Startsida / Inlägg

Det börjar bli trendigt med goda nyheter!

av Linnea Molander

Jag har skrivit tidigare om att DN börjat med en sektion om goda nyheter, och jag ser nu hur den trenden börjar sprida sig åt alla möjliga håll. Det började med tidningen Good News Magazine som har funnits sedan 2010. Även Aftonbladet lyfter hoppfullheten genom kampanjen Svenska Hjältar och webbsidan godanyheter.se och nu senast hakar Ekot på, med vad de kallar Konstruktiva Nyheter. Du kan läsa mer här om hur de resonerar.

Skärmavbild 2015-02-09 kl. 21.24.50
Särskilt glädjande är det att de tar det på allvar och att det inte handlar om tokroliga historier utan om seriös nyhetsrapportering om saker som fungerar och problem som lösts.

– Det gäller att kunna att se världen med två ögon. Inte att välja bort det kritiska perspektivet utan att också se det som faktiskt är bra. Problemet är att journalister är tränade i att se elände, det här är ett nytt sätt för oss att betrakta journalistik, säger eko-chefen Anne Lagercrantz.

Ekots egna redaktionsblogg diskuteras detta vidare efter att lyssnare hört av sig med synpunkter. Många är positiva medan andra oroar sig över att detta kommer ske på bekostnad av andra ”viktigare” nyheter. Blogginlägget avslutas med följande kloka ord:

”Konstruktiva nyheter kan aldrig förenklas till det irrelevant goda eller glättiga. Det handlar aldrig om att lyfta fram oviktiga nyheter. Det är inte, och kommer aldrig vara vårt uppdrag. Men i opartiskheten och sakligheten ska hela bilden rymmas, och där finns inte bara elände.”

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB