Startsida / Inlägg

Plusbetyg, tyckare och analogt arkiv

av Johan Flinck

I natt svensk tid, närmare besämt kl 01.30, ska vi få det senaste om Lukas Nilssons skada. Det har varit helt tyst därifrån sedan beskedet från röntgen i går. Så jag vet alltså inget. Men min erfarenhet av kompetensen i det medicinska teamet – med Jesper Lindgren, Inge Dahlberg och Ulf Sigrdsson – säger mig att de kommer att få Nilsson spelklar igen. Frågan är bara till vilken match.

Fram till det beskedet så samlar vi ihop dagen och lägger damernas fina seger mot Sydkorea till handlingarna med att ge er…

…plusbetygen:

Johanna Bundsen +
Filippa Idéhn ++++
—————
Loui Sand ++
Linnea Torstenson ++++
Jenny Alm ++
Jamina Roberts +++
Isabelle Gulldén ++++
Angelica Wallén ++
Sabina Jacobsen +++
Nathalie Hagman +++
Michaela Ek ++
Linn Blohm ++++
Frida Tegstedt +++

…och spalten i morgondagens tidning (där ni känner igen mycket från förra blogginlägget men jag resonerar lite mer kring hur kittlande, och på sätt och vis komplett, niometersuppställningen med Torstenson-Gulldén-Hagman är):

RIO DE JANEIRO. Torstenson-Gulldén–Hagman.
Det är en av de mest kittlande niometersuppställningarna svensk handboll bjudit på.
Och som själva bjuder på allt.

Sydkorea hade just gjort 19-21 och fått kontakt igen.
Då flyttade Henrik Signell upp Nathalie Hagman på högernio och för första gången fick vi i en tävlingsmatch se den niometersuppställning som kan ta Sverige riktigt långt i detta OS:
Linnea Torstenson–Isabelle Gulldén–Nathalie Hagman.
Några minuter senare hade Sverige gjort 5-1 efter fyra mål från trion och avgjort matchen.
Trion har säkert bildat niometersbesättning förut, men inte i en tävlingslandskamp med en ”frisk” Torstenson som kan skjuta på det här sättet. För hon sköt ju som vore det 2010.
Jag tycker att det är en av de mest kittlande niometersuppställningar vi sett på länge i svensk handboll.
Tre nior, tre helt olika spelartyper, som tillsammans har allt, alla spetsegenskaper, och därmed blir handbollskomplett:
Torstensons dyngskytte och fysik.
Gulldéns spelsinne och passningar.
Hagmans målsinne och fräckhet.
Men det är ett vapen som alltså bara kan utnyttjas i ena halvleken i matcherna, när Sveriges högersida med Hagman är närmast bänken eftersom man måste göra ett byte anfall/försvar där.
Därför är slantsinglingen faktiskt av betydelse för Sverige då man vill ha det alternativet i andra halvlek när matcherna ska avgöras. Signell vann i går sin andra slangsingling i rad i OS och kunde välja sida igen.
– Det kan ha varit en faktor till segern i dag, säger han nöjt.
Tycker att Signell stod för en offensiv och smart coachning mot Sydkorea. Målvaktsbytet var väl givet men en bänkning av en försvarsgeneral ser man inte ofta, som när Sabina Jacobsen fick sitta sista kvarten av första halvlek.
Efter lite famlande hittade han rätt på vänstertvå också med Jamina Roberts och Sverige kunde göra 8-4 sista 13 minuterna.
Bara för att sedan skifta till andra halvlek och låta Sabina Jacobsen(!) och Isabelle Gulldén framgångsrikt ta hand som varsin försvarstvåa. Resten tog Linn Blohm och Linnea Torstenson hand om i mitten.
Sverige släppte bara in 13 mål i andra halvlek och där var förstås Filippa Idéhn en nyckel.
Har hon någonsin gjort en så bra match i en viktig landskamp? Jag tror inte det.
Framför allt imponerade hennes utveckling på kantskotten. Det har länge varit Idéhns svaga punkt men mot Sydkorea tog hon fyra av sju kantavslut. Efteråt menade hon att det är de skickliga kantspelarna i den danska ligan som gjort henne bättre där.
***
Linn Blohm gjorde också en av sina bästa landskamper mot så här bra motstånd. Framåt utnyttjade hon kombinationen stora luckor i det utgrupperade försvaret och Gulldéns spelbegåvning och assist. I mittförsvaret imponerade hon kanske ännu mer bredvid Torstenson.
***
Nu är kvartsfinalen nära då inbördes möten gäller om två lag hamnar på samma poäng. Argentina kommer att bli sist och Sydkorea måste nu ta minst fem poäng på sina sista tre matcher om man ska passera Sverige. De här två segrarna kan alltså mycket väl räcka till en kvartsfinal.
Men jag tror Sverige tar minst en till – mot Holland.
Ryssland och Frankrike (26-25 i går) blir riktigt svåra.
***
För herrarnas del är det nödvändigt att komma upp på vinnarspåret igen mot Egypten i en grupp som ser ut att bli ett riktigt getingbo.
Egypten, som ska vara det svagaste laget i gruppen, hade oavgjort mot Slovenien i premiären när det återstod 13 sekunder och i VM senast fick Sverige bara kryss mot egyptierna.
Brasilien, det på papperet näst svagaste laget i gruppen, vann rätt enkelt mot Polen i sin premiär.
I grupp B går inget lag säkert.
Egyptierna har en riktig artist i Ahmed El-Ahmar på högernio. Är ni sugna på handbollspornografi i natt ska ni kolla in hans stegisättningar.

***

De norska damerna studsade tillbaka och slog Spanien i kväll, ett Spanien som imponerade stort mot Montenegro i premiären.

***

Får Tomas Ryde sitta kvar som rumänsk förbundskapten OS ut? Vad händer? Chockförlust mot Angola i premiären och sedan totalt krossade av Brasilien. Nu är Brasilien det lag som imponerat mest hittills, men 13-26…?

***

På tal om Norge. Det här är Jostein Overvik, VG:s handbollsman. Han har varit med i en evighet. Det intressanta med Jostein (eller ja, det finns säkert annat också som är intressant med honom) är att han aldrig åker till jobbet utan Pärmen. Där har han alla Norges resultat, mål, skott och betyg i mästerskap noggrant protokollfört för hand.

– Den klarar jag mig inte utan. Här hittar jag allt, säger han och visar glatt upp sitt arkiv.

Analogt – men charmigt.

Skärmavbild 2016-08-08 kl. 23.11.53 Skärmavbild 2016-08-08 kl. 23.12.23
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB