Hello Happiness Julkalender #18 Se framåt genom att se bakåt
avJag har för mig att det är Eckhart Tolle som sagt det:
”Om du tror att du är upplyst, åk hem till din familj”.
Han har definitivt en poäng. Hur vuxna, kloka och samlade vi än blir ä det väldigt lätt att börja känna sig, och i värsta fall även bete sig, som en något ungdomligare/barnsligare version av sig själv när släkt och familj samlas, till exempel vid jul.
Det är inte konstigt, det finns få sociala konstellationer som vi är så extremt emotionellt kopplade till. Familjerelationer är speciella, och i många fall knepiga. Att traditionsenligt träffa hela eller delar av familjen eller släkten på en gång vid jul kan därför vara utmanande på flera sätt.
Intressant nog verkar vi inte lära särskilt mycket av våra erfarenheter. Varje gång den där irriterande fastern säger det hon alltid brukar säga, eller varje gång dina föräldrar gör något som du stör dig på men som de alltid brukar göra, är det väldigt lätt att själv göra som man alltid brukar, och reagera lika starkt, ofta med förvåning, ilska och besvikelse. Även när det inte lett till önskat resultat någon enda gång under hela livet.
Så är det inte lite märkligt att bli förvånad över att något som alltid brukar hända händer? Det borde ju inte vara så svårt att förutse, eller hur?
Prova att ta reda på om din reaktion blir annorlunda om du ställer in dig på att det som brukar hända kommer hända även i år. Det blir som ett litet ”släkt-bingo” i ditt huvud. ”Där kom klumpiga kommentaren från kusinen utan sociala färdigheter, BINGO!” ”Mormor klagar på att vi inte hälsar på tillräckligt ofta, BINGO!” osv.
Det handlar inte om att acceptera dåligt beteende, inte heller om att bita ihop för husfridens eller någon annans skull. Det handlar om din egen sinnesfrid. Du vet att det kommer hända, och inget blir bättre av att även du går in i gamla mönster som uppenbarligen inte löst problemet hittills. Så varför inte prova något nytt?
Min erfarenhet är att när du är beredd på att det som brukar hända kommer hända blir det inte bara mycket lättare att hantera situationen, det påverkar dessutom – ironiskt nog – den sociala dynamiken så mycket att risken för att det ska hända minskar.