Startsida / Inlägg

Nerver och musikaler

av Linnea Molander

 Jag är ju en musikalnörd av stora mått och roar mig ofta med att se intervjuer med musikalartister på Broadway.com. Ett av mina favoritsegment på sidan är intervjuserien Ask a star där Broadwaystjärnor svarar på inskickade frågor.

Något som för de allra flesta hör ihop med att stå på scen, oavsett om det är i en musikal, under en presentation på jobbet eller när det ska hållas tal är en rejäl dos nervositet och det händer även många av de mesta erfarna och etablerade artisterna. Jag såg nyligen en intervju med Sierra Boggess som just nu spelar huvudrollen i Fantomen på Operan på Broadway. Hon fick frågan om hur hon hanterar nervositet och svarade så himla klokt och bra.

Först konstaterade hon att rädsla är en naturlig del av att stå på scenen. Hon blir alltså inte rädd eller förskräckt när nerverna dyker upp utan vet att det ingår i jobbet.

Därefter delade hon sitt mantra som påminner henne om att hon har och är allt hon behöver.

sierra quote

Hon bär också med sig några kloka ord hon fick av en kollega inför en premiär. ”You have nothing to prove, only to share.” Den som har något att bevisa kommer ju från en känsla av brist och behöver kämpa för att klara sig medan den som delar med sig har så mycket att det blir över! Trots att ingenting egentligen har förändrats förutom tanken på situationen ger det en helt annan upplevelse att känna att du har något att dela med dig av istället för något att leva upp till!

Avslutningsvis tipsade Sierra förstås om klassiska supertipset att komma ihåg att andas. I slutet berättar hon dessutom att hon behåller sin positiva inställning till livet genom bla yoga, meditation och andliga böcker. Klok tjej! 🙂

Vill du ha fler tips för att förstå och hantera nervositet kan du läsa min artikel om att vara på topp när det gäller här.

 • Tjänstgörande redaktör: Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB