Startsida / Inlägg

Tillbaka – med en bok

av Mattias Kling
Only young twice

Vid vårt första affärsmässiga möte, i januari i år, var det bitande kallt. Snön hade belägrat Stockholm och gjorde varje försök att beträda huvudstadens trottoarer till en utmaning.

Det var då, efter en fika på hotellet Rival vid Mariatorget, som fotografen Micke Johansson spände sin vakna blick i mig och yttrade de ord som på mångt och mycket kan sammanfatta de senaste månaderna:

– Du kommer inte att få det lätt.

Och det hade han ju väldigt rätt i.

Men då svårt sällan är detsamma som omöjligt finns det på tisdag, den 29 november, i handeln ett bevis på att envishet lönar sig. Att allt är genomförbart, bara man inte ger upp och låter sig sänkas av motgångar och svårigheter.

Då släpps min första bok ”Only young twice – historien om Europe”. Ett 400-sidigt dokument som avhandlar bandets karriär, från medlemmarnas första stapplande musikersteg i Upplands Väsby i mitten av 1970-talet till den sprakande comebacken 2004. Från de galna succédagarna runt ”The final countdown” till den ekonomiska härva som blev dess offentliga arv efter uppbrottet 1992.

Resan fram till att denna historia kan presenteras har varit lärorik. Utmattande. Fylld av hot om stämningar från managers, ett band som helst tycks vilja att det hela inte blir av till en rad möten med människor som generöst har bjudit på sina berättelser och erfarenheter om Sveriges genom tiderna största hårdrockband.

Detta är också anledningen till att den här bloggen har legat i träda det senaste halvåret. Jag har helt enkelt varit tjänstledig från Aftonbladet för att kunna ro projektet i land. Den 1 december är det emellertid slut på detta. Då återgår jag till mina positioner på tidningen, vilket gör att ordningen snart är återupprättad. Jag ska börja recensera igen, såväl skivor som spelningar, och gradvis kommer även bloggen att börja snurra igång som sig bör.

Men, fram till dess. Köp ”Only young twice…” och njut. Det är en fantastisk historia och enligt mig är det precis så här den ska berättas.

Även om det fan i mig inte har varit lätt få ner den mellan pärmarna.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB