lät som en karbonkopia. Det kom från hjärtat.

Foto: Stefan Mattsson

”Jag har med all säkerhet influerats”

Jonathan Johansson, 35 år, artist och skådespelare

Vad betyder Håkans musik för dig?

– Jag har följt honom från början. Jag blev krossad av första plattan och har sedan fortsatt bli förstörd. Visst, det har gått upp och ner, men han har alltid lyckats ta sig in igen. Slagit sönder mig.

Jag vill hålla distans, vill fortfarande vara ett fan. Inte nån kollega. Jonathan Johansson
Vad har du för relation till honom nu?

– I början var man ju så ung, och han var nåt upphöjt och långt borta. Numera finns det många tillfällen när jag har kunnat stöta på honom, på galor och skit, men jag ser alltid till att inte göra det. Jag vill hålla distans, vill fortfarande vara ett fan. Inte nån kollega.

Tycker du att din musik influeras av Håkans?

– Eftersom jag skrivit på svenska sedan början, och tycker att det är varje låtskrivares skyldighet att försöka hitta sin egen ton och sitt eget språk, har jag mest sett det som min uppgift att inte influeras av honom. Men det har jag med all säkerhet gjort ändå. Hur mycket som helst.

Foto: Stefan Jerrevång

”Jobbar också
med vemod och desperation”

Little Jinder, alias Josefine Jinder, 28 år, artist och producent

Hur upptäckte du Håkan Hellström?

– Det var väl genom BD. Jag var besatt av Broder Daniel och typ stalkade Henrik Berggren. Jag brukade gå omkring där han bodde och hoppades att han skulle ”se mig”! Jag var tolv år! Jag tyckte att Honey Is Cool var det coolaste som fanns när jag var liten, så jag älskade Håkan och hade nog älskat honom även om han släppte typ en skiva med tystnad. Jag saknar indiescenen!

Jag älskade Håkan och hade nog älskat honom även om han släppte typ en skiva med tystnad. Little Jinder
Hur är din relation till Håkan nu?

– Jag har inte upprätthållit min stalking, tyvärr, men jag är tacksam för att han har gjort så många låtar som jag fått skrika med i som missförstådd, ful och kåt ungdom. Jag har ju ett attention span på cirka två minuter, så jag har inte hängt med de senaste … tio åren? Haha!

Vad har hans musik betytt för din egen?

– Jag tror att framför allt Broder Daniel har betytt sviiinmycket för mig attitydsmässigt. De formade mig nog mer än vad jag förstår själv.

När eller var hörs det att du är influerad?

– Jag vet inte. Jag jobbar väl också mycket med vemod och desperation. Jag tycker att Håkans vemod är vackert. Jag tycker Broder Daniels desperation var vacker.

”Lika viktig som
Lou Reed”

Rasmus Arvidsson, 29 år, artist i Avantgardet

Vilken är din relation till Håkan Hellström och hans musik?

arvidsson– Under många år har den varit alldeles för intensiv och odistanserad, vilket har lett till ett on and off-förhållande eftersom jag då jag har mått som sämst inte kunnat ha hans musik nära mig alls. För mig har Håkan alltid slagits hänsynslöst med knytnävarna i solar plexus med sitt oerhörda mörker, vilket gör det fascinerande att se hur han ofta i stället förknippas med glädje, tonårstjejer och folkfest.

Hur upptäckte du honom?

– Genom min brors högtalare, där första skivan strömmade ut. Själv blev jag sedan golvad av ”För sent för edelweiss”. Då gick det inte heller att gömma sig någonstans.

För mig har Håkan alltid slagits hänsynslöst med knytnävarna i solar plexus. Rasmus Arvidsson
Vad har Hellström betytt för ditt musikskapande? Hör du influenserna?

– Håkan har krattat en svensk förlängning av den stig som Lou Reed var först med att trampa upp vad gäller textförfattande . För mig och alla andra i Sverige har han varit lika viktig som Lou Reed.

– Musikaliskt, däremot, har nog Avantgardet inspirerats av samma skivor och gitarrer som Håkan själv formats av. The Velvet Underground, Nationalteatern, Stones, Small Faces … Han kommer alltid vara relevant och sjunga rakt in i hjärtat på mig. Oavsett om man sitter på Ullevi eller ligger utslagen i någon gränd i London.

”Ett sjukt telefonsamtal”

Alice B, 27 år, artist

Vilken relation har du till Hellström?

– Just till Håkan… Hm, vi är göteborgare som gör musik. Han e go.

… och till hans musik?

– Håkan är ju något i mitt liv som har funnits med under hela tonåren, så hans musik känns som en gammal kompis som man gärna lyssnar på ibland.

När upptäckte du honom?

alice-b– Första gången jag fick höra om honom gick jag i mellanstadiet, när ”Känn ingen sorg” släpptes. Sen kommer jag ihåg att jag satt med en kompis i Bältesspännarparken 2002, och att han helt plötsligt hade en spelning på Storans tak. Men det var inget ”wow” förrän jag såg honom spela på Liseberg första gången. När ”Ett kolikbarns bekännelser” kom var jag såld!

Vad tyckte du då, i jämförelse med nu?

– Jag kan sakna just Lisebergsspelningarna, när man satt och väntade utanför i nån timme och sen rusade in i en stor flock för 60 spänn.

Du spelade med Håkans på Ullevi 2014. Hur kom det sig?

– Jag fick ett telefonsamtal en dag i maj. När jag lyssnade av telefonsvararen var det Simon från Augustifamiljen och Håkans band som undrade om jag ville köra ”Fri till slut”. Jag blev rätt chockad och eftersom jag inte hade råd att gå själv sa jag så klart ja, att det var en ära, och frågade när första repet var. Det var ett sjukt telefonsamtal och en otrolig grej att få göra!

Är det något du vill göra om?

– Nej, jag tror inte det. Det är en drömdag som jag gärna bara har en version av.

Vad har Håkan betytt för din musik?

– Detta låter ju kanske dumt, men faktiskt ingen alls som jag själv har tänkt på. Men det finns säkert saker som har etsat sig fast någonstans i huvudet. Så är det väl med all musik man lyssnar på.

Foto: Facebook

”Han har påverkat
ett helt land”

Malin Dahlström och Gustaf Karlöf,
artister i Niki & The Dove

Vad betyder Håkan Hellström för er?

Håkan Hellström har inte bara färgat en generation utan flera, och nästa generation står på tur. Få artister har den förmågan. Att ha vuxit upp till hans musik färgar ju ens själ och därmed ens ungdom. Han har påverkat ett helt land.

Vad tyckte ni kring hans debut jämfört med nu?

– Håkan har alltid varit och kommer alltid att vara en humanist. Han förstår vad det innebär att vara människa långt in i själen. Det är en av anledningarna till att han fångar så många hjärtan. Därför är upplevelsen ganska mycket densamma nu som förr. Och det är inte i en negativ bemärkelse utan ett tecken på att han uttrycker något som är sant.

Vad betyder han för Niki & The Doves musik?

– Man inspireras av den frihetskänsla som sipprar genom allt han gör. Det som spritter av en tårfylld livsglädje. Oavsett i vilken genre man jobbar så behöver man den där friheten i hjärnan.

Man kan inte undgå att inspireras av hans frihetshjärna! Niki & The Dove
När och var tycker ni att influenserna hörs?

– Vi är influerade, men på ett mer abstrakt sätt. Man kan inte undgå att inspireras av hans frihetshjärna!

”Min själ hade
varit fattigare”

Peder Stenberg, 38 år, artist i Deportees

– Jag tycker att Håkan Hellström är bland det finaste vi har i Musiksverige och är tacksam över att få dela tid med honom, säger sångaren i Deportees.

När upptäckte du Håkan?

stenberg– När Håkan slog igenom 2000 var jag i en märklig fas där jag systematisk bojkottade all gitarrmusik, så jag tog aldrig chansen att gråta till ”Nu kan du få mig så lätt”. Det var först med ”Ett kolikbarns bekännelser” som jag inte längre kunde värja mig. Sedan dess har jag varit såld.

Vad har han betytt för ditt eget musikskapande?

– Jag vet inte om Deportees hade låtit annorlunda utan Håkans musik, men min själ hade definitivt varit fattigare.