Startsida / Inlägg

Varför mår vi inte bra när vi har det så bra?

av Linnea Molander

De senaste 50 åren har den materiella standarden i västvärlden skjutit i höjden men forskningen visar att vi inte blivit lyckligare. Vad är det egentligen frågan om? Varför mår vi inte bra när vi har det så bra?

För att vi inte bara har fysiska behov att tillgodose. Vi har även emotionella och psykologiska behov, för att nämna några. Och dom kan vi inte tillgodose med ett välbetalt jobb, en större lägenhet eller en ny partner. Vi behöver känna mer och djupare. Om ditt jobb ska vara en källa till välbefinnande måste det kännas meningsfullt och engagera dig, inte bara ge dig en lönecheck att vänta in en gång i månaden. Det är viktigare att ditt hem känns kärleksfullt och tryggt än att det är stort och väldesignat och om ärlighet och sårbarhet saknas i dina relationer kommer det inte spela någon roll hur många du har.

Den ökade materiella standarden skapar också en hel del stress och en ständig jakt efter mer som i sig är både osund och skadlig för välbefinnandet. Lyckoforskningen pekar rakt och tydligt mot att det är helt andra saker än prylar, pengar och yta som gör oss långsiktigt lyckliga, och innerst inne vet vi ju det allihopa. Det är sällan någon som blir jätteförvånad när jag berättar för dem om grunderna i positiv psykologi och lyckoforskning (även om det finns en del överraskningar också).

Jag tror inte att det är bristen på kunskap är det huvudsakliga skälet till att vi mår dåligt. Däremot är det ju två helt olika saker att veta något och att faktiskt göra det.

tonyr

Vi lever i en tid som uppmanar till konsumtion, stress och individualism i betydligt större utsträckning än mindfulness, återhämtning och gemenskap, som är vad vi egentligen, eller iaf också, behöver. Det är klart att det skapar obalans. Men här kan kunskapen och forskningen förhoppningsvis bidra till att vi faktiskt börjar prioritera att göra vad vi redan vet, och ta det på allvar. För det är ju först när vi ändrar våra vanor och handlingar som kunskapen kan ge resultat.

Vad vill du prioritera att göra idag som du vet är bra för ditt långsiktiga välbefinnande. Kanske ta en lunch med en vän? Gå och träna? Krama dina barn? Gråta? Skriva dagbok?

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB