Startsida / Inlägg

De osynliga strecken, risk för läggmatch och nord vs syd

av Johan Flinck

Spänningen kring strecken saknas inför sista omgången i elitserien.
Dramatiken hittar vi i stället kring de osynliga strecken.
Och så tar vi en rejäl titt på nord- vs sydpoolen.
Där har ni ämnena i bloggen inför sista omgången av elitserien i kväll.

För en gångs skull (tror jag) har vi inte en enda streckstrid inför sista elitserieomgången – trots tre streck.
De åtta slutspelslagen är klara, duon i ingenmansland också, liksom kvallagen. Och att Drott blir jumbo har vi vetat sedan före jul typ.

 

Tabellen

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 12.33.03

Men så har vi de ”osynliga” strecken där kampen är desto hårdare och som gör sista omgången intressant på flera håll.

* Fajten om fjärdeplatsen, som ger en femte och avgörande kvartsfinalmatch hemma. Den står mellan Ystad och Malmö, som står på samma poäng och som båda har två kvalklara lag (Skövde respektive Karlskrona) på hemmaplan i sista matchen.

* Kampen om sjätteplatsen mellan Sävehof och Redbergslid. Varför är den viktig? Jo, slutar man sexa kan man inte väljas av suveräna Kristianstad, som alltså har lag sju och åtta att välja på i kväll. I dagsläget vill jag påstå att inget lag i elitserien har skuggan av en chans mot elitseriens flaggskepp i en serie över fem matcher. I stället kan man då väljas av tvåan Alingsås och det är, med tanke på vad västgötarna presterat de senaste veckorna, som natt och dag jämfört med att ställas mot Kristianstad i en kvartsfinal. AHK går inte säker mot något av de andra slutspelslagen i dagsläget.

Enligt Kristianstadsbladet har IFK bestämt sig för att välja RIK om de får den möjligheten. Då hamnar Guif i ett delikat läge om vi (och Guif) räknar med att RIK besegrar ett Aranäs som inte har något att spela för mer än sin heder: tar Guif poäng mot Sävehof går RIK förbi Sävehof och slutar sexa och då är risken överhängande att Kristianstad väljer Guif före Sävehof. Men om Guif förlorar mot Sävehof i kväll blir Sävehof sexa, RIK sjua och Guif åtta. Ska vi då lita på IFK-spelarna och Kristianstadsbladet väljer Kristianstad i så fall RIK och inte Guif i kvartsfinalen. Hängde ni med? Alltså: kan vara läge för Guif att lägga sig mot Sävehof för att slippa Kristianstad i kvartsfinalen.

* Striden om elfteplatsen mellan Skövde och Karlskrona då? Det skilde trots att sju poäng mellan allsvenska trean OV Helsingborg (som elvan i elitserien får möta i kvalet) och fyran Lindesberg (som tolvan i elitserien ställs mot). Men så stor skillnad är det nog inte i kvalitet mellan lagen. Dessutom spelar de helt olika former av handboll och frågan är om det inte passar bättre för tunga, fysiska Karlskrona att möta ett mer traditionellt spelande OV Helsingborg än det mer speediga Lindesberg. Därför har nog inte Karlskrona något emot att sluta tolva, där man också ligger för tillfället.

Sista omgången kl 17.30 i kväll:

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 12.33.27

***

De skånska lagen dominerar elitserien i år. Alla fyra lär sluta på topp-fem.
Det för oss in på den eviga diskussionen om poolspelet. Nord mot syd.

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 11.42.48

Vilken pool är bäst? Måste väl vara syd?

Nej, vi kan redan nu, före sista omgången, slå fast att nordpoolen är bäst totalt sett. Eller i varje fall kommer de att ha tagit fler poäng totalt sett. Just nu är det 221-211 till norr. Även om sydlagen tar sina maximala tolv poäng i sista omgången kommer nord få fyra poäng till i sina ”interna” matcher i kväll.

Men intressantare är kanske att se hur en tabell ser ut om man bara räknar in matcherna där lagen från norr och söder har mött varandra.

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 12.28.41

Också där är norr alltså bättre räknat i poäng: 101-89. Och inte heller där har syd någon chans att komma ifatt i sista omgången.
De tre andra lagen i sydpoolen än topplagen från Skåne – Karlskrona, Aranäs och Drott – är ju sämst i elitserien. Och mot norrlagen har de varit riktigt svaga med bara tolv inspelade poäng tillsammans.

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 12.29.50

Till nästa säsong kan vi ha sex lag från Skåne. Det är redan klart att Drott byts ut mot IFK Ystad. Dessutom kan OV Helsingborg kvala sig upp mot antingen Karlskrona eller Skövde.

Det är en slagsida som verkligen inte är bra för elitserien och svensk handboll.
Herrarnas elitserie skriker efter ett Boden som vi ser på damsidan – ett lag från en norrländsk stad med handbollsfeber på väg upp i elitserien.

Det är 37 år sedan Norrland hade ett lag i elitserien (Kiruna 1979).

Men det lär dröja ett tag till. Norrlands bästa lag just nu är Strand från Hudiksvall, som slutade fyra i division ett norra i år.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB