Startsida / Inlägg

En jäkla kaka alltså!

av Hannah Widell

Ledsen för dåligt bloggande här från ön men radioskuggan är total i mitt hus. Nu har jag tagit mig till närmsta trådlösa nätverk. I morse vaknade vi i snöstorm och det känns mer som jul än påsk. Men vi myser, pysslar och bakar. Här är mitt senaste bakverk. En Mazarinnötkoladröm eller En jäkla kaka bara helt enkelt!

 

Rutes Mazarinkolanötdröm

 

Den här kakan bygger på två moment. Mazarinbotten och kolanötsmet.

 

Mazarinbotten

250 gram Smör

500 gram mandelmassa

5 ägg

1 dl vetemjöl

Vispa ihop smör och mandelmassa. Om du inte har en mixer eller hushållsassistent kan du riva smöret och mandelmassan först med ett rivjärn. Vispa därefter i ett ägg i taget och avsluta med att vänd i mjölet. Lägg i en smörad och bröad form. Grädda i 30 minuter. 180 grader.

Kolanötsmet

5 dl grädde

3 dl ljus sirap

1 1/2 dl socker

Nötter efter smak i den här körde jag salta jordnötter och valnötter

Koka ihop allt utom nötterna. Låt det sjuda tills det blir kolasegt när du gör ett vattenprov. Min smet behövde koka i ungefär 30-40 minuter.

När botten är klar lägger du nötterna över den fasta kakan i formen. Därefter häller du över kolasmeten. Låt den gärna svalna lite innan så att den inte helt smälter ihop med kakan. Ställ hela schabraket i kylskåpet eller på annan kall plats och låt den kallna och stelna. Som en dröm.

 

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
    • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
    • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
    • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
    • Redaktionschef: Karin Schmidt
    • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
    • Org.nr: 556100-1123
    • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
    • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
    • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
    • Telefon växel: 08 725 20 00
    • FÖLJ OSS

    © Aftonbladet Hierta AB