Lycklig – varför då?
avDu har väl inte missat min artikel om positiva bieffekter av lycka i senaste numret av Wellness? Det finns faktiskt ganska många och riktigt häftiga effekter av välbefinnande och positiva känslor och jag tänkte börja bloggveckan med att skriva om några av dem.
Barbara Fredrickson är en av mina stora idoler bland positiv psykologi-forskarna (japp så nördig är jag, mina idoler är forskare). Hon forskar på positiva känslor och varför vi har dem och har gjort mängder med studier om hur känslor som optimism, glädje och tacksamhet påverkar oss på olika sätt. En del av hennes forskningsresultat sammanfattas i en modell som kallas Broaden and build och förklarar några av de goda effekterna av positiva känslor.
Första delen i Broaden and build är ”the broadening effect” som innebär att positiva känslor breddar dina tankar och upplevelser och ger dig förmågan att se fler och större möjligheter. Din hjärna uppfattar bokstavligen mer av omvärlden när du är i ett positivt känslotillstånd. Negativa känslor fungerar på motsatt sätt, nämligen genom att rikta fokus på det problem som gjort dig upprörd. Men det går inte att se lösningen när du tittar på problemet (iaf inte så länge det kräver en mer sofistikerad lösning än fight or flight).
Undvik därför att försöka lösa dina problem när du är arg, ledsen eller stressad eftersom du inte har tillgång till din fulla kapacitet då. Steg ett när du är upprörd över ett problem är alltså att skifta ditt emotionella sinnestillstånd så att du blir öppen för att se möjliga lösningar. Positiva känslor tar bort skygglapparna, gör att du kan se saker i ett större perspektiv och ger dig en klarare bild av helheten.
Barbara Fredricksons grymma bok Positivity. Rekommenderas!