Startsida / Inlägg

Inre och yttre mål

av Linnea Molander

När nyår börjar närma sig blir många av oss lite måltokiga. Ett alldeles sprillans nytt år ligger framför dig och du har möjligheten att göra vad du vill med det. Men innan du sätter igång med målskapandet är det viktigt att fundera på vilken typ av mål du sätter och vilken motivation som ligger bakom eftersom det påverkar både resultatet på sikt, men framför allt hur du kommer må både på vägen mot målet och när du når det.

När ett gäng studenter vid University of Rochester tillfrågades av forskare om sina karriärmål delades de in i två grupper utifrån de olika målbilderna. Den ena gruppen hade så kallade yttre mål som att tjäna massor av pengar eller bli berömda. Den andra gruppen hade inre mål till exempel att hjälpa människor, växa eller lära.

Efter ett par år på arbetsmarknaden kontaktade forskarna de studenter som ansåg att de uppnått sina mål och frågade dem om deras välbefinnande. Resultaten visade sig vara ganska oväntade! Gruppen som uppnått sina inre mål var nöjda och mådde bra men gruppen med yttre mål var det sämre ställt med.

Trots att de både tjänade bra med pengar och blivit kända precis som de önskade upplevde de högre nivåer av oro, depression och andra negativa mentala tillstånd än den första gruppen.

Det är alltså sundare att söka framgång genom mening än att söka mening genom framgång.

godjulFoto: Katarina Rinaldo

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Nils Höglander, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB