Startsida / Inlägg

Bredden talar för topplagen

av Jonas Gustavsson

Det har nu avverkats fyra omgångar av årets upplaga av HockeyAllsvenskan. 

Två lag har lyckats bärga full pott så långt: Växjö och Örebro – två lag som jag nog inte skrivit överdrivet mycket om i bloggen så långt, men nu är det onekligen dags. 

Att vara fullpoängare efter fyra omgångar, oavsett motstånd i den här serien, är givetvis imponerande. Men självklart kommer lagen inte rusa igenom serien för det. Så frågan är: tillfälligheter eller är de här två lagen så här bra?

Mitt svar: De är så här bra.

***

Vi börjar med Växjö – ett lag som tappat spelare som Viktor Fasth, Josh MacNevin, Robert Rosén, Anton Hedman och Erik Lindhagen och som inlett säsongen med att vinna dubbla kronobergsderbyn, slå Borås hemma och Mora borta. Nu har smålänningarna förvisso inte mött något förväntat topplag ännu, men så har man också vunnit tämligen klart. 

Vad talar för Växjö?

Växjö har trots tappen skapat kontinuitet i trupp och ledarorganisation, spetsade truppen med Josh Soares vilket gjorde att man fick en förstakedja värd namnet och Johan Jonsson har visat att han är den backrese man eftersökt. De farhågor som fanns inför säsongen (saknaden av Rosén och MacNevin) är alltså raderade.  

Vad kan stoppa Växjö?

Att lagkaptenen, motorn och hjärtat Johan Markusson är borta i fyra månader kan innebära att man inte har pådrivaren om det går emot. Hans betydelse ska inte underskattas.

***

Örebro då? Det är det enda laget i serien som jag ännu inte hunnit se, faktiskt. Tvärtemot Växjö har man inte tappat något utan bara breddat och spetsat. Det har lett till hyfsat klara segrar mot Troja, Borås, Mora och Oskarshamn och en målskillnad på 21-6 efter fyra matcher. Okej, liksom Växjö har man inte mött något förväntat topplag, men resultaten är ändock imponerande.

Vad talar för Örebro?

Den offensiva arsenalen är rakbladsvass, med Conny-kedjan som vassaste ess med Edblom-linan tätt efter. Dessutom har man seriens bästa målvakt i Michal Zajkowski som varit blänande så här långt. Farhågan inför säsongen var, precis som ifjol, försvaret. Det har fungerat kanon, trots att värvade försvarsnestorn Christoffer Norgren går skadad.

Vad kan stoppa Örebro?

Tja, bra fråga. Man har bredden och spetsen, men är det något som kan fälla laget till slut så är det nog försvaret som ändå är den svagaste lagdelen. Men inget talar för det just nu. 

***

Gemensamt för Växjö och Örebro?

Bredden.

De två lagen har två av seriens bästa fjärdekedjor bland annat. Det talar för lagen i längden. 

***

Värt att notera från onsdagen annars?

Jag har redan avhandlat Evan McGrath, så honom skippar vi nu. Det man kan konstatera är att Jens Bergenström är tillbaka i gammal god form – han bjöd på massor av godis mot Bofors i en annars lite halvgrinig match. 

Snyggast idag, av det jag sett, var Almtunas tre mål mot Rögle. Mark Hurtubises crosspass till Niklas Andersson som direktsköt in 1-0 mot Rögle bakom målisen Jonas Fransson var som taget ur skolboken. Checka in highlightsen därifrån sedan, om ni inte sett målen redan.

***

Sedan vet jag inte om jag ska skratta eller gråta över Mora.

Jag såg målen från matchen mot Växjö och det var ett fruktansvärt tamt försvarsspel. Igen. Som när Anders Eriksson stötte in 1-0, han hade fullt med Moraspelare kring sig, de såg att han var på väg mot mål och sedan får han ändå vara helt fri när han stöter in pucken. 

Och vid både 3-0- och 5-2-målen är det backar som tappar pucken som siste man och släpper Växjöspelare fria. 

Lyckas Harald Lückner få ordning på den där hönsgården så är jag djupt imponerad. 

Uppenbarligen så krävs det mer än gårdagens krismöte i alla fall.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB