Startsida / Inlägg

Måndagsmackan: Potential Threat SF

av Mattias Kling
Potential Threat SF

Även för genrekännarna är det här ett obskyrt namn – trots att formationen går att spåra ända tillbaka till 1986 och den då vibrerande Bay Area-scenen.

Det har å andra sidan sin förklaring. Trots ett par demotejper släppta några år senare dröjde det ända till 2009 som gruppen fullängdsdebuterade med ”A new threat level”, en platta så förbisedd att den inte ens har en endaste användarrecension hos annars så omfattande Metal Archives. Denna totala brist på uppmärksamhet blir ännu desto mer obegriplig då basisten Damien Sisson även hanterar de fyra strängarna i Death Angel – och genom att dess rötter och hemvist torde ge många autencitetspoäng hos den nya generationen retromoshers.

Potential Threat SF ”Civilization under threat”Hur som helst. I juni dundrade kvartetten ut skiva nummer två, titulerad ”Civilization under threat”, via Old School Metal Records och det är just denna jag tänkte utnämna till veckans macka. Inte för att det är den krispigaste baguetten som har knådats fram i San Franciscos riffbageri, utan mer för att plattan är en såkallad bortglömd juvel. Och som troligtvis skulle så förbli så länge dess namn inte sprids till potentiella lyssnare.

För sådana är verket värd. Speciellt de som under senare år har gått bandanas (sorry…) över uppstickare likt Evile, Bonded By Blood eller Havok får här möjlighet att stifta bekantskap med ett ”nytt” band som vistades just där och då.

Vilket också är största abret med ”Civilization under threat”. Den är så trygg i sin Bay Area-form att den lika väl – tiotalsljudet borträknat – kunde ha getts ut via Combat, Music For Nations eller Metal Blade under genrens barndomsår. Det krävs nämligen inte mer än halvkoncenterat lyssnande för att hitta referenser till såväl Forbidden och Exodus som Death Angel och Overkill. Och när kvartetten i semiballaden ”Behold the end” låter ”Fade to black”-fläkten fladdra fritt svartnar det nästan för ögonen.

Likväl. Sina brister till trots är det här en grupp som du borde stifta bekantskap med. Inte minst för att det alltid finns plats för mer thrash metal i ditt liv. Låter det som en uppmuntrande tanke går det alldeles utomordentligt bra att klicka här för att lyssna på skivan via Spotify.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB