Startsida / Inlägg

Här är de – elitseriespelarna

av Jonas Gustavsson

Okej, här kommer, på din önskan Lars, listan över vilka spelare jag tror lirar elitseriehockey nästa år (och då med tanken att hela laget inte spelar i elitserien, givetvis).

Almtuna

Magnus Hellberg
Brynäs har ju redan ryckt in sensationsmålisen och fler klubbar lär nog göra detsamma. Killen har skrivit nytt kontrakt med Almtuna och jag vet inte detaljerna, men får Almtuna rätt bud kan man nog tänka sig att släppa honom. Det beror också vad som händer med Fredrik Pettersson-Wentzel, som också har kontrakt med Almtuna nästa säsong.

Notering: Jag tycker att killar som Fredrik Vestberg och Robert Kimby i sina bästa stunder också är elitseriemässiga. Men de lirar inte där nästa säsong.

Bofors

Johan Larsson
Ryktena talar om att Färjestad redan rycker i backen som exploderat målmässigt i år. Tränaren Sam Hallam sa till mig under upptaktsträffen att Larsson kan vara nästa elitserieexport och det verkar som att han får rätt. Ingen defensiv dynamo dock, men tillräckligt bra ändå.

Fredrik Höggren
Brynäs ville ha Höggren redan i januari, men fick nobben av Bofors. Det är skoj att det här lojala yrvädret som alltid jobbar stenhårt och alltid gör sitt bästa för laget, äntligen har fått sitt genombrott. Visst håller han som energispelare i elitserien, men jag tror inte vi kan vänta oss några poängmässiga stordåd.

Notering: Linus Persson och Peter Messa är också elitserieklass, men Persson signade en ny deal nyligen och Messa har nog rotat sig i trakten.

Borås

Alexander Bergström
Har verkligen fått sitt poängmässiga genombrott den här säsongen. Bergström är dessutom en dynamisk spelare, han kan lira både forward och center och kan hantera både offensiva och defensiva uppgifter. Det gör honom till en användbar rollspelare i alla situationer – vilket också, i mina ögon, gör honom attraktiv på marknaden. Blir det inte elitserien blir det en toppklubb i HockeyAllsvenskan.

Notering: Mats Hansson, Erik Andersson och Jens Karlsson kan i rätt roller också lira i elitserien, men lär bli kvar i HockeyAllsvenskan.

Leksand

Notering: Visst finns det elitseriekvalitet i Leksand, men jag har svårt att tro att någon är på väg bort. Jesper Ollas skulle ju givetvis hävda sig i elitserien, men han är Leksandsspelare i grunden och blir nog klubben trogen. Spelare som Jens Bergenström och Daniel Hermansson kan också lira i elitserien, men är nog nöjda med stora roller i Leksand. Lagkaptenen Tomas Kollar tror jag antingen skriver nytt med Leksand eller försvinner till Malmö, där de senaste ryktena placerar honom. Ken Andre Olimb är kanske den som tilldrar sig mest elitserieintresse vid sidan av Ollas, men jag tror han stannar i klubben.

Malmö

Carl Söderberg
Elaka tungor säger att Calle helst ”stannar på mammas gata” men känslan är att han nog vill röra på sig nu, och frågan är om inte det vore det bästa för Malmö också? Ett kontrakt med Frölunda sägs ligga klart för signering. Calle Söderberg behöver ett miljöombyte för att hitta tillbaka till den Calle som lirade i landslaget för ett par säsonger sedan.

Nichlas Hardt
Dansk dynamit, och Hardt är en spelare som verkligen skulle passa i elitserien. Hård, frän och tuff, men också poängstark och produktiv. Det vimlar inte av spelare med den kombinationen, och som tredjelinespelare i elitserien så passar det perfekt.

Notering: För att vara ett förväntat topplag så saknas det förvånansvärt mycket elitseriekvalitet i Malmö, även om Jesper Mattsson stack. Förutom ovan nämnda, så är det väl bara Morten Green som skulle kunna lira elitseriehockey. Robin Alvarez och Jan Urbas kanske kan göra det på sikt.

Mora

Notering: Nja, jag vet inte om det finns någon spelare som är redo för elitserien. Tony Lagerström var het inför säsongen, men har svalnat. Daniel Viksten har haft ett förhållandevis tungt år och får stå på tillväxt. Närmast elitserien just nu känns Martin Johansson – allroundforwarden som hanterar alla situationer, så väl offensivt som defensivt. Han skulle klara lira i en tredje- eller fjärdekedja i elitserien, men jag tror få elitserieklubbar ser någon enorm uppsida i honom, och därför låter honom vara.

Oskarshamn

Johan Ryno
Ryno har verkligen hittat tillbaka till formen den här vintern efter flera säsonger med bristande förtroende. Han har inte gjort någon hemlighet av att han vill tillbaka till elitserien heller, och med tanke på att klubbar ryckt i honom hela vintern så lär han ju vara elitseriespelare nästa säsong. Nyckeln till genombrottet? Att han numera lirar center.

Notering: Jag skulle inte bli jätteöverraskad om Lukas Eriksson eller Nicklas Jadeland också får något elitserieerbjudande. Jag gillar den duon starkt. Fast de kanske skulle må bra av något år till på tillväxt. Daniel Ljungqvist är givetvis elitseriemässig men valde Oskarshamn för närheten till hemmet, och lär således bli kvar.

Rögle

Victor Bartley
Rykten surrar kring Bartley som efter en darrig start på säsongen vuxit ut till en back av yppersta klass. Snacka om utveckling. Grym på skridskorna, fint poängsinne, fysisk i närkampsspelet och dessutom sympatisk vid sidan av isen. Det blir svårt för Rögle att behålla honom, helt klart.

Notering: Christoffer Persson har varit på gång till elitserien länge och rykten placerar honom i förra klubben Frölunda, men han har avtal med Rögle även över nästa säsong och blir nog kvar trots allt, även om han lär ha en elitserieklausul i kontraktet. Jonas Fransson blir också kvar, även om han skulle kunna lira i elitserien. Sedan finns det ett koppel framtida elitseriespelare, framförallt Alexander Johansson och Ted Brithén, men de blir kvar i Rögle tills vidare.

Sundsvall

Marcus Högström
Timrå har redan testat Skellefteåratade Högström under vintern och gillade vad de såg. Kan nog kontrakteras som sjätte-, sjunde- eller åttondeback med offensiva spetsegenskaper, men lär inte bli någon tongivande back i elitserien ännu. Det måste tilläggas att Högström är en av de stora positiva överraskningarna i årets serie.

Notering: Nej, inget elitseriemässigt mer här, utom inlånade DIF-målvakten Tim Sandberg då, men han är ju tekniskt sett redan en elitseriespelare.

Tingsryd

Notering: Inte någon som ens är i närheten av att få ett elitserieerbjudande i min mening. Den ende som skulle hålla är 36 år och har passerat zenit i karriären: Tom Koivisto.

Troja/Ljungby

Notering: Ingen som är nära ett elitseriekontrakt. Sami Sandell skulle säkert kunna lira elitseriehockey, men han lär först behöva bevisa sin kompetens i ett topplag i HockeyAllsvenskan innan det blir aktuellt.

Västerås

Dennis Rasmussen
Elitserieklubbarna rycker redan i tvåvägscentern Dennis Rasmussen sm har tagit ett stort steg framåt i utvecklingen den här säsongen. Den förre JVM-liraren kan gå som ytter också, vilket ökar hans mångsidighet.

Damien Fleury
Det har snackats om elitserien nästan hela säsongen så visst kommer någon att snappa upp den franske målkungen. Fleury är en virvelvind på skridskorna, men det som imponerar mest är hans förmåga att nosa till sig målchanser, att hitta rätt positioner och att alltid hitta luckan på målvakten. De egenskaperna funkar i elitserien också.

Notering: Inget mer. Just nu. Men Johan Gustafsson och outsidern Niclas Lundgren kan vara elitseriespelare i framtiden. Jag tror ingen av importerna, vid sidan av Fleury, finns i elitserien nästa år heller.

Växjö

David Lundbohm
Lundbohm var blek när han först kom till Växjö, men efter att ha fått lämna centerpositionen och fått börja spela forward så lossnade det ordentligt. Men amerikanen är inte bara en sniper av klass i power play, han är också en allroundspelare som sliter och kämpar. Ett långskott till elitserien kanske eftersom hans kärlek till Växjö är välkänd, men han borde få ett erbjudande.

Notering: Det kan verka lite mystiskt att serieledarna inte har fler lirare som kan spela i elitserien nästa säsong, men så är det. Potentiella killar som Joakim Hillding och Josh Soares har kontrakt med Växjö. Och Steve Saviano, raketen, tror jag faktiskt inte tar steget. Jag tror många klubbar ser honom som en chansning. Daniel Åhsberg? Nej, visst visade LHC intresse ifjol, men ojämnheten ligger honom till last. Bredden har ju varit Växjös styrka den här säsongen, inte spetsen.

Örebro

Notering: Ingen, tror jag. Michael Zajkowski har tappat efter en stark start och Johan Sjödell-Wiklander och Ryan Gunderson har kontrakt över nästa säsong. Någon annan känns knappast aktuell. Liksom för Växjö så har bredden varit talande för Örebro, och den spets man har, förutom nämnda killar, är Henrik Löwdahl och Conny Strömberg – och de tror jag inte lämnar klubben.

***

Det blev inte så många, men elitserien plockar också russinen ur kakan (och det känns faktiskt som det är färre elitserierussin i år), och plockar sällan rollspelare. Undantaget ifjol var väl att Jonas Rönnqvist plockade med sig några killar från Almtuna till Luleå.

Kolla lirarna som lämnade för elitserien ifjol:

Elias Fälth, Almtuna till Luleå
Sebastian Enterfelt, från Almtuna till Luleå
Kim Karlsson, från Almtuna till Luleå
Johan Andersson, Almtuna till AIK
Jacob Blomqvist, Bofors till Modo
Patrik Lundh, Bofors till Färjestad
Joacim Eriksson, Leksand till Skellefteå
Stefan Lassen, Leksand till Djurgården
Patrik Carlsson, Leksand till Södertälje
Pelle Presberg, Leksand till Färjestad
Mattias Ekholm, Mora till Brynäs
David Rautio, Oskarshamn till Luleå
Joakim Lundström, Sundsvall till Frölunda
Sebastian Meijer, Västerås till Luleå
Viktor Fasth, Växjö till AIK
Josh MacNevin, Växjö till AIK
Anton Hedman, Växjö till Modo
Robert Rosén, Växjö till Modo

Inte många dussinlirare där inte (och då kanske jag glömt någon också).

Så, vad tror ni, vilka lirar elitseriehockey nästa säsong?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB