En jäkla kaka alltså!
avLedsen för dåligt bloggande här från ön men radioskuggan är total i mitt hus. Nu har jag tagit mig till närmsta trådlösa nätverk. I morse vaknade vi i snöstorm och det känns mer som jul än påsk. Men vi myser, pysslar och bakar. Här är mitt senaste bakverk. En Mazarinnötkoladröm eller En jäkla kaka bara helt enkelt!
Rutes Mazarinkolanötdröm
Den här kakan bygger på två moment. Mazarinbotten och kolanötsmet.
Mazarinbotten
250 gram Smör
500 gram mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl
Vispa ihop smör och mandelmassa. Om du inte har en mixer eller hushållsassistent kan du riva smöret och mandelmassan först med ett rivjärn. Vispa därefter i ett ägg i taget och avsluta med att vänd i mjölet. Lägg i en smörad och bröad form. Grädda i 30 minuter. 180 grader.
Kolanötsmet
5 dl grädde
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
Nötter efter smak i den här körde jag salta jordnötter och valnötter
Koka ihop allt utom nötterna. Låt det sjuda tills det blir kolasegt när du gör ett vattenprov. Min smet behövde koka i ungefär 30-40 minuter.
När botten är klar lägger du nötterna över den fasta kakan i formen. Därefter häller du över kolasmeten. Låt den gärna svalna lite innan så att den inte helt smälter ihop med kakan. Ställ hela schabraket i kylskåpet eller på annan kall plats och låt den kallna och stelna. Som en dröm.