Startsida / Inlägg

Skillnaden mellan toppen och botten

av Jonas Gustavsson

Jag har tappat en sängstomme över stortån och har ont som fan, men ska ändå försöka samla mig tillräckligt mycket för att ge en bild av matchen mellan serieettan Örebro och seriejumbon Troja/Ljungby.

Örebro vann, till slut rättvist, med 6-3.

Men Troja var dominanta i den första perioden med sin fina skridskoåkning och sin intensitet. Att man gjorde tre mål var helt logiskt. Örebro hade inte så mycket, men det man väl hade utnyttjade man. Det var otroligt att se vilken dödlig effektivitet Örebro faktiskt hade när det blev en målchans, då satt pucken. Så var det verkligen inte för Troja.

Troja snurrade, sköt och försökte komma in på mål, men Örebro hade en mycket enklare väg in på mål och när läget kom så sade det bara pang. Impressive.

Det var skillnaden mellan toppen och botten idag: den enkla vägen mot mål och effektiviteten. Och allt på grund av Trojas försvarsspel, som var riktigt uselt  vid både 3-4- och 3-5-målet, bland annat.

Troja, som är 28 poäng efter Örebro i tabellen, har fortsatt en del att fundera på.

***

Adam Miller gjorde sin fjärde match i Troja.

Intrycken? Han är bra med puck, han vill vara kreativ. Och han vill göra mycket själv, vilket kan se lojt ut ibland. Han måste släppa pucken mer.

Tydligen vill man behålla honom.

– Sportchefen Jerry Andersson jobbar på det där, sade Trojatränaren Martin Karlsson efter matchen.

– Han kanske inte märktes så mycket i den här matchen men borta mot Leksand var han riktigt bra. Det syns att han har kvaliteter.

Sedan ville Martin gärna ha in en försvarsnestor till i laget. Jag förstår varför.

***

Matchens tackling? Kanske Marcus Jonaséns upptryckning av Markus Nilsson, eller Conny Strömbergs krock med Henrik Löwdahl.

***

Debuterade Filip Olsson i Troja var helt okej. Han hade några fina uppåkningar, men det resulterade inte i så mycket. Han ville en hel del, kanske lite för mycket ibland, istället för att göra det enkelt. Men det var ett återkommande tema i Troja.

***

Conny Strömberg, som firade med pizza efter matchen, slog två vackra målgivande passningar från positionen bakom Trojas målbur.

Men han visade också sitt välkända temperament vid en offsideavblåsning, där han precis frispelat Henrik Löwdahl.

– Jag förstår inte hur domaren, som var fyra meter från linjen, kunde avgöra att det är en hårfin offside. Det är därför jag blir så upprörd, det är så många matcher där 50-50-offsider blåses av. Det är det negativa med svenska domare, de blåser nästan alltid vid 50-50-sitationer fast det borde vara tvärtom för det är ju mål man vill se. De är så rädda att få skäll, men det är fel. De blåser för att rädda sitt eget skinn och så har det alltid varit, det är därför jag blir upprörd, sade Conny efter matchen.

Conny skällde ut domaren riktigt, riktigt ordentligt.

***

Spelarna i Troja är frustrerade. Publiken också.

I den tredje perioden skällde en person på läktaren ut domaren. Då skällde en annan person i publiken ut den personen.

Det är jobbigt i Ljungby just nu.

***

Finske centern Juha Kiilholma får lämna Västerås. Inte så oväntat, hade väntat mig mer av honom, vilket jag också sagt tidigare.

Antar att Peter Öberg är på väg tillbaka, eller så är man ute efter något nytt. Igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB