Startsida / Inlägg

Varsågod och skapa!

av Linnea Molander

Jag lyssnade på Dan Pink prata om motivation för ett tag sedan. Han är en av mina favoriter som jag ofta återkommer till och lyssna på igen och igen för det finns alltid något nytt att lära eller förstå. Det som slog mig den här gången var vad han sa om kreativitet och autonomi (självbestämmande).

Innan han kom över den senaste motivationsforskningen hade han tänkt att om man vill att personer på tex en arbetsplats ska vara kreativa skapar man helt enkelt en kreativitetsbonus så det finns något att sträva mot och motiveras av. Forskning visar att kreativitet och intellektuell kapacitet inte alls stärks av ekonomiska motivationsformer och belöningar utan precis tvärtom. Vad som däremot ökar människors kreativitet är att ge dem utrymme att vara kreativa UTAN att någon lägger sig i. Flera av Googles största produkter har skapats på fri hand på deras fria kreativa dagar då de anställda får jobba med precis vad de vill. Plötsligt släpps kreativiteten lös och fantastiska idéer och uppfinningar skapas.

Kreativitet behöver frihet, det blir inte lika bra när vi skapar saker på beställning.

Hur gör du för att skapa utrymme för kreativitet?

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB