Arkiv för January 2011

- Sida 1 av 4

Dubbel derbykross

av Jonas Gustavsson

Jaha, dubbel derbykross idag. 

Jag såg båda matcherna, med ett öga på varje. Typ. 

Och siffrorna ljuger inte, det var inget snack.

***

Vi börjar i Småland där Tingsryd började okej, men rasade ihop totalt i den andra perioden. Växjö kontrollerade totalt, höll Taif utanför sig, och när nästjumbon väl skapade något så var glödhete Oscar Ahlsenfelt där och motade trissan. Oscar har ju två raka nollor nu, och är etta framför Karol Krizan

Vi kan ju också notera att Erik Josefsson gjorde hattrick och att Växjö därmed noterat tre hattrick på fyra matcher. Imponerande. 

Min känsla var att Växjö spelade betydligt rakare, speedade på mål och lade in puckar som var farliga. Passningsspelet var stundtals överlägset.

Tingsryd tilläts inte (eller hade inte förmågan…?) att bryta in framför Ahlsenfelt. 

***

I Dalarna var Moras rivstart en av de mer imponerande insatserna jag sett på ett tag, man fullkomligt körde över Leksand med sin intensitet. Man vann ju varenda närkamp, varenda lös puck. Leksingarna, med fyra raka vinster i bagaget, såg ut att ha tappat allt självförtroende, även om man haft ett tufft spelschema på sistone. 

Harald Lückner sade det ganska bra efteråt, när han belyste att man nu har fyra balanserade kedjor. Det hade man verkligen. 

Brunkarlinan med Niklas Bröms, Henrik Eriksson och Marco Tuokko malde ju sönder allt. 

Leksand hade, även om man hade okej perioder, i det stora hela inte mycket att hämta i den här matchen. 

***

Blixtdebut idag för Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky i Västerås, som om jag förstått snacket rätt, precis anlänt till Västerås. Ingen rättvis uppladdning alltså, och de var enligt rapporterna jag tagit del av ganska sega i två perioder innan de vaknade till något i sista akten. 

Killarna är värvade som spetskompetens, men brände sina straffar och VIK förlorade fjärde matchen i rad. Mats Waltins gäng måste hitta formen väldigt snart om man ska vara i playoff. 

Noterbart i övrigt är att Thomas Mitell, backen som öst in poäng i division ett i hur många år som helst, assisterade till VIK:s 1-1-mål och tydligen var en av de bättre spelarna på isen. Skoj att han äntligen fått (eller rättare sagt tagit) chansen i HockeyAllsvenskan. 

Samtidigt kan man konstatera att Troy Davenport – som många var lite skeptiska till, och menade att man värvat bara för att han höll nollan mot IKO i kvalserien i våras – varit ett klockrent nyförvärv för Oskarshamn. Han var en av nyckelspelarna i den här matchen och ger IKO fortsatt hopp om en playoffplats. Segern idag var en måsteseger. 

***

Väldigt lugn transfer deadline idag. 

Det vi fått veta:

Leksand värvar Kristian Luukonen från Kungälv i ettan, och lånar samtidigt ut Martin Janohls till samma klubb

Almtuna släpper Sami Ryhänen, och lånar samtidigt in William Wallén från Frölunda

Sundsvall har säkrat lånet av Modobacken och norske landslagsbacken Alexander Bonsaksen för resten av säsongen

Tingsryd har signat backen Henrik Blomqvist, som dock, enligt uppgift, enbart ska vara skadereserv och träna vidare med Pantern

Några timmar kvar. Kommer det något mer? Oskarshamn, Växjö, Tingsryd, Leksand, Malmö… jo, någon till lär dyka upp. 

Några av årets mest intressanta timmar

av Jonas Gustavsson

Vid midnatt idag stänger transferfönstret. 

Västerås har redan presenterat slovakerna Jaroslav Jabrocky och Lubomir Vaic, och har därmed värvat mer eller mindre en ny kedja. Tydligen ska de debutera redan ikväll i den hyperviktiga matchen mot Oskarshamn – snacka om att kastas in i hetluften direkt. Men det finns inget att spara på.

Och jag tror inte att vi sett det sista av övergångar idag. Medan jag skriver händer det väl något också. Läget i lagen, som jag förstått det:

Almtuna: Troligen ingen värvning, även om sportchefen Martin Öhrstedt är hemlighetsfull.

Bofors: Troligen ingen värvning, ont om pengar.

Borås: Troligen ingen värvning, ont om pengar.

Leksand: Lånade precis ut Jean-Luc Grand-Pierre och har en icke-EU-plats ledig. Har sedan tidigare entledigat Jussi Pesonen och Johan Alcén. Kan dyka upp en back eller en forward.

Malmö: Om det nu blir klart med Hugo Stenbeck-miljonerna så kan vi få se både en back och en forward.

Mora: Har precis säkrat lånet av Mattias Beck, och lär inte värva.

Oskarshamn: Är officiellt ute efter en back, bland annat på grund av Tero Konttinens skada, och lär värva idag.

Rögle: Har sagt att de satsar på laget de har.

Sundsvall: Har uttryckt att de ska värva, då troligen en forward och en back.

Tingsryd: Har tydligen frigjort en miljon för att värva mer för, och en center eller forward lär finnas på önskelistan.

Troja: Har redan gjort klart med Tommi Satosaari och PJ Atherton, och har nog inte mer pengar. Men dörren är inte helt stängd, säger ryktena.

Västerås: Precis gjort klart med Jaroslav Jabrocky och Lubomir Vaic, och kommer inte värva mer.

Växjö: En offensiv back och en power forward ska finnas på önskelistan. Mycket troligt ett nyförvärv under dagen.

Örebro: Fick tillbaka Conny Strömberg, men brottas med en del skador. Kan komma en center eller forward – man var ju inte nöjda med Adrian Foster, så lär finnas pengar över.

Timmarna fram till midnatt inatt är några av de mest spännande på hela året.

***

Måndag igen, och dags för veckans lag, för sista gången i januari. Och det var grym konkurrens på forwardsplats, vilket gjort att exempelvis en hattrickskytt som Anders Eriksson i Växjö inte fick plats: 

Målvakt: Andro Michel, Bofors
Dubbla segrar för Bofors i veckan och Andro Michel gjorde det stabilt med att bara släppa in två mål på två matcher. Har tagit tillbaka förstaspaden från veteranen Micael Andersson.  

Back: Tom Koivisto, Tingsryd
Sköt tre mål i veckan och har helt plötsligt seglat upp som seriens bäste backskytt med sina tolv fullträffar, vilket är ett mål mer än Johan Larsson, Bofors. Koivisto är en av få veteraner i Taif som någorlunda levt upp till de högt ställda förväntat.  

Back: Tommy Enström, Leksand
Tre raka segrar för Leksand i veckan och Tommy Enström hade sin stora match i utklassningen hemma mot Troja då han svarade för ett mål och två assist och den gamle forwarden har klättrat upp bland de tio bästa poängplockande backarna i serien. 

Forward: Jens Bergenström, Leksand
I veckan vände Leksand sin negativa trend via tre raka segrar – och Jens Bergenström gjorde mål i samtliga matcher och levererade totalt tre mål och tre assist. ”Jensa” är en av flera veteraner i dalalaget som vaknat till liv i veckan. 

Forward: Mattias Persson, Troja
Troja har skapat kontakt i bottenstriden och det kan man i mångt och mycket tacka Mattias Persson för. Forwarden sköt fyra mål på tre matcher i veckan (plus två assist) och har gjort mål i fem raka matcher. 

Forward: Mikael Zettergren, Mora
Mora är formstarka liksom lagets poängkung Mikael Zettergren. ”Z” sköt tre mål på veckans två matcher, och noterade dessutom en assist – innan dess hade han en tre matcher lång poängtorka, men nu har han kommit igång igen. 

… och ett hedersomnämnande till Leksands Tomas Kollar som gjorde comeback för en vecka sedan, och lagkaptenen såg till att vända lagets negativa trend och med Kollar tillbaka har laget tre raka segrar. Dessutom har grovjobbaren levererat två mål och två assist på de tre matcherna. 

***

Ytterst intressant kväll med dubbelderby: Leksand mot Mora och Växjö mot Tingsryd (som ni ser i S24).

Plus ödesmatchen mellan Västerås och Oskarshamn då – det känns som att VIK måste vinna den matchen om man ska haka med i playoffracet. För Oskarshamn känns det kört redan, tycker jag. Extra krydda till matchen blir ju Västerås debuterande slovaker.

Ny energi i bottenstriden

av Jonas Gustavsson

Då så: grattis Troja, ni är ikapp i bottenstriden!

Jag måste erkänna att det trodde jag verkligen inte. Ett tag låg man ju verkligen långt efter, mer än tio poäng om jag inte minns helt fel (det har nog ni trojaner bättre koll på…), radade upp 13 raka förluster och egentligen inget talade för smålänningarna. 

Innan jul började man dock spela bättre, och efter jul har man vunnit sex av tolv matcher. Det är bra, speciellt med tanke på den höst man haft. 

Och man har ju bra spelare: som min personlige favorit, retstickan och energispelaren Mikael Ahlén. Och stjärnskottet Joel Johansson, stjärncentern Sami Sandell och pucktrollaren Mattias Persson, för att nämna några. Bröderna Nilsson också förresten, tekniske Markus och intensive Mattias. 

Nu har Troja 38 poäng – lika många som Tingsryd och bara en efter Sundsvall. Och då har man också en match mindre spelad i sammandraget. Lite matchboll alltså. Eller man har det i alla fall i sina egna händer.

Nu ska jag inte ta något ifrån Troja – man har ju vunnit sina måstematcher mot just Tingsryd och Sundsvall de senaste veckorna – men en anledning till att laget fått kontakt är ju att konkurrenterna plockar typ noll poäng. 

Tingsryd: En straffvinst på de nio senaste matcherna. Totalt tre poäng på nio matcher. 

Sundsvall: Sju raka förluster. Noll poäng på sju matcher. 

Den formen är förödande för Tingsryd och Sundsvall. 

Jag har ju länge sagt att Tingsryd borde klara den här bottenkampen, men nu vet i fanken. Visserligen sägs det att spelet lyft lite i och med Joakim Fagervalls ankomst, men det syns inte resultatmässigt ännu, och det kanske bara är en minieffekt av en ny röst i båset. Tingsryd har stora, stora problem och är inne i en negativ spiral.

Samma sak med Sundsvall, som nu också tappat Modo-lånet Magnus Häggström. Sju raka nederlag och på de matcherna har man bara gjort 13 mål. Spelare som Niklas Zetterström och Mikael Simons är iskalla poängmässigt. 

Troja är ordentligt på gång, har fått in duktige målvakten Tommi Satosaari, fått tillbaka härföraren Sami Sandell från sjukdom och har en Mattias Persson som är glödhet. 

Snacka om att upplösningen i botten blir rafflande.

***

Mycket surr i Leksand nu.

Victor Rask skickad till juniorlaget, enligt egen begäran. Eller?

Och Jean-Luc Grand-Pierre skickas iväg till TPS Åbo. Lönedump säger Leksand, eller handlar det om att man vill få in en ny transatlant som är bättre? Klubben har ju redan entledigat Jussi Pesonen och Johan Alcén, så det borde ju finnas utrymme i lönebudgeten.  

***

Igår skulle jag ju posta min målvaktsranking men det blev ju sådär. Jag började fila på den under fredagen, justerade under lördagen, men när jag publicerade så hade den kvar sitt gamla datum och hamnade på fredagen. Och att ändra går ju inte i det här systemet. 

Nåväl, ni som missade det, kan ju kika tillbaka

Jag håller med Janne Karlsson

av Jonas Gustavsson

Jag har inte berört om Gustav Hjalmarssons tackling på Patrik Norén härom dagen, men jag är benägen att hålla med Janne Karlsson i synen på det som hände.

Okej, det var inte snyggt och det tog illa, men det var på långa vägar inte en sådan ful tackling som många vill få det till. Jag ser ingen armbåge som åker upp i ansiktet, det jag ser är en axel mot en axel, men att Norén inte är beredd på smällen och det är därför det smäller som det gör. 

Att han kommer ur den döda vinkeln är det som gör smällen ful, men ur ett rent tacklingsperspektiv så tycker jag det är okej, och det är absolut inget påhopp.

Tio matchers avstängning har jag hört vissa ropa. Befängt säger jag. De fyra matcher han fått räcker mer än väl, för tacklingar som man inte kan försvara sig mot måste beivras, men det måste ske inom rimliga gränser.

Janne Karlsson försvarade inte ”Gurra” in onsdags, men gjorde det med besked idag. Tränare må vara enögda sett till det egna laget, men Janne, som brukar tända till i stridens hetta, var förvånansvärt lugn i onsdags, och röt istället till nu när han hunnit reflektera över vad som hänt. Det visar att han inte bara hetsar när det är hett, utan att han verkligen påpekar när något är fel. 

Hans första åsikt verkar ha varit att Hjalmarsson tacklade fult och då gick han inte heller ut och försvarade Hjalmarsson. Men när han sett det, och fått en ny klar åsikt, då säger han vad han tycker. Jag tycker faktiskt Janne K ska ha en eloge för det.

***

Nog om det, Växjö gjorde en überstabil match mot Rögle, och det var skönt att det omdiskuterade och underligt bortdömda målet i mittperioden inte fick någon avgörande betydelse. Vad domaren sysslade med undrar jag verkligen.

Och skoj för Anders Eriksson att göra hattrick. Killen var ju så lysande under sin första HockeyAllsvenska säsong att man inte undrade om han skulle spela i elitserien, utan snarare när. Men sedan gjorde han en totalblek säsong, var lite bättre ifjol, och har börjat få upp ångan i år också. 

Kanske finns det lite elitseriepotential där någonstans. 

***

Annars idag, i korthet:

Ingen Jocke Fagervall-effekt ännu i Tingsryd. Nu har han fått se sitt nya lag tappa en 1-0-ledning två gånger om. Men Örebro är ju riktigt bra, så det är visserligen inget att gräma sig över. Nästa match mot Växjö blir inte enkel heller, för den delen. 

Malmö har fortsatta problem och fick efter ett nödrop med sig poäng från Borås, efter att Mikael Wahlberg kvitterat i slutsekunderna. De där Hugo Stenbeck-miljonerna behövs nog om det ens ska bli något playoff i år.

Glödheta Mora ångar på, och tog en ny skalp idag, om än en väntad sådan borta mot Sundsvall. Skoj att Micke Zettergren fortsätter att leverera. Men inget nytt mål av Daniel Viksten

Almtuna bröt sin supersvit om poäng i 13 raka matcher i och med förlusten borta mot hemmastarka Bofors, men som vanligt är det inga stora siffror när Uppsalalaget är inblandat. Det var ju en nödvändig seger för Bofors också, som är med i playoffracet igen. 

Sedan då ketchupeffekten i Leksand. Laget har underpresterat en tid, och även om 10-2 hemma mot Troja kanske inte säger allt, så känns det som att laget är på gång nu igen. Vändningen och vinsten mot Växjö kan ha varit något som tände laget – och som kanske fick dem att slappna av lite. Nu tror jag det vänder uppåt för dalmasarna. 

Seriens bästa målvakter

av Jonas Gustavsson

Idag ägnar jag eftermiddagen och kvällen åt flickvännens födelsedagsfirande – och glömmer Janne Karlsson, Gustav Hjalmarsson och Patrik Norén för en stund – och missar således dagens matcher, om ni undrar över min frånvaro ikväll.

Så jag passar på att ge min syn på HockeyAllsvenskans tio bästa målvakter.

1. Jonas Fransson, Rögle
Har klivit fram som den givne ettan, efter att ha levererat stabilt spel under en längre period. Inget flashigt, inga tv-räddningar – men killen står rätt, tar puckarna och inger ett lugn till hela laget. Imponerande.

2. Magnus Hellberg, Almtuna
Snacka om genombrott för killen som stod i skuggan av Fredrik Pettersson-Wentzel ifjol, i somras och stora delar av hösten. Men nu har han tagit över showen; stor, tät och skicklig.

3. Michal Zajkowski, Örebro
Min målvaktsetta inför säsongen, men har efter en kanonstart fallit igenom något, även om han fortsatt levererar. Ingen fysisk bjässe, men läser spelet bra, har bra reflexer och när han är i ”zonen” så tar han allt.

4. Patrick Galbraith, Leksand
Inte min favoritkeeper, men ”dansken med handsken” har verkligen levererat, trots att han har en tendens att tappa puckar omkring sig. Har ofta kommit in i flytet den här säsongen och då är han riktigt, riktigt vass.

5. Johan Gustafsson, Västerås
Har verkligen tagit upp kampen med Daniel Sperrle och många gånger överglänst sin kollega. Jag gillar killens stora, täta spel, och jag har inte sett honom göra några större misstag – och då är han ändå bara 18 år.

6. Tim Sandberg, Sundsvall
En personlig favorit som visat sig vara mogen HockeyAllsvenskan. Grymt bra under framförallt början av säsongen då han fixade en hel del Sundsvallspoäng på egen hand. Tappat lite, men inte konstigt med tanke på orutinen och lagets svaga form. 

7. Daniel Sperrle, Västerås
Styrde upp hela Västerås när han kom in ifjol, och har gjort det bra i år också även om istiden blivit mindre i och med konkurrensen från Johan Gustafsson. Dock en mycket bra målvakt trots sin storlek.

8. Oscar Ahlsenfelt, Växjö
Gjorde det okej ifjol, men absolut inte mer än så. Tänkt som tvåa bakom Christoffer Bengtsberg i år, men tog sedermera över förstaspaden innan Karol Krizan anslöt. Överraskande bra den här säsongen. 

9. Markus Svensson, Malmö
Svensson är en av keeprarna i serien som matchas allra hårdast, och även om han blandar och ger så gör han det allt som oftast bra. Får överträffar burväktaren när det kommer till vighet.

10. Daniel Hansen, Mora
En av säsongens stora sensationer. Tog över förstaspaden från Lasse Johansson och radade upp stormatcher, men åkte sedan på en fotskada. Har en del mer att bevisa, men har visat att kapacitet finns.

Jag skulle vilja se mer av Tommi Satosaari, Troy Davenport och Karol Krizan innan de kvalar in på en sådan här lista.

Vad säger ni?

Här är överraskningarna

av Jonas Gustavsson

Okej, spelfri dag och då drar vi till med en lista, och den består de femton största överraskningarna för mig den här säsongen. Spelare som vida överstigit mina förväntningar och varit strålande bra.

Varsegoda:

1. Magnus Hellberg, Almtuna
Det kändes ju ganska givet att oprövade Hellberg skulle backa upp Fredrik Pettersson-Wentzel den här säsongen, men istället har han erövrat förstaspaden, spelat strålande och till och med fått ”PW” att vilja lämna klubben, vilket han också gjorde.

2. Christopher Liljewall, Rögle
Magisk elitseriedebut för några år sedan, men sedan har karriären gått i stå och ifjol i elitserien gick det trögt, och inte sprakade det under utlåningen till Växjö heller. Men i år har Liljewall gått framåt enormt och kombinerar poängmakande med hårt arbete på ett föredömligt sätt.

3. Daniel Hansen, Mora
Hansen kändes närmast nog som den mest givna backupen den här säsongen, men efter en misslyckad start av Lasse Johansson fick Hansen chansen – och den tog han med råge och erövrade och behöll förstaspaden ända tills han blev skadad.

4. Markus Ljungh, Västerås
Junioren Ljungh spelade till sig ett kontrakt med Västerås under försäsongen och har sedan bara vuxit, vuxit och vuxit. Får tonvis med förtroende av tränaren Mats Waltin och går både som ytter och center – och löser både och med bravur.

5. Joakim Hillding, Växjö
Måhända en effektiv poängmakare i division ett, men då främst som framspelare. I Växjö, där konkurrensen om speltid är stentuff, har talangen öst in såväl mål som assist och varit en stor sensation. Den avige, kvicke och spelskicklige centern har en ljus framtid framför sig.

6. Patrik Norén, Leksand
Ytterst lovande talang som fick göra inhopp ifjol, men som i år varit sensationellt mogen i sitt spel, sin ålder till trots. Har spelsinnet och passningsspelet, men spelar också aggressivt och visar mycket hjärta – en kombination som kommer att ta honom långt.

7. Johan Gustafsson, Västerås
Grymt talangrykte och HockeyAllsvensk debutant som 14-åring – men att ”JG” skulle vara så här bra redan är en stor överraskning. Han har mer eller mindre delat spaden med skicklige Daniel Sperrle, och i många fall också överglänst sin kollega.

8. Tim Heed, Växjö
Heeds offensiva verktygslåda gjorde sig känd i Södertälje redan ifjol, men att han skulle kunna bli en offensiv toppback i HockeyAllsvenskan redan nu är en överraskning. Men frågan är om hans +14 inte är än mer imponerande, med tanke på att SSK placerat talangen i Växjö för att förbättra defensiven.

9. Pathrik Westerholm, Malmö
Vräkte in poäng i juniorserien och till slut kunde Malmö inte hålla Westerholm – eller brorsan Ponthus – utanför a-truppen och där har han spelat till sig en tongivande roll och gjort gott om poäng. En spelare som redan nu fått sitt genombrott och en spelare Malmö måste bygga kring i framtiden.

10. Alexander Bergström, Borås
25-årige Bergström har känts som den där typiske HockeyAllsvenska forwarden som är kanon i HockeyAllsvenskan, men inte riktigt tillräckligt bra för att nå elitserien. Men i år har Bergström gått från att vara en 30-poängsforward till att snitta en pinne per match och det i kombination med hans allroundkunnighet gör honom till elitseriematerial.

11. Marcus Högström, Sundsvall
En riktig doldis, som via ryska andraligan hamnade på bänken i Skellefteå och sedermera i Sundsvall där han fullständigt vräkt in poäng från sin backplats. Sensationell tvåa i backarnas poängliga och har vuxit ut som en av Sundsvalls viktigaste spelare.

12. Ted Brithén, Rögle
Skicklig i kvalserien i våras, absolut, men en spelare som skulle växa till sig den här säsongen – men har istället tagit på sig rollen som ledande offensiv center i topplaget Rögle. Har hela paketet: defensiven och offensiven, och vågar ta för sig på isen.

13. Johan Larsson, Bofors
Visst har tränaren Sam Hallam pekat ut Larsson som en framtida elitserieexport, men den humörspelande backen har ändå överraskat ordentligt den här säsongen, framförallt med sitt skott i power play. Åtta pp-mål, totalt elva mål, är riktigt bra och det trodde jag inte han hade i sig.

14. Gustaf Thorell, Sundsvall
Inte nära en plats i Färjestad, knapert med istid i Bofors – och nu poängkung i Sundsvall. Thorell har varit överraskande bra i Sundsvall och har tagit för sig på ett sätt som man inte sett tidigare, och nu känns han mogen för en större klubb.

15. Istvan Bartalis, Troja
Var kom den här ungraren ifrån? Tillhörde egentligen inte a-truppen när säsongen började, men har sedan spelat sig in i laget och uppåt i hierarkin. Det är anmärkningsvärt hur duktiga juniorer Troja hittar och förädlar och Bartalis är det senaste exemplet.

Bubblare: Joel Johansson, Troja; Mattias Guter, Oskarshamn; Jon Knuts, Leksand; Robin Nilsson, Västerås; Oscar Alsenfelt, Växjö.

Vilka spelare är de största överraskningarna för er den här säsongen?

Nära skjuter ingen hare

av Jonas Gustavsson

Ups, kunde inte låta bli att använda det ordspråket, men visst var det nära att Tingsryds nye tränare Joakim Fagervall fick börja med en trepoängare

Laget ledde mot formstarka Almtuna tills det var fyra minuter kvar – då kvitterade Uppsalaget och vann sedermera på straffar. 

Joakim Fagervall var dock ganska nöjd ändå när jag snackade med honom. Och en pinne borta mot Almtuna, som har poäng i tretton raka kamper, är ju inte fy skam. 

– Visst är det så. Vi möter ett lag som inte har förstånd att förlora just nu, de är i det här riktiga ruset där man vinner utan att spela bra. De har marginalerna med sig, sa han och höll med om att det också var lite typiskt ett lag i motvind att tappa en ledning i slutet. 

– Ibland börjar man fundera när man inte är van vid att ligga på tre poäng.

Nåväl, jag tror Fagervall är rätt man för jobbet i Tingsryd. Där är det raka rör som gäller så nu är det upp till bevis för stjärnorna, annars blir det bänken. Norrlänningen kommer inte titta i spelarnas lönekuvert när han tar ut laget. 

***

Förresten, ganska intressant att smålandslagen har norrländska tränare. Fagervall i Taif, Janne Karlsson i Växjö och Martin Karlsson i Troja. 

***

Jag har ju hyllat Växjö och Örebro en del, och visst kommer de att spela i kvalserien. Jag trodde dock att båda lagen skulle cementera sin topposition idag, men så blev det inte alls. Både Leksand och Rögle lyckades vända och vinna på bortaplan mot topplagen, och krympte därmed avståndet bland de fyra bästa i serien.

Intressant och ett riktigt styrkebesked av såväl Leksand som Rögle. 

Just nu känns det som att de fyra lagen och formfantomerna Almtuna är de fem lag som gör upp om fyra platser i kvalserien. 

Men det har ju svängt tidigare i den här serien. 

***

Lite typisk Conny Strömberg-match mot Rögle. Han hakades två gånger, en gång med straff och en gång med utvisning som följd. Han satte läckert sin straff. Sedan var han med i förarbetet till Fredrik Orrstens 2-1-mål i fem mot tre. Och han käftade och munhöggs med Röglespelarna, inte minst i slutet av andra perioden. Han hann således med det mesta som han brukar hinna med. 

***

Den senaste tiden har jag ringt till målmaskinen Daniel Viksten efter varje match känns det som. Men han tar inte illa upp – han gillar att snacka om sina mål. 

Fem mål på de tre senaste nu, för den uppvaknande skytten. 

Idag sade han också rakt ut att Mora siktar på kvalserien. Bra sagt och bra att klubben inte reviderat sina målsättningar trots den tröga starten på säsongen. 

Mora är verkligen på gång. Idag blev det ju klart att Mattias Beck stannar i klubben och dessutom gjorde Emil Sandin comeback efter sina knäproblem. 

Förutom skadan på Daniel Hansen så verkar allt uppåt i Mora just nu. 

***

Förresten, välkommen till HockeyAllsvenskan Thomas Mitell

Tre skott på mål och -2 i debuten för Västerås mot Mora. Ni som såg matchen – hur såg det ut för honom?

”MP” är en riktig artist

av Jonas Gustavsson

En spelare som knappt fått någon uppmärksamhet i den här bloggen är Trojas Mattias Persson.

Och det är jäkligt synd, för killen gör sin absolut bästa säsong i detta nu. Men eftersom formkurvan är peakad så här i januaritider, så är det ju inte fel att belysa skåningens insatser just nu, just idag. 

Mattias Persson är en av seriens mest underhållande spelare. Okej, hans trix och dragningar kanske inte alltid är effektiva, de kanske inte alltid går hem, och ibland kan han till och med se loj ut, men när han har flytet och drivet med sig så har han få övermän i den här serien. 

Mot Rögle i helgen till exempel så var han ett yrväder som långa stunder ensam underhöll motståndarförsvaret. Och hans mål i den matchen var ursnyggt. Idag gjorde han tydligen en ny storstilad insats, och låg bakom båda målen i segern mot Malmö, som är hans gamla klubb. Dels en straff som han själv skapade, dels genom en enligt rapporterna ordentlig upprullning av Malmös försvar innan han serverade Daniel Håkansson

Persson har ju aldrig spelat seniorhockey i Malmö, utan har via Pantern och Tingsryd tagit sig till HockeyAllsvenskan. Han öste in poäng i ettan, och var ett hett villebråd för flera klubbar. Jag kommer inte ihåg exakt, men Nybro, Oskarshamn och Troja högg på honom i alla fall. 

Troja vann kampen, och där har Persson haft en perfekt utvecklingskurva. 

14 mål och 21 poäng under en skadedrabbad förstasäsong, tolv mål och 32 poäng ifjol, och i år redan 14 mål och 34 poäng. Och då har vi många matcher kvar att spela. 

Känslan är att Troja får svårt att behålla den här guldklimpen, även om kontraktet tydligen sträcker sig till 2012. Många kommer rycka i honom. Både Malmö och Rögle i teknikerns hemmalandskap lär ju vara intresserade, om inte annat. 

Å andra sidan, Persson är en spelare som behöver och kräver utrymme, han måste få lyckas och misslyckas. Han gör ingen nytta som harvare i tredjekedja, han måste ha en stjärnroll. Därför passar ju Troja också som handen i handsken 

***

Nog om Persson, en annan kille som haft en bra utvecklingskurva är ju Borås Henrik Eriksson. Ett nytt mål idag, fem kassar på de fem senaste och med 18 mål är han näst bäst i serien. Helt okej, speciellt med tanke på hur Borås underpresterat den här säsongen. 

Hans målfabrikation är dock ganska speciell. Den kommer verkligen i klumpar. 

Under en period gjorde han sex mål på tre matcher. En annan gång fem mål på fem matcher. Och nu fem mål på fem matcher igen. 

Däremellan går han mållös i många matcher.

– Tja, det är väl som det brukar vara. När man gör ett mål får man lite självförtroende och då kommer det mer mål, sedan svalnar det av, sa Henrik till mig. 

***

Tingsryd byter tränare igen

Jag vet i fasen om det är rätt eller fel, även om jag gillar Joakim Fagervall. Eftersom det första tränarbytet inte gav önskad effekt, kan man ju tänka att problemet ligger någon annanstans. 

Vad man kan påpeka är de spelare som Tingsryd värvat, fostrat och sedan tappat de senaste säsongerna. 

Man tappade Joakim Hillding och David Laudius till Växjö inför den här säsongen, där Hillding varit alldeles lysande, och där Laudius varit helt okej. Två år innan dess tappade man Oliver Ekman-Larsson – VM-back i våras och numera i NHL – samt Mattias Persson, nu poängmakare av rang i Troja. Ytterligare året innan tappade man Viktor Fasth, som dominerade i Växjö och numera lirar elitseriehockey med AIK. 

Det är inga dåliga killar man haft under sina vingar, men lirar man i ettan så får man leva med att de bästa försvinner ganska snabbt. 

Dock så var samtliga dessa spelare på uppgång när man hämtade dem (utifrån eller från de egna leden) och sedan har man förädlat dem. I år  värvade man massa rutinerade och mätta stjärnor. Kanske borde man fortsatt hämta in talangerna som man kan förädla – det har man lyckats med innan och har en organisation för att klara av. 

Just nu känns satsningen, som jag påtalat innan, ganska kortsiktig. 

Talangförädlingen fungerade i ettan, och jag tror den hade fungerat i HockeyAllsvenskan också. 

***

Morgondagens S24-match kan bli en höjdare: Örebro-Rögle.

Borta inte bra, hemma absolut bäst

av Jonas Gustavsson

Jag har mumlat mycket om trendbrott den senaste veckan, och idag kom ett nytt då Bofors efter sex raka förluster på bortaplan äntligen lyckades vinna på bortaplan igen.

Tingsryd, med en comebackande Pekka Saarenheimo, räckte inte till i Dackehallen. Smålänningarna har det riktigt, riktigt tungt just nu. 

Men tillbaka till Bofors. Segern var väl i det närmaste nödvändig för att haka på i playoffracet. Trots förlusten mot Mora senast i Nobelhallen så är man starka hemma, och kan man bara putsa till bortaspelet något så är man en allvarlig utmanare till en plats bland de sju. Det känns som att både Malmö och Västerås lever farligt. 

***

Jag surrade lite med Peter Wennerström efter matchen, mitt i hans ”middag”. Han har ju minst sagt haft en suspekt säsong. 

Hans 22 poäng på 40 matcher är ju riktigt bra, med tanke på att han svarade för 21 pinnar på 50 matcher ifjol. Men då ska man ha i åtanke att han gick poänglös från säsongens 19 första matcher, och att han gjort sina 22 poäng på de senaste 21 matcherna. Det är ju riktigt, riktigt bra. 

Men starten var usel för Färjestadslånet. 

– Jag kan inte svara på varför det blev så. Det sätter sig i huvudet när man inte gör poäng, men jag har försökt jobba hårt på varje träning och hoppats på att det ska lossna, och det gjorde det ju till slut, sa ”Pekka”.

Nyckeln som fick det att lossna? Spelgeniet Eetu Qvist som blev Wennerströms kedjekompis. Och att han fick flytta ut på kanten. 

– Ja, att jag spelar forward har nog betydelse, jag har fått en mer offensiv roll. Vi fick in Eetu Qvist som är en bra passningsspelare och det fungerade direkt när jag fick spela med honom, säger Peter och påtalar vikten av att hitta kemi med en spelare.

– Ja, det är det bästa som finns om du hittar någon som du klickar med. Jag tror att vi, jag och Eetu, tänker ganska lika, vi vet hur vi ska åka och vi gillar båda två att släppa pucken. Det har nog med det att göra.

… så kanske finns det lite finska tankar i Wennerströms skalle.

– Kanske, skrattar han.

– Jag tror vi tänker hockey ganska lika i alla fall.

***

Tingsryd måste väcka sina offensiva stjänor igen. Jari Kauppila och Teemu Elomo började ju spruta in poäng när Kari Rauhanen tog över, men den senaste tiden, de tio-elva senaste matcherna, har det varit blekt med poängplockandet igen.

Förutom Janos Vas har man ingen som producerar kontinuerligt just nu. 

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Matt Davidson är en kille som man måste få igång.

***

Dagens nyhet – förutom mitt veckans lag – är ju annars att Stefan Nyman är ny sportchef i Malmö

Känns ganska fräscht tycker jag. Och som klubben påtalar i sitt pressmeddelande: Nyman är en man som lyckats med små medel tidigare. Med Malmös nya satsning så behöver man någon som vet hur man bygger med egna talanger och hur man kryddar med rätt spets för rätt pengar. 

Och att det ska pumpas in tio miljoner kronor låter ju också lovande

Det börjar bli dags för Malmö Redhawks att växa i Europas fräckaste arena nu. 

Två uppvaknade målskyttar prisas

av Jonas Gustavsson

Då kör vi, rakt upp och ner, veckans lag:

Målvakt: Magnus Hellberg, Almtuna
Tja, vad ska man säga? Han kom in mot Mora i ett 1-3-underläge, och Almtuna vände och vann. Sedan höll han nollan mot både Oskarshamn och Västerås. Almtunakeepern är, liksom hela hans lag, riktigt, riktigt vassa just nu.

Back: Christoffer Norgren, Örebro
Efter en skadedrabbad inledning på säsongen är den tilltänkte försvarsnestorn i spel igen, och i veckan blev Norgren målskytt mot både Malmö och Leksand, där hans mål mot Leksand var ett ytterst vackert förvaltat friläge. Den gamle kan än.

Back: Victor Bartley, Rögle
Rögle öser in mål just nu, liksom Bartley. Den skridskoskicklige kanadensaren nätade i samtliga tre matcher den här veckan, och har nu gjort mål i fyra raka matcher. Efter en trevande start på säsongen har Bartley vuxit ut till något riktigt, riktigt bra.

Forward: Daniel Viksten, Mora
Den slumrande målskytten har vaknat. Viksten var glödhet den gångna veckan med två tvåmålsmatcher. Han satte stopp för Almtunas nio matcher långa segersvit med två mål inklusive den avgörande straffen, och följde upp det med att bryta Bofors hemmasvit på sju raka segrar genom att bli tvåmålsskytt i 3-1-segern.

Forward: Johan Andersson, Växjö
Okej, serieledande Växjö spelade bara en match i veckan, men Johan Andersson – som liksom Viksten varit en slumrande målskytt – slog till med tre baljor mot Sundsvall, och nu har ”Bois” gjort åtta mål på de fem senaste matcherna. Säsongens första trettio matcher bjöd på blott fem mål.

Forward: Henrik Eriksson, Borås
Tre mål på två matcher i veckan – varav en fullträff mot gamla klubben Västerås – visar att Erikssons målskytte fortsatt lever i underpresterande Borås. Förutom målet mot VIK så satte Eriksson även dubbla mål i 5-1-vinsten hemma mot Bofors.

… och ett hedersomnämnande till ständige Conny Strömberg som slog till med hela fyra assist i sin comeback.

***

På tal om målskyttar: Idag förlängde Rögle med mål- och poängkungen Christopher Liljewall. Han har nog stått för säsongens mest imponerande genombrott, faktiskt.

***

En match ikväll: Tingsryd mot Bofors.

Bofors har sex raka bortaförluster och måste vinna för att haka på i playoffracet. Tingsryd, å andra sidan, måste vinna för att ta tillbaka den fördel som man tidigare hade i bottenstriden.

Intressant och ovisst.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB