Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Kapitalism, krig o konflikter

av Helle Klein

Jag har just kommit till tidningen från Radiohuset. Morgonen började med debatt med den nyliberala debattören Johan Norberg om Michael Moores nya film Capitalism – a lovestory.

Här kan du lyssna.

Sent i går kväll debatterade S-kongressen Afghanistanfrågan. Det blev en lång och het debatt men partiledningen använde sitt trumfkort – före detta utrikesminister Jan Eliasson som mot slutet körde rena sluggerstilen och fick med sig kongressen i att säga fortsatt ja till svensk militär medverkan.

Samtidigt som Rapport i går kväll kunde visa att svenska folket blir alltmer skeptiskt till att Sverige är med och krigar. Opinionen håller på att svänga och det kunde man skönja på S-kongressen också, där det alls inte bara var Maj-Britt Theorin som debatterade mot svensk trupp utan många ombud från olika delar av landet. 

Tunga socialdemokrater som Thage G. Peterson, Anders Ferm, Pierre Schori, Ilmar Reepalu med flera förordar också att Sverige ska satsa på civil uppbyggnad och humanitära insatser i stället för militarisering.

Urban Ahlin fick kongressen emot sig i flera utrikespolitiska frågor, exempelvis vad gäller erkännandet av Västsahara där SSU:arna vann en jordskredsseger.

Mellanösterndebatten var för ovanlighetens skull inte särskilt het på kongressen. Det kan bero på att partiledningen faktiskt lyssnat till mycket av kritiken och att opinionen inom partiet varit så stark för palestiniernas sak att den hållning som partiledningen numera har är riktigt bra.

I partistyrelsens utlåtande över motionerna i fråga säger man att det var fel att bojkotta den Hamas-ledda regeringen som bildades efter det palestinska valet 2006 och man slår fast att ”Världssamfundet ska vara öppet för dialog med alla valda palestinska företrädare, inklusive Hamas”.

Utmärkt.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB