Startsida / Inlägg

Har spärren släppt nu, Troja?

av Jonas Gustavsson

Jag mumlade något om att det kan ha varit ett mentalt genombrott för Troja senast när man slog Örebro. Kanske var det en bidragande orsak till att man kunde rida vidare på framgångsvågen och vinna mot Växjö idag.

Sex poäng på två matcher mot serieettan och serietvåan. Imponerande. 

Tydligen har man knutit näven, gett sig fasen på att man ska börja vinna. Eller så har man helt enkelt fått marginalerna att tippa över till sin egen fördel. Troja har ju inte varit så usla som tabellen visar, därmed inte sagt att de varit bra. 

Inlåningen av målvakten Christian Engstrand har betytt mycket. Han har bidragit med stabilitet. Ungefär som Mark Owuya gjorde under sina två matcher i Borås. 

***

Tre mål av Andreas Sundin

Snacka om ketchupeffekt. 

Ni kan storyn? Hans utvecklingskurva stagnerade, han blommade ut i finska andraligan och kom hem som en vass sniper i Bofors och levererade dubbla 15-målssäonger. Ifjol, i en mer defensiv roll, sköt han 17 mål i Troja. 

I år… tre mål fram till idag. Tre mål som gjordes i september. Efter Växjömatchen är målskörden fördubblad. Sundin är en sniper, men har, liksom hela Troja, haft det tungt i höst. 

– Jag vet inte vad det kan bero på, sa Sundin till mig.

– Jag missade mycket i början och i takt med att laget hade det jobbigt så hade jag det jobbigt också. Nu får vi hoppas att det lossnar.

***

Hur hopplöst är Trojas tabelläge?

Inte hopplöst alls faktiskt. Man har allt i egna händer. Idag är man nio poäng efter Tingsryd i tabellen. Men har två matcher mindre spelade. 

I nästa match möter man just Tingsryd och vinst där plus vinst i båda hängmatcherna så har man helt plötsligt lika många poäng som sin småländska kollega. 

Fasen vad det kan ändras snabbt.

– Det där låter trevligt, sade Sundin. 

Klockrent.

***

Nu blev det mycket Troja. Vad hände mer idag?

Vi konstaterar kort detta:

* Mellan plats sju och tio skiljer det blott tre poäng, och nu är det Bofors som sitter i förarsätet. Kvällens förlorare är ju Oskarshamn som rasat ner som tia. 

* Topp-3 ryckte, i och med vinster för Leksand och Örebro samtidigt som både Rögle och Malmö föll. Ett avgörande nyårsryck mot kvalserien?

* Borås är på allvar inblandat i bottenstriden efter Örebro-förlusten. 

***

Just det, Stefan Gråhns också. 

Nu var ju inte han med mot Oskarshamn, vilket kanske var rätt beslut av Leksand, men det hade varit intressant att se vad han hade fått för mottagande i Arena Oskarshamn. Antagligen inget vackert sådant. 

Det kanske var bäst att det blev som det blev. 

Och fy fasen vilken räddning Patrick Galbraith gjorde i andra perioden. Visserligen fick Mattias Guter inte upp pucken ordentligt, men visst borde han ha satt det givna läget! Grym räddning i alla fall.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB