Startsida / Inlägg

Tillbaka i Mosul

av Martin Schori
foto : magnus wennman : tolvåriga wijdan moofik har skadats svårt. såren är överallt. sjukvårdare pressar med händerna över de värsta skadorna för att hejda blödningen. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.

Slaget om Mosul blir allt blodigare. Varje dag strömmar flyende ut ur IS-staden. De är kalifatets överlevare – och vittnen till vår tids grymmaste brott. ”Jag såg en kvinna stenas till döds, säger Muhammed Alsham, 17”.

I början av december reste Magnus Wennman tillbaka till Mosul, tillsammans med Staffan Lindberg. Nedan kan du se hans bilder. Och här kan du se Magnus bilder från förra resan.

Foto: Magnus Wennman.

ONSDAG, 30 NOVEMBER 

Läs hela reportaget här.

flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS
Flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak.
flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS
Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan irakiska armen och IS
flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS
”De började kasta, säger han och visar med händerna.– Sten på sten på sten. Jag kunde inte se på, så jag tittade bort. Men jag vågade inte gå därifrån. Jag svär, så länge jag lever kommer jag att minnas hennes skrik”, säger 17-åriga Muhammed.
flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS flyktinglägret Hassan Sham en bit utanför Mosul, Irak. Hit kommer flyktingar som tvingats fly undan kriget mellan Irakiska armen och IS

TORSDAG, 1 DECEMBER

Läs hela reportaget här.

foto : magnus wennman : fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
Ett fältsjukhus vid irakiska frontlinjen i Mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i staden.
foto : magnus wennman : en man i 40års åldern som blivit skjuten i buken kommer in på kliniken. hans två söner inser snart att han avlidit. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
De som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i Erbil.
foto : magnus wennman : trettonårige ali moofiks haka har skjutits sönder, tungan hänger ut och benet rycker och sliter. han tröstas av sin mamma i ambulansen. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
Trettonårige Ali Moofiks haka har skjutits sönder, tungan hänger ut och benet rycker och sliter. Han tröstas av sin mamma i ambulansen.
foto : magnus wennman : fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
foto : magnus wennman : tolvåriga wijdan moofik har skadats svårt. såren är överallt. sjukvårdare pressar med händerna över de värsta skadorna för att hejda blödningen. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
Tolvåriga Wijdan Moofik har skadats svårt. Såren är överallt. Sjukvårdare pressar med händerna över de värsta skadorna för att hejda blödningen.
foto : magnus wennman : tolvåriga wijdan moofik har skadats svårt. såren är överallt. sjukvårdare pressar med händerna över de värsta skadorna för att hejda blödningen. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
foto : magnus wennman : en man i 40års åldern som blivit skjuten i buken kommer in på kliniken. hans två söner inser snart att han avlidit. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
En man i 40årsåldern som blivit skjuten i buken kommer in på kliniken. Hans två söner inser snart att han avlidit.
foto : magnus wennman : fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : en man i 40års åldern som blivit skjuten i buken kommer in på kliniken. hans två söner inser snart att han avlidit. fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : fältsjukhuset vid irakiska frontlinjen i mosul. hit kommer skadade och dödade civila och militärer från striderna i mosul. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.

FREDAG, 2 DECEMBER

Läs hela reportaget här.

foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
Flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av Mosul.
foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
En del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i.
foto : magnus wennman : dina sadh, 1 ligger i sin vagga. familjen tvingades fly mosul och bor nu tillfälligt i ett av de många övergivna hus i den befriade delen av staden. flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
Dina Sadh, 1 år, ligger i sin vagga. Familjen tvingades fly mosul och bor nu tillfälligt i ett av de många övergivna hus i den befriade delen av staden.
foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil. foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.
foto : magnus wennman : ahmed abd-alakel lagade mat pŒ ett barnfŠngelse i mosul. flyktingar stršmmar ut frŒn de befriade delarna av mosul. en del kšrs till nŠrliggande flyktinglŠger men mŒnga letar upp švergivna hus att stanna i. det Šr stor brist pŒ mat, vatten och brŠnsle. skadade civila och soldater anlŠnder till fŠltsjukhuset. de som inte avlider fŒr akut sjukvŒrd och kšrs vidare till sjukhuset i erbil.
Ahmed abd-Alakel tvingades laga mat i ett barnfängelse åt IS.
foto : magnus wennman : flyktingar strömmar ut från de befriade delarna av mosul. en del körs till närliggande flyktingläger men många letar upp övergivna hus att stanna i. det är stor brist på mat, vatten och bränsle. skadade civila och soldater anländer till fältsjukhuset. de som inte avlider får akut sjukvård och körs vidare till sjukhuset i erbil.

LÖRDAG, 3 DECEMBER

foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
Nästan allt i staden Bartella strax utanför Mosul är plundrat av IS och sönderbombat. Kyrkan är förstörd och gravar plundrade. 
foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
Huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna.

 

foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
Några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. Det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden. foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
Bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. 
foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden. foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden. foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden. foto : magnus wennman : nästan allt i staden bartella strax utanför mosul är plundrat av is och sönderbombat. kyrkan är förstörd och gravar plundrade. huvudet och händerna på kristusstatyn är avslitna. bisarra spår i form av texter med människans svaga punkter och krigarnas scheman. några få kristna familjer återvänder för att titta till sina totalförstörda och plundrade hus. det kommer dröja länge innan någon flyttar tillbaka till staden.
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB