Startsida / Inlägg

At The Gates släpper nytt album i år? Ja, det gör de … eller?

av Mattias Kling
Tummen upp för en ny platta? Ja … eller nej.
Tummen upp för en ny platta? Ja … eller nej.

Tänk att ynka 13 sekunder kan ställa till sånt fasligt rabalder.

Det är i alla fall den reaktionen som har följt på att den sedan 1995 skivinaktiva, men understundom frekvent livespelande, tidigare i kväll släppte en kryptisk liten videosnutt på sin Youtubekanal.

Egentligen innehåller klippet ingen mer konkret information än året 2014 – vilket förvisso är helt korrekt – men dess blotta existens har spätt på spekulationerna om att gruppen de närmaste månaderna ämnar släppa sin första platta med färskt material sedan milstolpen ”Slaughter of the soul”. För så kan man ju rimligtvis tolka den lilla aptitretaren, likt en påminnelse om att ett stort tillkännagivande lurar bakom knuten. Speciellt då det i bakgrunden går att skymta något som verkar vara textrader som jag inte spontant kan härleda till något kvintetten redan har släppt.

Samtidigt, det behöver inte alls vara så. Lika väl som en helt ny platta kan det vara en annorlunda release som lurar bakom hörnet. En ny samling med något obskyrt spår ur gömmorna. En bok som sammanfattar en karriär som i första vändan tokdog innan den hade lyckats få riktig fart. Eller något så simpelt som bara ett besked om att tvillingarna Björler, Tomas Lindberg, Martin Larsson och Adrian Erlandsson ämnar åka ut och spela lite mer de kommande månaderna.

Med risk för att göra mig väldigt impopulär här – jag skulle faktiskt föredra något av de senare. Jag har liksom fruktat den dagen då kvintetten skulle ta den liveåterförening som har pågått högst sporadiskt sedan 2007 ett steg längre. Jag har känt mig nöjd med att At The Gates satte punkt när de stod på sin kreativa topp, med en skiva som sedermera grundlade en hel scen på andra sidan Atlanten på den här sidan millennieskiftet. Att combon i dag skulle kunna toppa den bedriften ter sig tämligen omöjligt, och ärligt – hur läckert ett fjärdealbum än skulle vara så har jag svårt att tro att ett sådant kan leva upp till galet högt ställda förväntningar.

Som vanligt ser jag emellertid fram emot att bli satt på plats och motbevisad. Det blir liksom lite roligare då.

Den som lever får se.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB