Startsida / Inlägg

Lyckad pr-kupp: Spela in skiva – sen förstöra den

av Mattias Kling

Alla sätt att nå uppmärksamhet är som bekant bra, förutom möjligtvis de dåliga.

I vilken kategori de australiska deathgrindrumlarna i Blood Duster placerar sig i låter jag vara osagt, men deras senaste utspel renderar dem i alla fall en plats i detta forum – vilket torde tyda på att deras publicitetskupp har gått hem.

Melbournekvintetten har nämligen spelat in ett nytt album, som man avser att släppa nästa vecka.

Dock inte digitalt. Eller på cd. Utan enbart på vinyl – och då i olyssningsbart skick. Man har nämligen sett till att sabba skivan genom att i mastringsprocessen karva in titeln ”Kvlt” över spåren, vilket gör att den helt enkelt inte går att lyssna på.

Devisen för detta: Do it yourself, for yourself (DIYFY i förkortad form).

Anledningen – förutom att det får mediepersoner likt undertecknad att uppmärksama dess tilltag – är den illegala nedladdningen av deras musik.

Så här skriver en talesperson för gruppen i ett manifest på hemsidan:

”Det vanliga tillvägagångssättet när det gäller att spela in, marknadsföra och sälja en skiva funkar helt enkelt inte i en digital värd. Och när nedladdning, såväl illegal som legal, har blivit norm mäktar ett band helt enkelt inte med kostnaderna som det medför att kränga en skiva till fansen. Så, varför bry sig?”

För att försäkra sig om att ”Kvlt” aldrig når nätet, eller någon lyssnare över huvud taget, har bandet även sett till att förstöra den enda existerande matrisen (se videon nedan). Vilket gör att den inspelade musiken helt enkelt inte längre existerar. I någon form.

”Det handlar om ett band som slutligen tar full kontroll över det som tillhör dem”, är förklaringen.

Det finns emellertid en möjlighet att ta del av färsk musik från gruppen, som tidigare har släppt den finkänsligt betitlade ”Cunt” via Relapse, via femspårs-ep:n ”Svck” som släpps samma dag som sin sargade storebror. Redan torsdag nästa vecka, den 1 november, finns minikollektionen till försäljning – via Itunes och andra nedladdningstjänster. Den som i stället önskar pryda skivsamlingen med en platta som tar begreppet hyllvärmare till nya höjder kan mejla gruppen på adressen goatsound@optusnet.com.au.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB