Startsida / Inlägg

Mäta lyckan

av Linnea Molander

Hela grundtanken med positiv psykologi är ju att hjälpa människor att öka sitt välbefinnande och bli lyckligare, men hur kollar man egentligen det? Det kan ju låta väldigt lurigt att mäta något så abstrakt som känslor och lycka på ett vetenskapligt sätt. Det finns ju inga blodprov man kan ta för att kolla vem som är lycklig och inte, eller för att jämföra dina lyckonivåer med mina, eller för att se hur lycklig du var förra veckan jämfört med idag.

Inom lyckoforskningen mäts människors välbefinnande istället genom frågeformulär där man på en sifferskala får bedöma till exempel hur ofta man upplevt olika känslor den senaste veckan eller i hur stor utsträckning man håller med om olika påståenden om sitt liv.

bild-2

Ett lite mer ovetenskapligt verktyg för att mäta din lycka – tummen!
Upp eller ner?
 

En siffra kan förstås aldrig mäta sig med något så komplext och abstrakt som en känsla eller en upplevelse av livstillfredsställelse men det ger ändå något konkret att förhålla sig till. En annan stor fördel med testerna är att det blir möjligt att mäta den lyckohöjande effekten hos olika övningar, till exempel att skriva ett tacksamhetsbrev.

Ett av de enklaste lyckotesten ställer två frågor:
1. Hur lycklig eller olycklig känner du dig på en skala där 1 är extremt olycklig och 10 extremt lycklig?
2. Hur stor andel av tiden (i procent) känner du dig lycklig, neutral respektive olycklig?

Testresultatet blir då en siffra mellan 1-10 och tre siffror som tillsammans blir 100%. Jag testar ofta mina coachingklienter i början och slutet av coachingprocessen och det är himla häftigt att se hur mycket siffrorna kan flytta på sig när inför göra några olika lyckoövningar, blir mer medveten om sina värderingar och övar sig på optimistiskt tänkande (jodå, det går att lära sig).

Prova att mäta om dina lyckonivåer höjs av att läsa den här bloggen! Skriv ner dina siffror för idag och gör om testet om några månader och jämför!