Startsida / Inlägg

Bonusrecensioner: Så här tycker jag om Stilett och The Unguided

av Mattias Kling
Stilett

:+++:
Stilett
”Stilett”
Citybird/Sound Pollution
Stilett ”S/t”PUNK Den scenrutinerade kvartetten hymlar knappast med sin avsikt: ska man göra Rancid-rabalder på svenska torde det låta precis så här. Det märks tydligt i ”Let’s go”-pigga ”Tony Beretta”, i The (International) Noise Conspiracy-meriterade Inge Johanssons snirkliga basgångar och i en ljudlig blandning mellan refrängpunk och halstatuerad rännstensska.

Sensationellt är det inte, snarare bekräftande än omtumlande. Men samtidigt har gruppen ett ärligt driv som spritter och stångas över elva vardagsnära spår som funkar likt en dopaminspruta i skinkan i februaritröttman. Energiskt och snitsigt, liksom.

Lyssna på: ”Radio Stilett”, ”Spliff & Red Stripe”.

The Unguided

:+++:
The Unguided
”Fragile immortality”
Napalm/Border
The Unguided ”Fragile immortality”METAL I intervjuer har sångaren Richard Sjunnesson beskrivit ensemblen som något av ett soffsittarband. En inte så supersatsande trupp, utan mer något av ett projekt som existerar utan en klar strategi.

I sig är detta ett sätt att förringa Sonic Syndicate-avknoppningens relevans, då den har oumbärlighetskvaliteter som står över konkurrensen i den moderna glättighetsmetalgenren. I stället för att vare sig låsa sig vid en strikt Soilwork-mall som tillåter föga komplikationer ger kvintetten andragiven en virtuost skön old school-känsla i gitarrarbetet, ganska långt ifrån exempelvis riktnummerkompisarnas mer amerikaklingande sound. Jag lovar, när Roland Johansson shreddar loss utan skyddsnät i bland andra ”Inception” blir det tonkomplikationer på Christopher Nolan-nivå.

Dock håller det inte rakt igenom. För även om materialet är mer varierat och genomtänkt än på debuten ”Hell frost” blir det i längden lite enahanda. Ett sammelsurium av fräcka riff, instruktionssolon och bubblande syntslingor som inte lyckas nå någon självklar slutsats i höjd med ”Oblivion”. Huruvida den kommer då sista delen i albumtrilogin släpps i framtiden kan man självklart bara spekulera om, men förutsättningarna finns tveklöst där. Nu gäller det bara att förvalta dem på ett ännu bättre sätt.

Lyssna på: ”Inception”.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB