Startsida / Inlägg

Rapport från en presskonferens

av Johan Flinck

Min text/betraktelse/tyckare från dagens presskonferens.

”Det är inte intressant att komma hem till elitserien och gå på halvfart och mosa ner 18-åringar.”
Sa Magnus Jernemyr för 1,5 år sedan.
I dag skrev han på ett treårskontrakt med Lugi.

– Med min fysiska spelstil är det svårt att spela i elitserien. Det är i matcher som mot Kiel och Madrid jag kommer till min rätt mest. Det är inte intressant att komma hem till elitserien och gå på halvfart och mosa ner 18-åringar.
Magnus Jernemyr var rätt tydlig då i december 2011 när jag ringde runt och frågade de äldre landslagsspelarna om hur de ställde sig till att komma tillbaka till elitserien en dag.
Den sista delen av Jernemyrs citat har ju hunnit bli smått klassiskt.
Men i dag skrev den 37-årige förre Champions League-vinnaren på ett treårskontrakt med Lugi.
Jag citerade Jernemyr och frågade varför han tänkt om.
– Så kände jag då. Men det finns mycket annat jag kan tillföra mitt eget lag än att banka på motståndarna, känner jag nu.
Så 18-åringarna i elitserien ska inte vara livrädda nu då?
– Jodå, det ska de vara, svarade Jernemyr.
Det finns förstås fler förklaringar till helomvändningen.
Jernemyrs familjesituation spelar såklart in när han hade bestämt sig för att flytta ihop med sin norska flickvän som är travtränare (vilket du inte kan vara överallt i världen).
En havererad handbollsmarknad i Europa är en annan förklaring.
Själv talar han gärna om Tomas Axnér som en starkt bidragande orsak till att det blev Lugi. Jernemyr pekar på att Axnér har gjort samma resa från proffslivet i en av de största ligorna till elitserien med allt vad det innebär i förståelse för Jernemyrs situation och det står klart att Axnér kommer att särbehandla sin storstjärna.
En rejäl slant i sign on-bonus har förstås också gjort sitt till, även om ingen av parterna förstås vill prata om pengarna.
Men det står klart att Lugigynnaren och multimiljonären Arne Paulsson, ”Glasmästarn” kallad, har öppnat börsen rejält den här gången. Men den är inte tom för det:
– Hade familjen (sonen och dottern har tagit över företaget) bara tillåtit det hade jag tagit hit Källman också, som ”Glasmästarn” sa till mig just innan presskonferensen skulle börja.

Vad betyder värvningen av Jernemyr för Lugi då?
Inget för anfallsspelet, sa någon.
Nej, kanske inte.
Men å andra sidan: med en kinesisk mur bakåt behöver man inte göra så många mål framåt och det ska också bli en hel del gratismål på kontring, och då tänker jag inte i första hand på när Magnus Jernemyr några enstaka gånger kliver över mittlinjen, vilket han kommer att få göra enligt Axnér.
Med Jernemyr på plats känns elitserien som ett tvålagsrace mellan de två storsatsande, skånska klubbarna Lugi och IFK Kristianstad. För Sävehof bygger ju nytt, Ystads IF och Drott känns svagare på förhand jämfört med i fjol och Alingsås och Guif räcker nog inte ända fram i år heller.

Sedan ska förstås inte marknadsvärdet för såväl Lugi som elitserien förringas med en värvning som Jernemyr.
Zlatans bok fick kidsen att låna böcker igen.
Kan Jernemyr få lundensarna att vallfärda till ”Biblioteket” och vifta med mer än sina lånekort?
Ja, föreningen Lugi har gjort vad de kunnat i varje fall.

På vilken magnitud placerar vi då den här värvningen i elitseriehistorien?
Jag kastade ut frågan på twitter sent i går kväll och har fått en rad ”nomineringar” på de största värvningarna genom tiderna.
Jag tycker att vi här kan skilja på de tydliga hemvändarna, som Magnus Wislander, Ola Lindgren och Magnus Andersson, och övriga. De är förstås större ikoner än Jernemyr men återvände ju till klubbarna de en gång lämnat och på nåt sätt alltid tillhör.
Staffan Olsson var ju förstås ingen hemvändare på det viset då han aldrig hade spelat i Hammarby. Men banden till Bajen var tajta sedan länge, ”Nollan” Grahn var tränare och Olsson skulle också bli tränare i klubben. Nej, Bajens värvning av Olsson hamnar någonstans mittemellan.
Vill också påpeka att vi inte får blanda ihop effekten/konsekvenserna av en värvning med tidpunkten för själva värvningen och förväntningarna som finns då, där vi alltså är just nu med Jernemyr. Någon föreslog Tobias Karlsson när han gick från Norge till Hammarby. Effekten för både Karlsson och Hammarby var ju fantastisk men vid tidpunkten för värvningen var det inte många som ens noterade den.
Är ni med? Bra.
Vi har förstås några Bengan Boys-legendarer som valde att återvända till andra klubbar i elitserien än de lämnat och dessutom mitt under sin storhetstid, såsom Per Carlén och Mats Olsson. Det var förstås riktigt tunga värvningar.
Sedan har vi ett par internationellt mycket namnkunniga spelare som på 1990-talet plötsligt dök upp i elitserien som tunga skrällar:
Cristian Zaharia – rumänen som var en av världens främsta skyttar när han kom till Drott 1991.
Konstantin Sjarovarov – vitryss som tog OS-guld med Sovjetunionen 1988 och VM-silver 1990 och värvades av Kroppskultur 1996.
Och mig veterligen har bara en spelare gått från mäktiga Barcelona till elitserien tidigare och det var Veroljub Kosovac till Kristianstad 1986.
Sedan har vi förstås danske EM-guldmedaljören Lars Möller Madsen till Kristianstad häromåret och landsmannen Marcus Cleverly till Lugi i våras.
Andra nomineringar är Johan Peterssons comeback i Alingsås 2009 som gav ett SM-guld och Fredrik Larssons övergång från Spanien till Sävehof häromåret.
Dan Beutler från IFK Ystad till RIK var förstås en stor värvning inom elitserien, liksom Bo ”Bobban” Anderssons övergång från Guif till IFK Malmö 1974.
Men Beutler har tillskansat sig en digrare meritlista nu så övergången till Kristianstad i somras smäller högre.
Var placerar vi då in Jernemyr i allt detta?
Med tanke på att han i dagsläget är en av världens tre bästa försvarsspelare och spelade Champions League-final för drygt två månader sedan (samt att vi i detta sammanhang stryker återvändarna Wislander, Olsson & Co av anledningen jag nämnt ovan) skulle jag säga att vi får gå cirka 20 år tillbaka i tiden för att hitta en lika stor och prestigefull värvning till elitserien. Jag tänker då på Per Carlén och Mats Olsson (till Ystads IF 1991 respektive 1994) samt Cristian Zaharia.
***
Ska bli mycket intressant att se hur domarna kommer att hantera Magnus Jernemyr – och Jernemyr domarna för den delen.
– Det är lagen själva som sätter nivån. Och vi ska sätta den på en mycket hög nivå, log Jernemyr framme vid podiet och man ska nog se det som en passning till domarna.
***
Och nog är respekten stor för Jernemyr i elitserien:
”Om Jernemyr hamnar i Lugi så vill jag redan nu be @ManssonRobert att aldrig köra rörelser där de krävs att jag är i närheten av den mannen”, twittrade Malmös kantspelare Hampus Svännel till sin spelmotor i går.
***
Förra året sa vi att det var hemvändarnas säsong med Henrik Lundström, Fredrik Ohlander, Robert Arrhenius, Joacim Ernstsson med flera.
Ehh… vad ska vi då kalla årets med Jernemyr, Beutler och Kristian Svensson redan klara och med Jonas Källman på ingång till Skövde?
***
Till sist: nu ska vi se vad Jonas Källman sa i december 2011 om att spela i elitserien igen:
– Jag kommer inte spela i Sverige igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB