Startsida / Inlägg

Få tummen ur

av Linnea Molander

Att veta vad du ska göra och att faktiskt göra det är två helt olika saker. Kunskap utan handling ger inte så himla mycket. Vi vet ju det. Ändå är det så svårt att få tummen ur ibland. Och det får konsekvenser.

Forskning visar att förmågan till självkontroll i stor utsträckning påverkar ditt liv. Om du kan styra dina handlingar så de matchar dina kunskaper och värderingar kommer dina val vara betydligt sundare och mer långsiktiga. Med andra ord, om du kan tillämpa den kunskap du har om lyckoforskning och positiv psykologi praktiskt kommer du må betydligt bättre än om du ha kunskapen utan att göra det du vet.

Det fina är att forskning visar att självkontroll inte är något du har eller saknar utan en förmåga som du kan träna upp likt en muskel. Varje gång du håller ut lite länge än du skulle vilja blir det lite lättare nästa gång. Själv övar jag bland annat genom att vänta ut de där sista sekunderna när jag värmer min mat i micron, eller genom att hålla plankan två sekunder extra på gymmet. Det handlar inte om att just de där sekunderna är extremt viktiga, utan om att stärka min förmåga att styra mina handlingar så att jag kan ge det där lilla extra i andra sammanhang när det verkligen gör skillnad.

Klicka på bilden för att läsa en artikel jag skrivit om hur du kan träna upp din självkontroll.

 

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 14.17.10

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB