Startsida / Inlägg

Så mycket oljepengar får Kristianstad för Beutler

av Johan Flinck

IFK Kristianstads propagandaministerium försöker hänga med.

Hörde i förmiddags att Dan Beutler var i Qatar igen, eller åtminstone på väg i dag.

Ringde och kollade det med Ola Lindgren och någon mer i klubben. Det stämde och var förstås ingen hemlighet. Men en timme senare hade IFK:s propagandaministerium dragit ut ett pressmeddelande. Inte första gången de gör det så fort de förstått att vi snappat upp något.

Man skrev dock inget om hur mycket oljepengar man för för Beutler. Och Ola Lindgren hade inga sköna kommentarer i pressmeddelandet.

Men det där har jag luskat reda på och ni får det här nedan i ett knäck jag nyss skrev till webben.

Innan dess:

Jan Stankiewicz kallas ”Jas” och inget annat. Sorry för att jag skrev fel häromdagen.

På tal om gamla målvakter: jag pratade med Staffan Olsson häromdagen och frågade hur det varit på Ahlms avskedsmatch i Kiel i fredags och om någon av de gamla världsspelarna hade imponerat på honom.

Olsson pekade då ut en direkt:

– Peter Gentzel. Han var fantastisk i mål.

Gentzel, 44, hade nog varit en tung förstärkning i vilket elitserielag som helst. Och tänk er Tomas Svensson…

***

Pratade också med Lindgren om min stora genomgång av u-landslagen i tisdags.

Han, precis som flera andra tunga namn i handbolls-Sverige, vet inte om andelen UVM-finalister som etablerar sig i a-landslaget (en fjärdedel) är en bra eller dålig siffra. Vilket är en berättigad fråga.

Lindgren menar att det hade varit oerhört intressant att veta hur det ser ut i till exempel Danmark, som varit så väldigt framgångsrika på ungdomssidan. Först då, och kanske i jämförelse med några länder till, hade man vetat om den svenska utdelningen är fågel eller fisk.

Helt rätt, Ola!

Jag har tyvärr inte tid och möjlighet att gå igenom Danmark och något land till (Tyskland?). Men är det någon annan som har det så hade det varit oerhört välkommet. Jag publicerar mer än gärna resultatet här på bloggen.

Eller kanske kan Lövgren be någon av sina kontakter inom danska och tyska förbundet göra det? I gengäld kan han ju bara skicka över min genomgång på Sverige till dem.

Så till dagens Beutler-knäck:

Dan Beutler lämnar Kristianstad för Qatar igen i en vecka.
För det får Kristianstad nästan 90 000 kronor.
– Det är bra betalt per räddning han gjort under försäsongen, garvar Ola Lindgren.

I våras presenterades stormålvakten Dan Beutler som hårdsatsande IFK Kristianstads supervärvning till den stundande säsongen.
Kort därefter lämnade 35-åringen Hamburg för ett korttidskontrakt med Al-Jeish i Qatar innan han kom till Kristianstad i somras.
I dag drog Beutler till Qatar och Al-Jeish igen. Kristianstad lånar ut honom i en vecka till Super Globe, det inofficiella klubblags-VM:et där också Champions League-finalisterna Hamburg och Barcelona deltar. H43:s storstjärna Zoran Roganovic är för övrigt också utlånad till Al-Jeish.
Kristianstads tränare Ola Lindgren säger sig inte veta hur mycket oljepengar klubben får betalt för utlåningen. Men enligt en säker källa till Sportbladet får Kristianstad 10 000 euro, nästan 90 000 kronor för att vara utan Beutler en vecka på försäsongen.
– Klubben tycker att det är bra betalt per räddning han gjort under försäsongen. För det har i ärlighetens namn inte varit så många räddningar från Dan under matcherna på försäsongen, säger Lindgren med ett garv.
Inte?
– Nej, det har det inte. Men han har väl haft mycket annat i huvudet, som det här med Qatar. Med lite dollar i fickan kommer han nog hem glad igen, haha. Lite sån här jargong får vi ha med honom.
Sportbladets källa vet inte exakt hur mycket Beutler själv får för Super Globe men det ska vara mer än vad IFK får, kanske så mycket som det dubbla – 175 000 kronor.
Om sedan Al-Jeish vill ha ner honom mitt under säsongen och är beredda att betala rejält för det?
– Det bestämmer vi själva men allt är ju ekonomi i dagens värld. Det är klart att jag inte vill bli av med honom under tävlingssäsongen. Men nu passade det bra. Han missar bara träningsturneringen i Malmö i helgen och det kan vara bra för Herdeiro Lucau att få de matcherna själv, säger Lindgren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB