Hej då bloggen.

av Linnea Molander

Jag har skrivit över 325 inlägg på den här bloggen sedan starten för drygt 1,5 år sedan. Förra sommaren drog jag ned på bloggtempot och började skriva två inlägg i veckan istället för fem, och nu känner jag att jag är färdig och redo för nya äventyr.

Det var inget lätt beslut för det verkligen varit fantastiskt kul, givande och lärorikt att skriva här, men ibland behöver man släppa taget och ta sig an nya utmaningar.

Jag vill verkligen tacka alla som läst, kommenterat, frågat, feedbackat och delat. Förhoppningsvis har vi tillsammans gjort världen lite lyckligare. <3

Även om bloggen inte kommer uppdateras mer finns ju jag och min kunskap kvar och du hittar mig enklast på www.linneamolander.se (dit bloggen också kommer flyttas så den finns kvar på nätet) samt min sida på engelska www.linneamolander.com.

Du är hjärtligt välkommen att surfa dit eller höra av dig om du vill bli coachad, undrar något eller bara är nyfiken på vad jag har för mig.

Och även om det är färdigbloggat här fortsätter jag blogga på Match.com. 🙂

Tack tack tack för den här tiden, och förhoppningsvis ses och hörs vi i framtiden!

Hagaparken

 

 

Kategorier Livet

Alla goda lyckovanor på ett ställe

av Linnea Molander

Wehoo!

Äntligen finns ett stooort arkiv med massor av lyckostrategier samlade på ett ställe, enkelt beskrivna och lätta att utföra. De flesta tar dessutom inte mer än 15 minuter att göra.

Det är bland annat UC Berkeley’s Greater Good Science Center som, står bakom initiativet som de kallar Greater Good in Action. Jag tycker det ser fantastiskt bra ut, du kan spana in det själv här.

Och kom ihåg, övningarna ger bara resultat när du gör dem! 😉

Skärmavbild 2015-05-29 kl. 12.45.26 Skärmavbild 2015-05-29 kl. 12.45.12

Snäll och stolt

av Linnea Molander

Det finns en idé om att goda gärningar blir mindre goda om man berättar om dem. Man ska inte göra gott för att få beröm, utan bara för att helt osjälviskt hjälpa.

Jag håller inte med. För det handlar inte om beröm, det handlar om inspiration. Det är otroligt inspirerande att se människor vara vänliga mot varandra. Det ger hopp om livet och lust att själv hjälpa.

Här hittar du 20 exempel på små och stora vänliga vardagshandlingar, som iaf gör mig väldigt inspirerad. Anmärkningsvärt många av dem har också ett inslag av ”pay it forward”, alltså att man vill ge vänlighet man fått av en främling vidare till någon annan. Vänlighet smittar! Men bara om vi låter varandra veta om den.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 09.45.43

 

Ta det lugnt

av Linnea Molander

I höstas skrev jag ett blogginlägg om så kallad downshifting, eller att leva nedväxlat. Det blev ett av mina mest delade inlägg. Uppenbarligen finns något som lockar med att göra medvetna val och befria sig från stressen så många upplever.

Nu finns en artikel jag skrev i Wellness om just downshifting att läsa på nätet. Den är full av goda råd, smarta tips och vettiga anledningar till att reflektera över vad som är viktigt för dig och vad du vill fylla ditt liv med.

Du hittar den här.

Skärmavbild 2015-05-17 kl. 15.23.59

Goodbye Happiness ;)

av Linnea Molander

Trots att jag snackar så himla mycket om lycka och välbefinnande och vikten av att ta det på allvar tycker jag också att det kan vara rätt kul att driva med det. Jag garvade stort när ja hittade dessa antiinspiraions-stenar

Du hittar fler dystra stenar här.

Skärmavbild 2014-09-13 kl. 09.55.06

 

 

Skärmavbild 2014-11-05 kl. 16.21.36
Kategorier Motivation, Perspektiv

Vågar du njuta av livet?

av Linnea Molander

Jag läser om delar av Daring Greatly av Brene Brown. Särskilt ett parti om ”foreboding joy”, alltså att inte riktigt våga njuta av bra saker av rädsla för att de ska försvinna, fångar min uppmärksamhet.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 15.23.26

Brene skriver att massor av människor hon intervjuat till sin forskning berättar om sårbarheten i att känna genuin lycka och glädje. Medvetenheten om att baksidan av att älska någon riktigt mycket är den stora smärta som uppstår om personen försvinner eller råkar illa ut. Sårbarheten i att uppskatta ett ögonblick som kan, och kommer, försvinna – eftersom alla ögonblick för eller senare byts ut mot ett nytt.

Själv kan jag ofta känna en sorgsenhet, som en ledsamhet som släpper, när jag upplever något jag längtat väldigt mycket efter, eftersom kontrasten mellan att längta efter och att uppleva blir så stor och tydlig när det väl händer. Dessutom påminns jag om risken att behöva uppleva samma kontrast fast åt andra hållet efteråt. Brene beskriver det så här:

”It feels more vulnerable to dip in and out of disappointment than to just set up camp there. You sacrifice joy, but you suffer less pain.”

Men hur jobbigt det än är med sårbarhet är det enda som är värre att inte våga vara sårbar. Och det finns sätt att göra det lättare.

Vad Brene funnit som botemedel mot att är tacksamhet. Att istället för att börja tänka på eventuella skräckscenarier och repetera katastrofer i huvudet (det hjälper inte, vi blir lika chockade och ledsna när jobbiga saker händer ändå) verkligen känna genuin tacksamhet över att du får uppleva bra saker. Och inte bara det, utan också kultivera tacksamhet genom praktiska tacksamhetsövningar i vardagen.

Hon rekommenderar också att vi medvetandegör det faktum att glädje inte är helt okomplicerat, och att vi sätter ord på de blandade känslorna när de uppstår. När något fantastiskt händer, som vi är rädda för att förlora, tänk eller till och med säg högt ”jag känner mig sårbar och är så tacksam för ______”.

Det är inte helt okomplicerat det här med lycka, välbefinnande och positiva känslor, men slipper vi känna oss konstiga för att lyckliga stunder också kan kännas skrämmande blir det i alla fall lite lättare.

 

Kategorier Sårbarhet, Tacksamhet

Äntligen! Mindset på svenska

av Linnea Molander

Skärmavbild 2015-04-26 kl. 18.07.29Boken Mindset av Carol Dweck är en av de allra bästa och viktigaste böcker jag läst. Hennes forskning är helt fantastisk och jag har delat den i föreläsningar, coachingsessioner, tidningsartiklar, blogginlägg och diskussioner under flera år. Och inte minst använt den själv så gott som dagligen, vilket verkligen gjort stor skillnad.

Nu finns boken äntligen äntligen på svenska. Låt dig inte luras av den otroligt klyschiga undertiteln ”Du blir vad du tänker” (på engelska är undertiteln ”The new psychology of success – how we can learn to fulfill our potential”). Det är samma bok, och jag rekommenderar den varmt.

 

Kategorier Positiv psykologi

Lyckonormerna

av Linnea Molander

Den här bilden av hur ”alla andra” är och har det, den ställer till med mycket elände. För ”alla andra” är och har det inte heller så. Det ser bara ut så för att du betraktar deras liv från utsidan och ditt eget från insidan. Det är ofta den största skillnaden. Men vet vi inte om det försöker vi anpassa oss till en mall som inte finns. Det är synd. Dels för att det är helt omöjligt att uppnå ett ideal som inte finns, men också för att det tar fokus och energi från att ta reda på vem du verkligen är och vad just du tycker om och behöver för att må bra.

Om vi istället uppmuntrades att själva räkna ut hur vi vill ha det i lite större utsträckning, om det var normen, tror jag väldigt mycket skulle falla på plats. Om du får vara du helt och hållet utan att någon tittar snett, och du ger samma frihet till andra, skulle mycket bli väldigt mycket enklare. Enda haken är att du då behöver ta reda på vem du är och hur du vill ha det. För det är inte helt självklart, särskilt inte om man är van vid att hela tiden jämföra sig.

Det lurigaste av allt är att både du och omständigheterna hela tiden förändras, så med jämna mellanrum behöver du ta ett nytt beslut.

Men jag är fullkomligt övertygad om att det är värt det.

Vad gör dig lycklig? Hur vill du leva?

smiley-648653_1280

Socialisera mera!

av Linnea Molander

Vid årsskiftet bestämde jag mig för att prioritera mitt sociala liv. Som egenföretagare har jag ingen naturlig mötesplats med andra när jag jobbar – vill jag träffa någon får jag styra upp det. Jag trivs dessutom väldigt bra för mig själv, så ibland gör jag det lite för sällan.

Samtidigt vet jag hur otroligt inspirerande det är att träffa människor jag tycker om, och hur mycket energi det ger mig, och inte minst att det är en av de allra mest effektivaste lyckostrategierna.

Därför bestämde jag mig för att varje vecka boka in en gruppaktivitet och en lunch eller fika på tu man hand med någon. Och kära nån vilken skillnad det gjorde! Det ett av mina bästa beslut nånsin, och det som slog mig var hur enkelt och uppskattat det var!

Alla äter lunch, så varför inte göra det tillsammans? Många är stressade och uppbokade, men det går bra att boka in en lunch om tre veckor också – om det är något vi kan vara säkra på är det att tiden kommer att gå.

Just tiden är anledningen till att många avstår från att styra upp sociala aktiviteter. ”Vi måste ses snart” säger vi hela tiden, men det sker sällan. Just därför är det så vansinnigt uppskattat och effektivt när du faktiskt är den som tar initiativ till att ses och bokar in något konkret.

Det behöver inte vara omständigt, dyrt eller tidskrävande – det behöver bara bli av!

I senaste numret av Wellness har jag skrivit en artikel med konkreta tips på hur du gör för att få fart på ditt sociala liv igen – och varför det är så viktigt!

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 15.45.37
Sida 1 av 33
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB