Startsida / Inlägg

Ringar på vattnet

av Linnea Molander

Jag har följt retorikexperten Elaine Eksvärds blogg i flera år och häromdagen skrev hon ett starkt och viktigt blogginlägg om fantastiska stiftelsen BRY som jobbar för att barn som blivit utsatta för brott som misshandel, sexuella övergrepp, främst i hemmet, ska få stöd, hjälp och skydd. Elaine brinner starkt för frågan och uppmanade sina läsare att stötta stiftelsen och engagera sig.

Jag föreslog i kommentarsfältet att Elaine kunde skulle ge Agneta som grundat stiftelsen en fri plats på en av sina retorikkurser för att se till att budskapet verkligen sprids på effektivast sätt vilket Elaine gjorde med så stor glädje att hon dagen efter till och med gjorde en liten glädjedans och tackade mig för förslaget i bloggen.

Det fina med allt det här tycker jag är samarbetet. Det jag är expert på och brinner för är att hjälpa människor att se möjligheter. Det Elaine är expert på och brinner för att är att lära människor att bli retoriskt skickliga. Det Agneta är expert på och brinner för är att förändra det svenska rättssystemets bristande skydd för utsatta barn. Vi fortsätter alla att göra det vi hela tiden gjort, men tack vare internet, utan att ens träffats, har vi tillsammans skapat en kedjeeffekt som kan leda till en massiv förändring!

Det är så lätt att känna sig hjälplös när det finns så mycket att förändra i världen, det blir övermäktigt bara att tänka på det. Men du ska inte lösa alla världsproblemen själv, vi är jättemånga som ska hjälpas åt.

När jag började inse att jag gör mest nytta genom att inspirera och påverka på mitt sätt, och andra på sitt kunde jag börja släppa det dåliga samvetet över att jag inte gör allt. Det är inte meningen att du eller jag ska göra allt, det är meningen att vi ska komplettera varandra och hjälpas åt. Då blir effekten enorm.

Jag kan inte göra Elaines eller Agnetas jobb, men jag kan hjälpa dem att göra det genom att bidra med det jag kan och är bra på. Och effekten blir stor, inte bara i slutänden hos den som får hjälpen utan också hos alla som har möjligheten att hjälpa till. Se bara på Elaine som blev så glad att hon började dansa av att få skänka bort en plats på sin kurs. Vi är skapade för att samarbeta, hjälpa varandra och göra skillnad, det är därför vi mår bra av det.

Första steget för den som vill skapa förändring är att inse att det går. För det är klart att det gör!

mm

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin, Sebastian Laneby och Carl Sköldbäck
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB