Startsida / Inlägg

Att kunna och att våga

av Linnea Molander

Jag var i London och lyssnade på en föreläsare för ett par veckor sedan. Han sa att för att lyckas med något behöver vi competence och confidence. Det låter ju ganska självklart. Vad som gjorde stor skillnad för mig var insikten att det är två helt olika saker. Ökad kompetens kan förstås ofta leda till ökat självförtroende men självförtroende är egentligen en helt egen kompetens.

Jag såg plötsligt mitt eget mönster så tydligt. Hur jag alltid tänker att ”jag ska bara”. Jag ska bara läsa den här boken/prata med den coachen/gå den där kursen osv, SEN ska jag göra det där läskiga som jag verkligen vill, och vet att jag redan kan, men inte riktigt vågar.

Det funkar ju inte. Det tar aldrig slut. Jag har en treårig högskoleutbildning och över 15 år av personlig utveckling i bagaget, flera års intensivt studerande av mina expertområden och har gått på mängder av kurser och föreläsningar inom de ämnen jag jobbar med. Brist på kompetens är inte ett problem. Jag kan skriva boken, hålla föreläsningen, starta projektet, jag vet att jag klarar det. Men jag insåg plötsligt att jag inte vågade. Känslan av att vilja och kunna men inte våga är enormt frustrerande. Ännu större blev frustrationen när jag såg andra med betydligt mindre kompetens och erfarenhet än jag, men mer självförtroende, kliva ut i världen och sätta sin prägel på den.

Som den utvecklingsnördiga coach jag är bestämde jag mig för att lösa problemet. Jag vägrar försaka min potential och mina drömmar för att de känns läskiga! Så jag pratade med vänner och kollegor, sökte efter kunskap och hjälp på nätet och läste böcker om ämnet från olika vinklar.

Skärmavbild 2015-01-18 kl. 15.36.47

Det hjälpte litegrann, men jag kände mig fortfarande inte förstådd, och jag var fortfarande rädd. Till slut hittade jag en bok som fick pusselbitarna att falla på plats. Playing big av Tara Mohr. 

Det är en helt briljant bok som jag mycket varmt rekommenderar till alla duktiga flickor som sitter fast i en känsla av att du alltid måste vara lite bättre innan du vågar ta steget mot det du längtar efter.

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 22.18.05

Boken är proppfull med otroligt konkreta och enkla verktyg för att släppa rädslan och våga mer. Läs den!

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB