Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Kärnkraftslobbyn på gång

av Helle Klein

I morse kunde radio-Ekot avslöja att statliga Vattenfall tillsammans med Industrikraft planerar för en ny reaktor. Bakom Industrikraft står kärnkraftslobbyn i form av den elintensiva industrin.

Nu vid lunch hölls presskonferens med bland andra Vattenfalls VD. Det slingrades hit och dit och talades om att det satts igång ett samarbete som på sikt kan leda till ny kraftproduktion men i vilken form ville man inte säga. Dock skulle inte kärnkraft uteslutas.

Ha! Det är bara följdriktigt. I vintras deklarerade regeringen Reinfeldt att man gärna såg att nya reaktorer byggs och så föreslog man att förbudet mot bygget av reaktorer avskaffas. Det blir riksdagen i vår som får ta ställning till detta.

Centern sålde sin själ och öppnade för ny kärnkraft. Genast svarar kärnkraftslobbyn i väldiga kampanjer kopplade till de pågående klimatförhandlingarna. Satsningarna på förnybart, exempelvis vindkraft, har nästan helt gått i stå.

Och så i dag togs ett första steg mot en svensk kärnkraftsutbyggnad. Det är både upprörande och sorgligt.

Maud Olofsson sade när man gick ut med öppningen att bygga kärnkraftverk i Sverige att inga statliga pengar skulle gå till det. Nu visar det sig att det blir precis tvärtom, Vattenfalls insats är antagligen en förutsättning för att det här överhuvudtaget ska kunna bli till stånd”, säger Miljöpartiets Peter Eriksson till TT.

Vår uppfattning är att Vattenfall ska vara ledande i energiomställningen till nya gröna jobb. Det är den viktigaste prioriteringen och det är så vi vill styra Vattenfall, till skillnad från regeringen”, säger Tomas Eneroth (S).

Regeringen Reinfeldt har med Centerpartiets omsvängning inneburit en energipolitisk backlash. I stället för att satsa framtidsinriktat på energiomställning och effektivisering driver nu reaktorkramarna tillbaka Sverige in i ett hopplöst kärnkraftsberoende.

Hur kan Centerpartiet låta det ske?

Läs en bra bloggare om energipolitikens haveri.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB