Startsida / Inlägg

Nu är doldisbacken bäst i serien

av Jonas Gustavsson

Ifjol: Sex mål på 52 matcher.

I år: Fem mål på 14 matcher.

Backen Johan Larsson har i skymundan via mål både senast mot Sundsvall och nu mot Almtuna klivit fram som HockeyAllsvenskans bäste back målmässigt. 

Den här Boforskillen har varit på gång ett tag. Jag minns året innan han stack till Frankrike och Briancon då det kändes som att han var på gång, men att han aldrig tog hela klivet ut och blev en fullfjädrad toppback. Hösten ifjol var inte så där lysande heller, men sedan så fick han ordning på sitt spel – och nu är han riktigt bra. 

I alla fall offensivt med sin fina bössa.

Han är också -2 och jag har sett ett par hemska indianare, men det känns som att Johan Larsson är på gång och detta är en kille med elitseriepotential. 

Tränaren Sam Hallam sade till mig att man kan se redan innan en match om Larsson kommer vara bra eller mindre bra. Okej, det var kanske lite väl att dra det till sin spets, men numera verkar Larsson har en seriös inställning och är redo för varje match. Ja, så ser det ut från sidan och ur min synvinkel i alla fall, även om jag sett långt ifrån alla BIK-matcher. Och vad som händer bakom kulisserna vet jag inte.

Vad man dock inte kan sopa undan är hur viktiga mål han gjort.

– Han smällde in det vinstgivande 3-2-målet borta mot Malmö

– Han smällde in sudden-vinstmålet mot Troja

Johan Larsson betyder mycket för Bofors just nu. 

***

Det är många otäcka skador nuförtiden. Idag tänker vi givetvis på Viktor Lindgren som brakade in i sargen mot Växjö, dock utan några oschyssta inslag. Han drabbades tydligen ”bara” av en hjärnskakning, tack och lov. 

Undrar hur Växjömålvakten Christoffer Bengtsberg kände sig när han såg incidenten. Han var ju med om något liknande mot Oskarshamn för snart en månad sedan, och klarade sig med en öm nacke efter att ha blivit olyckligt inkörd i sin egen målbur och sedan brakat i isen. 

Tidigare under säsongen så åkte ju unge Röglebacken Jonathan Zaar in i sargen och skadade några kotor. Och Andreas Lindh fick ansiktet ommöblerat av en axel (eller var det kanske en målbur…?). För att inte tala om Micke Nylander, om vi nu ska röra oss utanför HockeyAllsvenskan.

Tack och lov är den gemensamma nämnaren att ingen blivit allvarligt skadad, det vill säga fått några men. 

***

En kille som jag målade upp som en negativ överraskning igår gav onekligen svar på tal idag. Henrik Eriksson sopade in tre mål för Borås mot Malmö och såg till att västgötarna tog sin fjärde seger på fem matcher. 

Den där killen har ett vasst skott som han gärna använder och han är en sniper av klass, skönt att det börjar lossna för honom. Han har kapacitet att skjuta över 20 mål. Lätt.

***

Troja har minsann ryckt upp sig spelmässigt. Idag mot Leksand gjorde man en kanonmatch, i alla fall i de sekvenser som jag såg, och man kunde ha avgjort matchen också. Man hade några riktigt vassa lägen i slutet och Adam Miller såg pigg ut. Han vågar utmana, han vågar bryta mönster. 

Centern, som är inlånad (?) från finska Ässät, ska provspela i fyra matcher. Nu har han spelat tre. Besked om hans framtid är att vänta inom kort alltså. 

Leksand kan tacka Jesper Ollas för sina två pinnar, förresten. 

***

Och vilka misstag vi fick se i Dackehallen. Robin Jacobssons katastrofala puckbehandling som resulterade i Henrik Löwdahls friläge och 2-0 avgjorde matchen. ”Ropocop” sover säkerligen inte gott inatt. Tingsryd har inte råd med sådant med tanke på tabelläget. 

Stefan Wargs pass var inte lika illa, utan snarare bra läst av Simon Stark, men visst var det också ett misstag. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB