Arkiv för February 2011

- Sida 1 av 4

Jag är besviken på Malmö

av Jonas Gustavsson

Vilken kväll. 

Jag försökte hänga med lite överallt, men det var onekligen mycket som hände.

Och vi börjar med Malmös misslyckande. Eftersom Almtuna torskade mot Tingsryd, så hade skåningarna varit kvar i playoffstriden om man bara slagit Troja hemma – och då går man och förlorar med 6-3 efter att Malmöiten Mattias Persson skickat in tre kassar (!) i den sista perioden.

Nu var det inte här som Malmö förlorade sin playoffplats, man har massor av plattmatcher under vintern som varit minst lika ödesdigra, men ändå… man har fortsatt chansen, är starka hemma, men klarar ändå inte att slå tillbaka Troja.

Inget ont om smålänningarna, men Malmö är och ska vara ett bättre lag. Skillnaderna i lönekuverten är säkerligen gigantiska, det borde ju på något sätt kunna avspegla sig på isen i en så viktig match?

Nej, jag är gruvligt besviken på Malmö. 

Jag fick tag på en besviken Markus Svensson, skadad Redhawksmålvakt. 

– Det är för dåligt rakt igenom, sa han helt enkelt och var givetvis besviken över att han inte kunde lira mot Troja efter att ha slagit upp sin ljumskskada mot Rögle senast.

– Jag testade tidigare idag men det var uteslutet att spela. Just nu känns det bara tomt. 

Nåväl, grattis Mora och Almtuna som nu har säkra playoffplatser. 

***

Däremot är ju bottenstriden en dramatik utan dess like.

Sundsvall orkade inte vinna hemma mot Borås, och då passade Tingsryd och Troja att plocka en trepoängare var, och nu står samtliga lag på 47 poäng inför den sista omgången. Fy fasen vilken dramatik det blir i sista omgången. Jag vet i fasen vilka som har fördel egentligen.

Det kan ju bli så att alla lag förlorar i sista matchen – inte alls osannolikt – och då hamnar vi i en målskillnadshistoria.

Ojoj.

Daniel Olsson, Sundsvall, om att laget spelade bort drömläget mot Borås:

– Jag vet inte vad som hände. Vi gjorde i alla fall en dålig match, sa han.

Jag tror många i Sundsvall är besvikna. Frågan är om man spelade bort sitt kontrakt där. 

***

Sedan har vi Leksand då, som gjorde en riktigt bra match mot Växjö, även om den är svårvärderad med tanke på att Växjö redan är klara serieledare.

Tränaren Janne Karlsson gick det dock inte ta miste på under en timeout, han ville vinna:

”Är det så här det ska se ut? Om det ska vara så kan vi lika gärna gå upp på läktaren”, sa han i Viasat Hockeys mikrofoner.

Det var också irriterat mellan båsen, kastades ett och annat opassande ord, och det är bara tecken på att det trots allt fanns vilja.

Även om ett omedvetet fokus inte fanns hos Växjö, så stod man upp och ville vinna, och således gillar jag vad jag såg av Leksand. Det ser ut som man knutit näven i fickan och gett sig attan på att visa att man är ett kvalserielag.

Något som Malmö inte gjorde. 

Och: Filip Forsberg är riktigt bra. Han tar för sig på ett sätt som jag minns att Dennis Rasmussen i Västerås gjorde när han fick chansen i slutet av en säsong. Kanske inte helt lika spelare, men den där energin, respektlösheten, är densamma. Me like.

***

Sist, men inte minst: Conny Strömberg såg ganska förbannad ut när han blev utvisad i Lindab Arena, efter en situation där Jakob Johanssons klubba såg ut att fastna i Connys skridsko, Conny tappade balansen, klubban åkte upp i ”Jackes” hjälm, och sedan blev han utvisad.

Jo, det var nog en hög klubba. Men nej, det var inte meningen.  

Ett miljöombyte gör honom gott

av Jonas Gustavsson

Calle Söderberg verkar lira i Linköping nästa säsong. Bra för Calle, bra för LHC – för jag tror att den här gudabenådade talangen kan blomma ut med en nytändning.

Det mest intressanta blir att se hur han svarar upp mot att bli en i mängden, istället för den givne stjärnan. Men jag tror Söderberg svarar upp på rätt sätt mot den utmaningen.

Killen har ju så mycket talang att det räcker och blir över. Att utvecklingen stagnerat något i Malmö är kanske inte konstigt, med tanke på turbulensen i klubben och det faktum att han fått byta kedjekamrater hela tiden. Nej, ett miljöombyte kommer göra honom gott.

***

Veckans lag:

Målvakt: Jonas Fransson, Rögle
Mest given i veckans lag, givetvis. Höll nollan mot såväl Tingsryd som Leksand innan han svarade för en stormatch i hemmaderbyt mot Malmö, där han bara släppte in Calle Söderbergs vackra 1-0-mål, men sedan spikade igen och tog alla straffar.

Back: Stefan Espeland, Sundsvall
Den norske landslagsbacken sköt dubbla mål och svarade för en assist i veckan när Sundsvall bärgade fyra oerhört viktiga poäng i bottenstriden. Offensive Espeland har varit en av lagets bästa spelare under säsongen.

Back: Ryan Gunderson, Örebro
Den offensive stjärnbacken fortsätter att leverera offensivt och producerade tre assist på två matcher i veckan då Örebro säkrade kvalseriebiljetten. Därmed lär vinsten i backarnas poängliga vara klar, där han har sex poängs försprång till Vic Bartley, Rögle, med två matcher kvar.

Forward: Mikael Simons, Sundsvall
Veteranen kan än. Micke Simons blev målskytt i tre raka matcher i veckan och låg med ett mål och två assist bakom samtliga mål mot Örebro när Sundsvall erövrade en oerhört viktig poäng. Totalt fem poäng på tre matcher i veckan.

Forward: Peter Öberg, Västerås
Grym vecka av Västerås, tre raka vinster och 12-2 i målskillnad. Peter Öberg, som inledde säsongen på skadelistan, var inblandad i nästan hälften av målen med tre mål och två assist.

Forward: Conny Strömberg, Örebro
Conny smällde in fem assist på två matcher i veckan och ryckte därmed till sig en trepoängsledning i poängligan, och är nu tre pinnar före Josh Soares, Växjö, med två matcher kvar att spela. Ska han vinna poängligan igen…?

***

Till sist, så vill jag bara ge en kommentar om den kritik som riktas mot Viasat Hockey, där man anser att kanalen favoriserar Leksand.

Jag måste säga att Viasat Hockey har höjt kvaliteten på bevakningen av HockeyAllsvenskan många gånger om. Inget ont om TV 4 Sport där serien tidigare huserade, men nu är det ett helt annat fokus, mycket mer fakta, inslag och snack, bra studio och bra kommentatorer – och man visar massor av hockey.

När jag började följa HockeyAllsvenskan fick man se en match i veckan. EN match. Numera ser man, på Viasat Hockey och S24, fem till sju matcher eller något sådant, per vecka.

En grym utvecklingen således.

Jag tycker inte att Viasat Hockey favoriserar Leksand, men det är klart att man prioriterar toppmatcherna. Konstigt vore annars, för det är de matcherna som drar mest publik. Och Leksand spelar i många av toppmatcherna. Konstigare än så är det inte.

Prognosen talar för Sundsvall

av Jonas Gustavsson

Egentligen har det väl inte blivit av i förbifarten av allt som hänt i HockeyAllsvenskan, men här kommer i alla fall ett officiellt grattis till Växjö, Örebro och Rögle som har säkrat avancemang till kvalserien.

Grymt stark säsong av alla tre, givetvis. Växjö och Örebro har legat i toppen hela säsongen, medan Rögle startade tveksamt för att sedan ha vuxit enormt och först på slutet klättrat upp bland de tre främsta.

***

Jag vågar också säga grattis till Leksand (om de nu vill ha ett sådant), Västerås, Mora och Almtuna som kommer att lira playoff. Jag ska inte ge mig på att analysera det kommande kvalet, numera i ett nytt format ni vet, utan det tar vi när det är 100% klart.

Oddsen för att Malmö ska kunna spränga sig in på Moras eller Almtunas bekostnad ser jag dock som ganska dåliga, om någon nu skulle vilja spela på det.

Dock… även om det känns klart där, så har kvartetten på plats fyra till sju alltjämt mycket att spela för. Eftersom lagen får poäng med sig in i förkvalserien – fyra, tre, två respektive en poäng – så gäller det att spela hela säsongen ut, för att skapa sig fördelar. Det där blir en oviss serie mellan fyra bra lag, så alla fördelar som kan fås lär behövas.

***

Det som lever mest inför de två sista omgångarna är ju bottenstriden.

Men det är ju bara att konstatera att det är slagläge för Sundsvall.

Jag vill inte vara konspiratorisk, men visst hade laget en enorm fördel av att lira mot just Örebro, just igår, just med matchstart en timme efter att utomhusmatchen drog igång. Örebro ledde med 3-1 inför den sista peridoen, fick besked om att kvalseriebiljetten var klar, och då kunde Sundsvall komma ikapp och bärga en oerhört viktig poäng.

Hade Leksand lett i utomhusmatchen, så tror jag inte Örebro tappat det där.

Bara en teori givetvis, men också ett konstaterande med tanke på det haltande spelschemat.

Nog om det, nu blev det som det blev, och jag skyller inte på Örebro. Att få besked om att kvalseriebiljetten är klar inför en hemmapublik, och sedan lira en tredjeperiod mot bottenlaget Sundsvall, är givetvis inte enkelt.

Hur som haver – Sundsvall har nu tre pinnar till godo på Troja och Tingsryd. Och nu har man också en drömmatch (eller det närmaste man kommer något sådant i den här serien just nu) i och med hemmamatch mot ett Borås som inte har något alls att spela för. Ett heltaggat Sundsvall på hemmaplan ska vinna den matchen.

Sedan avslutar man mot Mora borta, en match som man dock kommer att förlora. Mora har viktiga poäng i playoffhirerakin att spela om.

Troja har Malmö borta och Leksand hemma. Eftersom Malmös hopp lever alltjämt, kommer de gå för fullt, och Leksand vill ha fjärdeplatsen. Troja kanske kan sno en poäng av Malmö, men det är ändå tveksamt.

Tingsryd har Almtuna hemma och Örebro borta. Almtuna har en tabellplacering att spela för och kommer att gå för fullt, men mot ett kvalserieklart Örebro har Taif chansen.

Prognosen?

Sundsvall tar tre poäng: Vinner hemma mot Borås, förlorar borta mot Mora.

Troja tar en poäng: Roffar åt sig en pinne borta mot Malmö, förlorar mot Leksand hemma.

Tingsryd tar tre poäng: Förlorar mot Almtuna hemma, men vinner på vilja borta mot Örebro.

Resultat?

Sundsvall klarar sig kvar.

Vad tror ni?

Leksand ingen klar favorit i playoff

av Jonas Gustavsson

Jag tycker att utomhusmatchen var underhållande, trots att förutsättningarna stundtals gjorde det jobbigt för spelarna. 

Mora gjorde, precis som i det senaste derbyt, en strålande insats. Jag tycker nog att man visade ä n n u mer energi i det förra derbyt, men visst var man nära den insatsen idag också. 

Harald Lückner hyllade Henrik Eriksson efter matchen, och det gjorde han verkligen rätt i. I en sådan här match ser man verkligen hur viktig han är för Mora. Han driver, han kämpar, han sliter och han får utdelning. Hans inställning skapar energi för hela laget. 

Just de här energispelarna får sällan de stora rubrikerna, men är SÅ viktiga för sina lag.

Tomas Kollar får betecknas vara Leksands dito, men han var bara en skugga av vad Henrik Eriksson var idag. I just derbyn blir dessa killars betydelse än mer viktig. 

I min värld var det lite den matchen i matchen – Eriksson vs Kollar – som matchen avgjordes. Eriksson drog med sig hela Mora, Kollar lyckades inte dra med sig Leksand.

***

Jag fyller på med att berömma Martin Johansson – killen som var strålande som defensiv slitforward i JVM när det begav sig, men som jag numera tycker visar upp en helt annan offensiv sida, vilket han inte minst gjorde sken av i den här matchen. Hans driv mot mål imponerar, men han är lika snabb i backcheckingen – en komplett allroundsspelare.

Jag nämnde ju att jag inte trodde på honom som elitseriespelare riktigt än häromdagen, men jag funderar på om jag ska revidera det. En elitserieklubb skulle absolut ha stor nytta av snabbskrinnaren Martin Johansson.

***

Nu blir det alltså ingen direktplats till kvalserien för Leksand, utan istället ett ovisst playoffspel.

Och det blir jäklar i mig ingen enkel resa för det klassiska laget. Förutom Mora, som man blivit överkörda av i två raka matcher nu, ska man möta ett defensivskickligt Almtuna som vann med 4-2 i Gränbyhallen senast, och ett Västerås som uppgraderat offensiven med ett par poängstinna slovaker. 

Det blir ett hyperintressant playoff, och Leksand ska nog se till att säkra fjärdeplatsen för att roffa åt sig fördelspoäng, annars kan det bli jobbigt.

Som det ser ut nu är Leksand absolut ingen solklar favorit i playoff. Känslan är att det kan gå hur som helst. 

Och ja, Malmö kan i teorin nå playoff, men det kommer man inte att klara. 

***

Utomhusmatchernas vara eller icke vara? 

Jag tycker att en utomhusmatch någon gång då och då, kanske när det ska firas jublieum eller något, kan vara på sin plats, men jag hoppas inte det blir någon tradition. 

Anledningen?

De sportsliga förutsättningarna blir inte optimala, och de måste ändå sättas i första rummet. Varje poäng är så viktigt att de inte kan showas bort.

Var gömde ni det här spelet, Malmö?

av Jonas Gustavsson

Hade Malmö spelat som man gjorde mot Rögle idag hela säsongen så hade man inte varit utanför playoff.

Jag tycker man gjorde en strålande insats i två perioder. Man var intensiva, skridskostarka och låg framförallt rätt i banan, och åt upp Rögles försök att bygga ett konstruktivt spel. Sedan kanske Malmö hade svårt att skapa de här superchanserna – och skapade man något stod super-Jonas Fransson ivägen. 

Jag sade det efter förra Röglematchen, och jag säger det igen: Fransson kan faktiskt ta Rögle till elitserien.

Tillbaka till Malmö: Såg ni Calle Söderberg? Den energin som stjärnan visade upp har jag inte sett på länge, han åkte skridskor, slängde sig för att stöta ut puckar och såg ut att ha hittat lite magi i klubban. Kanske mådde han bra av att få lira center igen. 

Och tvillingarna Pathrik Westerholm och Ponthus Westerholm kan man ju skriva mycket om. Grymt imponerande de där två. Vilken energi, vilken frenesi och vilka passningar. 

Rögle ska vara smickrade över två poäng.

***

Rögle och snygga straffar har varit en trend på sistone. Vi minns Calle Gustafssons snygga avgörande mot Bofors, och nu fick vi se ett ännu snyggare avslut av Simon Olsson.

Liraren, som när han har en bra dag är magisk, och när han har en dålig dag får nöta bänk, är onekligen en artist. 

***

Grattis Västerås, som säkrade playoffplatsen idag. Daniel Sperrle var omutlig, höll nollan mot Växjö och såg till att playoff säkrades. Skönt för klubben som misslyckades så kapitalt ifjol, och faktum är att Daniel Sperrle kan ta åt sig mycket av den äran tycker jag.

När han kom in ifjol så började VIK spela bättre. Då spelade han alla matcher – nu delar han spaden med Johan Gustafsson, men han levererar ändå.

– Jag hörde att det varit mycket negativt i klubben när jag kom in ifjol, men jag har aldrig märkt av det, sa Sperrle till mig.

– I år har vi haft grym stämning. Vi lever i nuet, fortsatte han.

Jag kan tänka mig att Sperrle ingjutit något så viktigt som trygghet. Något man inte hade innan han kom till klubben ifjol, då Jens Holmström och Johan Thalberg darrade ordentligt mellan stolparna.

***

Almtuna är inte klara för playoff ännu. Men nästan. Sex poäng ner till Malmö, sex poäng kvar att spela om. Det ska mycket till om man missar. 

Surrade lite om det där med Robert Kimby, men han ville inte ta ut något i förskott, och det är ju helt rätt. Almtuna är ju rätt vana vid att spela avgörande matcher också, efter att ha lirat playoff i två år och kvalserien ifjol. Fast Kimby menade att man kankse inte har så mycket nytta av det ändå.

– Fördelen är att vi tror på oss själva och vi vet vad som krävs, men annars så vet jag inte, det är nya matcher och samma jobb som ska göras. Nja… vi får försöka tänka på nuet, sa han till mig.

Att laget skulle få frossa inför de sista matcherna trodde han inte heller.

– Nej, det tror jag inte. Vi har bra go i laget, vi vet att vi spelar på vårt spel så har vi stor chans att vinna, det är det vi fokuserar på.

Kimby trivs förresten mot Borås. Han gjorde tre ass idag, två mål och två ass senast lagen möttes. Totalt två mål och sju ass på fyra matcher mot västgötarna. Det avfärdade toppcentern som något speciellt.

– Det är bara tillfälligheter, sa han.

***

Till sist, Troja lever i bottenstriden, och man gör det tack vare stjärnan Sami Sandell. Två mål från finländaren som inte kunde spela senast mot Västerås. 

Hans spetskompetens är guld värd för Troja.

Men hur ska Troja krångla sig ifrån kvalserien? Nu är det först ett desperat Malmö borta, sedan Leksand hemma. Stentufft. 

Tingsryd möter Almtuna och Örebro, varav Almtuna kämpar för playoffördelar.

Sundsvall möter Örebro, Borås och Mora. Eftersom Sundsvall möter avsågade Borås, så känns det fördel ”De Blå” i bottenstriden.

***

Utomhusmatch imorgon, en höjdare.

Men jag ser den inomhus. Fast det blir nog en höjdare ändå. 

Mycket kan avgöras redan i helgen

av Jonas Gustavsson

Saker och ting börjar onekligen dra ihop sig.

Alla lag, utom Tingsryd och Oskarshamn, har tre matcher kvar att spela. En hel del kan bli klart redan på fredag och lördag.

Här är förutsättningarna inför fredag och lördag, och vad som kan bli klart (och jag tror jag fått till det rätt, även om jag blev snurrig av allt tänkande ett tag):

1. Växjö 104 poäng
Förutsättning: Klara seriesegrare och klara för kvalserien.
Matcher kvar: Västerås (h), Leksand (b), Rögle (h)

2. Örebro 94 poäng
Förutsättning: Behöver tre poäng till för att säkra en kvalseriebiljett. Är just nu sju poäng före fyran Leksand med nio poäng kvar att spela om.
Matcher kvar: Sundsvall (h), Rögle (b), Tingsryd (h)

3. Rögle 93 poäng
Förutsättning: Just nu sex poäng före trean Leksand med nio poäng kvar att spela om. Rögle har +40 i målskillnad medan Leksand har +31. Rögle är klara för kvalserien om man vinner mot Malmö samtidigt som Leksand förlorar mot Mora. Tar Rögle en poäng mer än Leksand är man klara.
Matcher kvar: Malmö (h), Örebro (h), Växjö (b)

4. Leksand 87 poäng
Förutsättning: Kan fortfarande nå tredjeplatsen men behöver då plocka minst sex poäng (och då ta igen nio plusmål på Rögle). Måste vinna mot Mora om Rögle besegrar Malmö, annars har man råd att förlora, men måste då vinna de två sista matcherna samtidigt som Rögle förlorar sina två sista – och då måste Leksand också gå om målskillnadsmässigt.
Om det blir playoff för Leksand är det viktigt att försvara fjärdeplatsen eftersom man får startpoäng baserat på placering. Västerås är fyra poäng efter, och vinner Leksand mot Malmö samtidigt som Västerås förlorar så är fjärdeplatsen i hamn.
Vinner Leksand mot Mora är Leksand som sämst femma i tabellen.
Matcher kvar: Mora (h), Växjö (h), Troja (b)

5. Västerås 83 poäng
Förutsättning: Kan säkra playoffbiljetten vid vinst mot Växjö. Laget är just nu sju poäng före åttondeplacerade Malmö med nio poäng kvar att spela om.
Västerås har också chans på fjärdeplatsen men om Leksand besegrar Mora måste man vinna mot Växjö för att fortsatt ha den chansen. Samtidigt måste resultaten gentemot Almtuna och Mora gå vägen.
Matcher kvar: Växjö (b), Mora (h), Oskarshamn (b)

6. Almtuna 80 poäng
Förutsättning: Kan säkra playoffplatsen om man vinner mot Borås samtidigt som Malmö förlorar mot Rögle. Har chans på fjärdeplatsen i tabellen och är sju poäng efter Leksand med nio poäng kvar att spela om, men måste då vinna/plocka poäng mot Borås samtidigt som Leksand tappar poäng/förlorar mot Mora. Samtidigt måste resultaten gentemot Västerås och Mora gå vägen.
Matcher kvar: Borås (b), Tingsryd (b), Bofors (h)

7. Mora 80 poäng
Förutsättning: Kan säkra playoffplatsen om man vinner mot Leksand samtidigt som Malmö förlorar mot Rögle. Har chans på fjärdeplatsen i tabellen och är sju poäng efter Leksand med nio poäng kvar att spela om, men måste då vinna mot Leksand (eller plocka två poäng, om man sedan vinner sina två sista matcher samtidigt som Leksand förlorar dem, och Mora hämtar upp 27 plusmål). Samtidigt måste resultaten gentemot Almtuna och Västerås gå vägen.
Matcher kvar: Leksand (b), Västerås (b), Sundsvall (h)

8. Malmö 76 poäng
Förutsättningar: Kan fortfarande nå playoff men är beroende av andra resultat. Om Mora och Almtuna vinner under fredagen måste man besegra Rögle för att fortfarande ha chansen på playoff.
Om Mora och/eller Almtuna förlorar har man råd att förlora mot Rögle.
Har just nu bättre målskillnad än både Mora och Almtuna och det kan räcka att komma upp på samma poäng som ett av lagen för att ta playoffplatsen.
Matcher kvar: Rögle (b), Troja (h), Borås (h)

9. Oskarshamn 76 poäng
Förutsättningar: Har bara två matcher kvar att spela och spelar inte fredag eller lördag. Borta från playoff om Almtuna och Mora vinner efter ordinarie tid under fredagen.
Matcher kvar: Bofors (b), Västerås (h)

10. Bofors 65 poäng
Förutsättningar: Borta från playoff och kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kan inte bli bättre än tia i tabellen. Kan som sämst bli elva i tabellen.
Matcher kvar: Troja (b), Oskarshamn (h), Almtuna (b)

11. Borås 63 poäng
Förutsättningar: Borta från playoff och kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kan inte bli bättre än tia i tabellen. Kan som sämst bli elva i tabellen.
Matcher kvar: Almtuna (h), Sundsvall (b), Malmö (b)

12. Sundsvall 46 poäng
Förutsättningar: Plockar man fem poäng är tolfteplatsen klar. Tingsryd är två poäng efter (har en match mer spelad) och Troja fem poäng efter. Vinner Sundsvall mot Örebro är man fem poäng före Tingsryd och minst fem poäng före Troja.
Matcher kvar: Örebro (b), Borås (h), Mora (b)

13. Tingsryd 44 poäng
Förutsättningar: Har bara två matcher kvar att spela och spelar inte fredag eller lördag. Har fortfarande chansen att hänga kvar oavsett hur det går under fredag och lördag.
Matcher kvar: Almtuna (h), Örebro (b)

14. Troja/Ljungby 41 poäng
Förutsättningar: Om Troja förlorar mot Bofors samtidigt som Sundsvall vinner mot Örebro är Troja klara för kvalserien till HockeyAllsvenskan. Det skiljer fem poäng mellan lagen nu, och det får vara maximalt sex inför de sista två matcherna om hoppet för Troja ska leva (och då har laget också 14 fler minusmål än Sundsvall).
Matcher kvar: Bofors (h), Malmö (b), Leksand (h)

***

En hel del kan alltså bli klart under fredagen och lördagen, om resultaten faller sig så:

– Örebro kan bli klara för kvalserien
– Rögle kan bli klara för kvalserien
– Västerås kan bli klara för playoff
– Almtuna kan bli klara för playoff
– Mora kan bli klara för playoff
– Troja kan bli klara för kvalserien

Nu tror jag inte att allt avgörs, men vi får se. Det vore tråkigt om inte playoffstriden levde in i de sista omgångarna.

Det där var spiken i kistan

av Jonas Gustavsson

Japp.

Nu är det klart.

Rögle tar den tredje och sista kvalserieplatsen. Det vågar jag säga, för 1-0-segern mot Leksand idag var spiken i kistan i den kampen. Och Rögle har hamrat i spiken ordentligt, även om man har ett tufft spelschema kvar: Malmö, Örebro och Växjö. 

Skåningarna tappar aldrig det här.

Jag är också beredd att skriva att Örebro är klara. Egen seger mot Leksand och nu hjälp av Rögle att haka av just Leksand. 

Om matchen ikväll säger vi väl helt enkelt att Rögle vann rättvist, även om siffrorna skvallrar om en knapp seger. Spelmässigt tycker jag dock att Rögle var bättre, mer samlade, spelade mer som ett lag. Sedan hade man ju också Jonas Fransson – seriens just nu överlägset bäste keeper. 

Killen darrar ju aldrig.

Faktum är att hans spel kan skapa elitseriedrömmar i Rögle. Så jäkla bra är han. Han läser spelet, vågar väntar ut skytten och ser alltid ut att göra enkla räddningar. Själv hyllar han hela tiden laget och backarna och det ska han göra, men faktum är att han själv är det stora lugnet som gör att backarna agerar med en stor trygghet.

För ingen ska banka i mig att Rögles backbesättning är seriens bästa trots att laget släpper in minst mål. Visst är man bra, men orutinerade. Men Franssons lugn gör dem grymt bra.

***

Angående matchens snackis – Jens Bergenströms tilltag på Christoffer Persson – så är det en ganska underlig situation, där många spekulerar i om det var med avsikt eller inte, eller om Persson filmade eller inte. 

Jag har inte hört varken Bergenström eller Persson säga något om det där ännu. Allra mest Persson borde ju veta vad som hände. 

Som jag uppfattar det så var det avsiktligt. Sedan om Persson förstärkte eller inte, det vet jag inte.

***

Jag måste säga att jag imponeras av Oskarshamn. Laget har varit uträknade många gånger, senast efter 1-2 mot Borås, men biter i hela tiden, och vägrar ge upp i playoffkampen. 

Nicklas Jadelands mål med 33 sekunder kvar mot Taif visar att man fortfarande gasar mot sjundeplatsen. 

Laget har ju haft en suspekt säsong. Upp som en sol i höstas, en lång svacka med sju raka förluster kring nyår, och sedan ett återuppvaknande nu på senvintern. 

– Ja… det har varit för mycket för oss. Vi hade en lång svacka i december och januari som var väldigt jobbig, det var mycket stolpe ut. Det var väldigt synd, vi skulle gjort det bättre där, sa Jadeland till mig nyss.

Jag frågade också om de grämde sig för Boråsmatchen.  

– Hade vi haft tre poäng där hade vi legat bättre till. Men jag ska inte ta något från Borås, de gjorde en bra match mot oss.

***

William Wallén gjorde mål igen för Almtuna. Denna gång avgjorde han på övertid mot Mora. 

Åttonde målet på nio matcher alltså. Snacka om succé. 

Förresten, matchen hade Wallén inte mycket till övers för.

– Det var en ganska tråkig match, båda lagen kan nog mycket bättre än så här. Hur vi lyckades vinna? Ja, det vet jag inte egentligen, sa Wallén. 

***

I övrigt så blandas spetsmatcherna nu med helt betydelselösa kamper. Som den mellan Bofors och Borås som slutade 0-1. Jag vet inte så mycket om vad som hände där eftersom det var fokus på viktigare matcher, men jag skulle bli förvånad om det var någon ögonbrynshöjare. 

Nåväl, de betydelselösa matcherna är ändå förhållandevis få framöver. Skönt det.

***

Bottenstriden är… en bottenstrid. 

Tingsryd, Sundsvall och Troja/Ljungby förlorade alla idag. Och de kommer inte vinna mycket till i den här serien, ens mot lag som inte har något att spela för. 

Vinner Sundsvall en match till klarar de det här. Frågan är bara om de mäktar med det?

Mest förunderligt är det dock med Troja. Okej, de saknade Mattias Persson och Sami Sandell idag, men vad hände med den positiva formen? 

Här är de – elitseriespelarna

av Jonas Gustavsson

Okej, här kommer, på din önskan Lars, listan över vilka spelare jag tror lirar elitseriehockey nästa år (och då med tanken att hela laget inte spelar i elitserien, givetvis).

Almtuna

Magnus Hellberg
Brynäs har ju redan ryckt in sensationsmålisen och fler klubbar lär nog göra detsamma. Killen har skrivit nytt kontrakt med Almtuna och jag vet inte detaljerna, men får Almtuna rätt bud kan man nog tänka sig att släppa honom. Det beror också vad som händer med Fredrik Pettersson-Wentzel, som också har kontrakt med Almtuna nästa säsong.

Notering: Jag tycker att killar som Fredrik Vestberg och Robert Kimby i sina bästa stunder också är elitseriemässiga. Men de lirar inte där nästa säsong.

Bofors

Johan Larsson
Ryktena talar om att Färjestad redan rycker i backen som exploderat målmässigt i år. Tränaren Sam Hallam sa till mig under upptaktsträffen att Larsson kan vara nästa elitserieexport och det verkar som att han får rätt. Ingen defensiv dynamo dock, men tillräckligt bra ändå.

Fredrik Höggren
Brynäs ville ha Höggren redan i januari, men fick nobben av Bofors. Det är skoj att det här lojala yrvädret som alltid jobbar stenhårt och alltid gör sitt bästa för laget, äntligen har fått sitt genombrott. Visst håller han som energispelare i elitserien, men jag tror inte vi kan vänta oss några poängmässiga stordåd.

Notering: Linus Persson och Peter Messa är också elitserieklass, men Persson signade en ny deal nyligen och Messa har nog rotat sig i trakten.

Borås

Alexander Bergström
Har verkligen fått sitt poängmässiga genombrott den här säsongen. Bergström är dessutom en dynamisk spelare, han kan lira både forward och center och kan hantera både offensiva och defensiva uppgifter. Det gör honom till en användbar rollspelare i alla situationer – vilket också, i mina ögon, gör honom attraktiv på marknaden. Blir det inte elitserien blir det en toppklubb i HockeyAllsvenskan.

Notering: Mats Hansson, Erik Andersson och Jens Karlsson kan i rätt roller också lira i elitserien, men lär bli kvar i HockeyAllsvenskan.

Leksand

Notering: Visst finns det elitseriekvalitet i Leksand, men jag har svårt att tro att någon är på väg bort. Jesper Ollas skulle ju givetvis hävda sig i elitserien, men han är Leksandsspelare i grunden och blir nog klubben trogen. Spelare som Jens Bergenström och Daniel Hermansson kan också lira i elitserien, men är nog nöjda med stora roller i Leksand. Lagkaptenen Tomas Kollar tror jag antingen skriver nytt med Leksand eller försvinner till Malmö, där de senaste ryktena placerar honom. Ken Andre Olimb är kanske den som tilldrar sig mest elitserieintresse vid sidan av Ollas, men jag tror han stannar i klubben.

Malmö

Carl Söderberg
Elaka tungor säger att Calle helst ”stannar på mammas gata” men känslan är att han nog vill röra på sig nu, och frågan är om inte det vore det bästa för Malmö också? Ett kontrakt med Frölunda sägs ligga klart för signering. Calle Söderberg behöver ett miljöombyte för att hitta tillbaka till den Calle som lirade i landslaget för ett par säsonger sedan.

Nichlas Hardt
Dansk dynamit, och Hardt är en spelare som verkligen skulle passa i elitserien. Hård, frän och tuff, men också poängstark och produktiv. Det vimlar inte av spelare med den kombinationen, och som tredjelinespelare i elitserien så passar det perfekt.

Notering: För att vara ett förväntat topplag så saknas det förvånansvärt mycket elitseriekvalitet i Malmö, även om Jesper Mattsson stack. Förutom ovan nämnda, så är det väl bara Morten Green som skulle kunna lira elitseriehockey. Robin Alvarez och Jan Urbas kanske kan göra det på sikt.

Mora

Notering: Nja, jag vet inte om det finns någon spelare som är redo för elitserien. Tony Lagerström var het inför säsongen, men har svalnat. Daniel Viksten har haft ett förhållandevis tungt år och får stå på tillväxt. Närmast elitserien just nu känns Martin Johansson – allroundforwarden som hanterar alla situationer, så väl offensivt som defensivt. Han skulle klara lira i en tredje- eller fjärdekedja i elitserien, men jag tror få elitserieklubbar ser någon enorm uppsida i honom, och därför låter honom vara.

Oskarshamn

Johan Ryno
Ryno har verkligen hittat tillbaka till formen den här vintern efter flera säsonger med bristande förtroende. Han har inte gjort någon hemlighet av att han vill tillbaka till elitserien heller, och med tanke på att klubbar ryckt i honom hela vintern så lär han ju vara elitseriespelare nästa säsong. Nyckeln till genombrottet? Att han numera lirar center.

Notering: Jag skulle inte bli jätteöverraskad om Lukas Eriksson eller Nicklas Jadeland också får något elitserieerbjudande. Jag gillar den duon starkt. Fast de kanske skulle må bra av något år till på tillväxt. Daniel Ljungqvist är givetvis elitseriemässig men valde Oskarshamn för närheten till hemmet, och lär således bli kvar.

Rögle

Victor Bartley
Rykten surrar kring Bartley som efter en darrig start på säsongen vuxit ut till en back av yppersta klass. Snacka om utveckling. Grym på skridskorna, fint poängsinne, fysisk i närkampsspelet och dessutom sympatisk vid sidan av isen. Det blir svårt för Rögle att behålla honom, helt klart.

Notering: Christoffer Persson har varit på gång till elitserien länge och rykten placerar honom i förra klubben Frölunda, men han har avtal med Rögle även över nästa säsong och blir nog kvar trots allt, även om han lär ha en elitserieklausul i kontraktet. Jonas Fransson blir också kvar, även om han skulle kunna lira i elitserien. Sedan finns det ett koppel framtida elitseriespelare, framförallt Alexander Johansson och Ted Brithén, men de blir kvar i Rögle tills vidare.

Sundsvall

Marcus Högström
Timrå har redan testat Skellefteåratade Högström under vintern och gillade vad de såg. Kan nog kontrakteras som sjätte-, sjunde- eller åttondeback med offensiva spetsegenskaper, men lär inte bli någon tongivande back i elitserien ännu. Det måste tilläggas att Högström är en av de stora positiva överraskningarna i årets serie.

Notering: Nej, inget elitseriemässigt mer här, utom inlånade DIF-målvakten Tim Sandberg då, men han är ju tekniskt sett redan en elitseriespelare.

Tingsryd

Notering: Inte någon som ens är i närheten av att få ett elitserieerbjudande i min mening. Den ende som skulle hålla är 36 år och har passerat zenit i karriären: Tom Koivisto.

Troja/Ljungby

Notering: Ingen som är nära ett elitseriekontrakt. Sami Sandell skulle säkert kunna lira elitseriehockey, men han lär först behöva bevisa sin kompetens i ett topplag i HockeyAllsvenskan innan det blir aktuellt.

Västerås

Dennis Rasmussen
Elitserieklubbarna rycker redan i tvåvägscentern Dennis Rasmussen sm har tagit ett stort steg framåt i utvecklingen den här säsongen. Den förre JVM-liraren kan gå som ytter också, vilket ökar hans mångsidighet.

Damien Fleury
Det har snackats om elitserien nästan hela säsongen så visst kommer någon att snappa upp den franske målkungen. Fleury är en virvelvind på skridskorna, men det som imponerar mest är hans förmåga att nosa till sig målchanser, att hitta rätt positioner och att alltid hitta luckan på målvakten. De egenskaperna funkar i elitserien också.

Notering: Inget mer. Just nu. Men Johan Gustafsson och outsidern Niclas Lundgren kan vara elitseriespelare i framtiden. Jag tror ingen av importerna, vid sidan av Fleury, finns i elitserien nästa år heller.

Växjö

David Lundbohm
Lundbohm var blek när han först kom till Växjö, men efter att ha fått lämna centerpositionen och fått börja spela forward så lossnade det ordentligt. Men amerikanen är inte bara en sniper av klass i power play, han är också en allroundspelare som sliter och kämpar. Ett långskott till elitserien kanske eftersom hans kärlek till Växjö är välkänd, men han borde få ett erbjudande.

Notering: Det kan verka lite mystiskt att serieledarna inte har fler lirare som kan spela i elitserien nästa säsong, men så är det. Potentiella killar som Joakim Hillding och Josh Soares har kontrakt med Växjö. Och Steve Saviano, raketen, tror jag faktiskt inte tar steget. Jag tror många klubbar ser honom som en chansning. Daniel Åhsberg? Nej, visst visade LHC intresse ifjol, men ojämnheten ligger honom till last. Bredden har ju varit Växjös styrka den här säsongen, inte spetsen.

Örebro

Notering: Ingen, tror jag. Michael Zajkowski har tappat efter en stark start och Johan Sjödell-Wiklander och Ryan Gunderson har kontrakt över nästa säsong. Någon annan känns knappast aktuell. Liksom för Växjö så har bredden varit talande för Örebro, och den spets man har, förutom nämnda killar, är Henrik Löwdahl och Conny Strömberg – och de tror jag inte lämnar klubben.

***

Det blev inte så många, men elitserien plockar också russinen ur kakan (och det känns faktiskt som det är färre elitserierussin i år), och plockar sällan rollspelare. Undantaget ifjol var väl att Jonas Rönnqvist plockade med sig några killar från Almtuna till Luleå.

Kolla lirarna som lämnade för elitserien ifjol:

Elias Fälth, Almtuna till Luleå
Sebastian Enterfelt, från Almtuna till Luleå
Kim Karlsson, från Almtuna till Luleå
Johan Andersson, Almtuna till AIK
Jacob Blomqvist, Bofors till Modo
Patrik Lundh, Bofors till Färjestad
Joacim Eriksson, Leksand till Skellefteå
Stefan Lassen, Leksand till Djurgården
Patrik Carlsson, Leksand till Södertälje
Pelle Presberg, Leksand till Färjestad
Mattias Ekholm, Mora till Brynäs
David Rautio, Oskarshamn till Luleå
Joakim Lundström, Sundsvall till Frölunda
Sebastian Meijer, Västerås till Luleå
Viktor Fasth, Växjö till AIK
Josh MacNevin, Växjö till AIK
Anton Hedman, Växjö till Modo
Robert Rosén, Växjö till Modo

Inte många dussinlirare där inte (och då kanske jag glömt någon också).

Så, vad tror ni, vilka lirar elitseriehockey nästa säsong?

Nu sitter nerverna på utsidan

av Jonas Gustavsson

Jag blev entledigad från att följa streckstriden mellan Örebro och Leksand, som verkar ha varit något riktigt vasst, så jag har ingen aning om hur det såg ut där, men om någon vill delge det så ropa till, så tar vi upp det för diskussion.

Jag vänder istället till övriga matcher.

Och nu märks det verkligen att det är nerver som spelar in.

Man brukar ju säga att motivation slår klass. Men jag vet inte hur vi ska motivera det idag, när playoffjagande lag som Almtuna och Mora går och tappar poäng mot avsågade konkurrenter. Man kan ju tycka att motivationen i de kamperna ska fälla avgörandet. Det borde vara så i alla fall.

Okej, Bofors och Oskarshamn (som nu greppat ytterligare ett sista, ytterst tunt, halmstrå) kunde spela avslappnat, men ändå. Man tycker inte att det ska räcka i sådana här matcher.

Nåväl, Västerås pallade i alla fall pressen, även om det tydligen satt ganska långt inne mot Borås.

***

På tal om nerver. Tingsryd gjorde en kanonmatch borta mot Rögle, men förlorade på grund av ett misstag av Victor Tisell. Han kommer inte sova gott inatt.

Jakob Johanssons dump, som knappt hade styrfart, tar han ju 999 av 1000 gånger. Och nu, när Taif är i stort poängbehov och hade ordentlig vittring i Lindab Arena, så kom den där tusende gången. Det är inte annat än att man lider med Tisell faktiskt.

Hade Tingsryd fått första målet i den matchen så tror jag att man hade vunnit. Så var känslan.

Men den enes död, den andres bröd. Rögle skaffade grymt slagläge i kvalseriefighten. Tre poäng ner till Leksand nu och lagen möts på onsdag. Rögle kan åka dit och spela avslappnat. Kanske till och med nöja sig med en pinne. All press ligger på Leksand.

***

Min magkänsla i förmiddags talade om seger för Leksand. Det sket sig. Den talade också om seger för Sundsvall. Där fick jag rätt.

50 %-ig utdelning är väl slumpen.

Skit samma. Starkt av Sundsvall att vinna mot Troja. Speciellt efter mardrömsstarten med 0-1 efter bara 40 sekunder. Ska ”De Blå” alltså klara sig kvar den här säsongen, utan kval? Det är en bedrift som heter duga i så fall.

Cred till klubbchefen Magnus Holmwall som lyckats sy ihop något bra av överblivna tyglappar.

Och tacka a-kedjan, med Daniel Olsson, Oscar Johansson och Niklas Zetterström, som gjort en hel del bra under säsongen, trots svackor.

Det som varit och det som kommer

av Jonas Gustavsson

Efter en vecka där några lag spelade en match och andra lag fyra matcher, så trycker vi ut ett veckans lag som inte var helt lätt att nominera. Nåväl, here goes…

Veckans lag:

Målvakt: Victor Tisell, Tingsryd
Tingsryd hade ett viktigt trendbrott den här veckan, och det kan man bland annat tacka Victor Tisell för, som tagit över målvaktsspaden från Tero Leinonen. Tisell såg till att det blev straffseger mot Västerås och höll sedan nollan hemma mot Mora.

Back: Robin Jacobsson, Tingsryd
Robin Jacobsson, också känd som ”Robocop”, hade liksom Tisell del i Tingsryds starka vecka. Han sköt det viktiga 2-2-målet mot VIK vilket räddade poäng i den matchen, och sedan smällde han upp dubbla assist mot Mora.

Back: Victor Bartley, Rögle
Vic Bartley har börjat prenumerera på en plats i det här laget, men efter att ha levererat fyra assist på två tuffa bortamatcher i veckan så är han given. Kanadensaren har nu gjort 17 poäng på de 13 senaste matcherna.

Forward: Conny Strömberg, Örebro
Okej, det blev en blytung förlust för Örebro mot Västerås och Conny Strömberg drog på sig matchstraff, men veteranen levererade ändå en assist, plus tre ass mot Almtuna. Poängkungen har gjort fyra mål och sju assist på de fem senaste matcherna.

Forward: Anders Eriksson, Växjö
Serieledarna Växjö spelade fyra matcher i veckan och Anders Eriksson passade på att göra tre mål och svara för tre assist på de matcherna, med Malmösegern som peak – där svarade Eriksson för tre mål och en assist.

Forward: Lukas Eriksson, Oskarshamn
Efter förlusten mot Borås är nog säsongen körd för Oskarshamn, men Lukas Erikssons insats ska inte förringas. Han gjorde mål i alla tre matcher i veckan och hade dessutom en assist.

… och ett hedersomnämnande till veckans hattrickskyttar som inte fick plats i laget. Förutom Anders Eriksson så sköt också Nicklas Jadeland, Oskarshamn, och Jaroslav Jabrocky, Västerås, tre mål i en och samma match i veckan.

***

Nog om det som varit, nu blickar vi mot det som ska komma.

Kvällen är hyperintressant. Förutom streckmatcherna Sundsvall mot Troja/Ljungby och Örebro mot Leksand, så är också playofflagen i farten mot motståndare i ingenmansland. Västerås, Mora och Almtuna har chansen att på allvar haka av Malmö – men då måste man vinna, och man måste göra det mot lag som egentligen inte har så mycket att spela för, som kan spela avslappnat. Visst har Oskarshamn en teoretisk chans att nå playoff fortfarande, men jag undrar om man ändå inte insett att det är närmast nog omöjligt.

Kvällens matcher:

Borås – Västerås 2
En match som Västerås bara ska vinna, och med tanke på insatsen mot Örebro senast, så ser formen också bra ut. Att slovakerna Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky är i gott slag talar ytterligare för västmanlänningarna. Borås har inget att spela för, men det hade man inte senast heller då man besegrade Oskarshamn, så laget ska absolut inte underskattas. Ändock, detta blir en VIK-seger.

Mora – Bofors 1
Mora gjorde en plattmatch mot Tingsryd senast, men det fanns förklaringar. Formstarke Jens Jakobs saknades, backarna Patrik Eklund och Viktor Amnér fick kliva av och laget spelade med decimerad backbesättning i stora delar av matchen. Nu är alla utom Amnér tillbaka och man är tillbaka på hemmaplan – då blir det seger. Bofors gjorde en bra match mot Växjö senast, men att motivera sig på hemmaplan är nog lättare än på bortaplan med tanke på att säsongen är körd. Moras motivation bör avgöra.

Oskarshamn – Almtuna X
Detta är ju en match som Almtuna ska vinna och man får också anses vara favoriter. Jag tror dock att detta kan bli en tät match. Adam Reideborn, som vikarierar i Almtunas mål i Magnus Hellbergs frånvaro, gjorde det riktigt bra senast, men han är ung och frågan är hur många stormatcher han orkar rada upp. Dessutom, även om Oskarshamn torskade nyckelmatchen mot Borås senast, så har man ganska många bra spelare i fint slag – inklusive Johan Ryno-kedjan. Jag utfärdar en kryssvarning.

Rögle – Tingsryd (som ni ser i S24)
Senast, i Dackehallen, så körde Rögle över Tingsryd och vann med 8-1. Måhända att Tingsryds form är bra nu efter två raka segrar, men borta mot Rögle, som har fem raka segrar, vinner man inte. Rögle är alldeles för starka och har dessutom ordentligt slagläge på en direktplats till kvalserien. Skåningarna kommer inte slappna av och vinner klart.

Sundsvall – Troja/Ljungby 1
Här snackar vi betydelsefull match. Laget som vinner den här matchen kan mycket väl bli det lag som slipper kvala för att hålla sig kvar. Hur går det då? Ja, det är närmast nog omöjligt att säga. Sundsvall spelade helt okej mot Rögle senast, Troja/Ljungby har förlorat många matcher, men ändå varit med i många av dem. Det lag som kontrollerar nerverna bäst vinner. Jag har dömt ut Sundsvall många gånger, men jag tror ändå ”De Blå” vinner detta. Bara en magkänsla.

Örebro – Leksand 2 (som ni ser i S24)
Nästa ödesmatch. Örebro – där målsprutan Johan Sjödell-Wiklander är sjuk – är på intet sätt klara för kvalserien och ska möta både Leksand och Rögle innan säsongen är över. Men vinner Örebro här, då tror jag att det är klart. Leksand har ett än mer prekärt läge, och måste egentligen vinna den här matchen, för annars riskerar man att halka efter Rögle – som man visserligen ska möta innan säsongen är över, men ändå. Min magkänsla säger Leksand, men det här kan gå hur fasen som helst. Helt klart kvällens höjdpunkt.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB