Startsida / Inlägg

Starkt!

av Johan Flinck

Damerna klara för EM – som gruppsegrare dessutom.

Ingen skräll men starkt att fixa gruppsegern – före den sista matchen dessutom.

Men var det så ”smart” med tanke på publiksiffran och stämningen i Scandinavium på söndag när det är dubbelarrangemang med herrarnas VM-playoff?

Jag ställde frågan (ungefär så) till Lövgren.

– Hellre att vi är klara om du ställer det mot att sälja fler biljetter till söndag, svarar general managern med ett lätt skratt.

Det förstår jag, men samtidigt sliter förbundet, eller om det nu är landslagsbolaget, med att dra folk till Scandinavium på söndag.

– Cirka 5000 biljetter var sålda i går, säger Lövgren, som medger att det behövs i varje fall 7000 åskådare för att få till ett hyfsat tryck i den stora arenan.

Behöver det bli 7000 åskådare för att det inte ska bli en förlustaffär för er?

– Nej, och det står redan klart nu att det inte blir någon förlustaffär.

Fick lite mer kött på benen varför man över huvud taget har lagt arrangemanget i Göteborg och Scandinavium. Jag var ju kritisk till det redan direkt när jag fick höra det.

Jo, alltihop är nämligen också en form av kick-off till dam-EM 2016 där Sverige ska spela andra gruppspelet i Scandinavium, som också är spelplats för finalspelet.

– Och tyvärr har vi inte några andra arenor än Scandinavium om vi vill ha skarpa matcher i Göteborg Det finns ju ingen annan arena som är godkänd.

Så ville man vara i Göteborg fick det bli Scandinavium helt enkelt.

***

Lagkapten Tobias Karlsson drog sitt strå till PR-stacken på sin blogg på förbundets hemsida häromdagen när han uppmanade handbollsfolket att komma till Scandinavium på söndag.

Nu är jag rätt övertygad om att herrarna fixar det här ändå, inte minst då man faktiskt leder i ”halvtid” efter bortamatchen. Och jag har varit rätt övertygad hela tiden. Men jag har skrivit det förr hur Sverige spelat bort sig i kval i stora hemmaarenor och sedan förlorat inför ett jäkla tryck på bortaplan (Island, Montenegro). Men nu ”överlevde” man bortafajten och har som sagt andra matchen hemma.

Men det är klart ni ska avsluta säsongen i Scandinavium. Det tänker i varje fall jag göra.

***

Såg inte damernas match i går nere i Slovenien men förstod på Lövgren att Helle Thomsen var med och coachade på bänken, vilket egentligen inte var planen. Men tydligen hade spelarna och Thomsen lärt känna varandra så väl på den korta tiden, liksom Thompson Twins, att det funkade bra.

Har fortfarande inte pratat med Thomsen men ska bli intressant att göra det när det är dags framåt hösten. Alltid kul med nya, tämligen oskrivna personer (i Sverige), att intervjua.

Ser också fram emot att täcka ett dammästerskap igen. Denna gång i Kroatien och Ungern i december. Lottningen sker den 19 juni.

***

Med tanke på alla skriverier om hur Qatar fick fotbolls-VM 2022 kollade jag av med Lövgren om han hade hört något fuffens kring när oljestaten fick handbolls-VM.

– Nu var vi inte med och sökte det VM:et så då har man inte samma insyn. Men det har inte surrats något, säger Lövgren.

Å andra sidan, och det här är min reflektion: så länge Hassan Moustafa suttit vid rodret har man ju haft anledning att misstänka att inte allt gått rätt till.

Klart är i alla fall att alla matcher spelas i Doha, i fyra olika arenor. Återstår att se, vilket det snackades om när Qatar fick VM, att samtliga 24 lag ska bo på ett och samma monsterhotell.

***

Lottningen till herrarnas VM sker först den 20 juli.

***

Att PSG vill ha Vranjes som ny tränare är nu mer eller mindre officiellt bekräftat.

***

Missar mitt första fotbollsmästerskap sedan VM 2006. Då Sverige inte gick dit så blev det inget för oss som ”bara” följer svenska landslaget till vardags. Men en mycket läsvärd kvartett är på plats för Sportbladet: Bank, Niva, Laul och Wennman.

Och en tröst i den lilla bedrövelsen (att man själv inte fick åka till Brasilien alltså), nej en stor tröst ska jag säga, är att få uppleva det framför tv:n med en sjuårig son som är tokladdad. Minns själv när jag var sju år och Spanien 1982 var mitt ”första” VM, även om jag har ännu fler och starkare minnen från Mexiko fyra år senare.

Här hemma har vi laddat med VM-bilagor (missa inte Sportbladets – fantastiskt matig, förmodligen den bästa ”Bibeln” vi någonsin gjort), VM-Drömelvor, VM-kompasser (jag borde tydligen hålla på Japan) och olika VM-tips.

Härligt!

Tror och hoppas på Brasilien-Argentina i final.

***

Dagens populärkulturella tips: Roslund & Hellströms böcker. Läs!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB