Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Jag och Ignatius

av Helle Klein

Jag har precis kommit hem från en sexdagars retreat i Ignatiansk anda på den vackra Graninge stiftsgård invid Baggensfjärden. Prästerna Ann-Cathrin Jarl, Cia Wadstein, Annika Wirén och Sara Jacobsson Grip ledde retreaten.

Det är fascinerande att gå in i den totala tystnaden. Jag har varit tyst under i stort sett sex dagar – förutom en halvtimmas samtal dagligen med min ”följeslagare” den fantastiska Ann-Cathrin Jarl (är till vardags ärkebiskopens kaplan).
Hon har följt med mig i min vandring inåt mot Gud och mig själv.
Det är alltid jobbigt att möta sig själv.
Baggensfjärden har stundtals varit mycket upprörd – vågorna har gått höga.
Så också mitt inre.
Men samtidigt har jag invid den sprakande öppna spisen i läsfåtöljen känt en sorts hållbar frid och förtröstan.

Det är intressant att vara tyst tillsammans med människor man egentligen inte känner – på något förunderligt sätt kan man dela mycket i livet under tystnad och man lär känna varandra på ett helt annat sätt än via språkets barriärer.

Den ignatianska andligheten intresserar mig mycket. Ingatius av Loyola var en häftig man, samtida med Luther fast han höll sig hela tiden lojal till den katolska kyrkan. Ändå måste han anses vara en reformator – hans nytänkande och i mycket väldigt moderna idéer om livsproblem, beslutsfattande och organisationsbygge ledde till att Jesuitorden bildades.
I dag är det ofta jesuiterna som kämpar för fred och rättvisa på olika håll i världen.
Just kombinationen av mystik och socialt ansvar är tilltalande.

För Ignatius liksom för Luther handlar det inte om att stanna kvar i någon sluten klostervärld utan om att få kraft att gå ut i världen och tjäna sin nästa. Ignatius talade om ”den kloka kärleken” – den kloka kärleken betraktar världen med aktning. Den kloka kärlekens blick försöker se det goda och vackra utan att blunda för det onda och destruktiva. Det finns alltså något i högsta grad förnuftigt i denna kärlek – en kärlek som innefattar samhällskritik.

Direkt efter retreaten åkte jag till radiohuset och blev intervjuad av Människor och Tros (P1) Tithi Hahn om varför jag nu väljer att bli präst.
Det var ovant att tala efter så många dagar i tystnad men det kändes som att det blev ett fint samtal. Om du vill lyssna så sänds det på fredag 15.03 med repris på lördag klockan 17.00.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB