Arkiv för September 2011

- Sida 1 av 4

Där satt den äntligen!

av Jonas Gustavsson

Jag har inte sett alla Linus Klasens matcher i höst. Bara ett par.

Med tanke på vad den där killen kan, och med tanke på hur hajpad han är, så har jag förväntat mig mer än det han levererat hittills. Visst blixtrar pucktrollaren till stundtals, men jag eftersöker lite mer kontinuitet. Det var lite samma visa idag mot Sundsvall i en – för ovanlighetens skull – ganska intetsägande HockeyAllsvensk match.

Nåväl, Malmös lag är splitter nytt och inte inkört ännu. Det gäller Linus Klasen också.

Hans första mål – som blev en 3-2-frälsning mot Sundsvall – var i alla fall läckert och bar en målskytts signum. Klasen blev fri, stressade inte, väntade ut målvakten, gjorde sin dragning och lade in pucken. Så enkelt, så snyggt.

Klasen är och har varit helt okej. Problemet är bara att alla förväntar sig så jäkla mycket av den här killen.

***

Det var ett ganska lugnt derby i Karlskoga ikväll. Det var visst lite tråkningar bland lagets busar – som Emil Kåberg, Carl Berglund och Martin Sandgren – men det var uppenbarligen inget som ballade ur.

Snackade lite med Johan Wiklander efter matchen.

Frågade bland annat hur känslan var i Örebro den här säsongen. Ifjol var känslan att trots att många tippade dem på en topplacering i tabellen så kunde de slå lite ur underläge, men i år är det annorlunda: alla förväntar sig att Örebro är ett kvalserielag.

– Vi har pratat en del om det där. Vi vet att vi kommer vara favoriter i nästan alla matcher vi spelar. Men å andra sidan vet motståndarna det också, så ingen kommer att underskatta oss. Alla lag tar oss på allvar och är heltaggade, så det kommer nog att bli en skillnad även om vi inte märkt av den så mycket än, menar JW.

Han höll med om att det finns mycket, mycket mer att hämta offensivt i stjärngalleriet. Men jag tror det kommer. Det trodde JW också (vad ska han annars tro…?).

***

Det var ju några trender som höll i sig ikväll:

* Niklas Anger gjorde mål igen. Han sjunde fullträff (jag kanske måste börja tro på honom som skyttekung) var dessutom det matchvinnande målet i 3-1-vinsten mot Mora. Det är bara att klargöra att den Stockholmspendlande snipern har ett målsinne som jag har underskattat.

* David Åslin fortsätter att sätta snygga mål. Okej, det var inget zorro-mål av den blommande talangen den här gången, men det var snyggt i alla fall, och Åslin har vuxit ut till en av smålänningarnas absolut bästa spelare. 3-1-segern borta mot Rögle inger respekt. Och jag tycker att man gjorde det bra.

* Broc Little gjorde poäng. Igen. Okej, måhända att tremålsskytten Kenneth ”Bacon” Bergqvist stal rubrikerna denna afton, men det förringar inte amerikanens dubbla assist. Killen har visat att han håller i poängligatoppen.

En tidig magkänsla

av Jonas Gustavsson

Säsongen är bara i startgroparna, men jag har ändå en första magkänsla över positva och negativa överraskningar så här långt.

Vi kör fem av varje (och ja, min alldeles egna åsikt baserat på mina förväntningar på spelarna i fråga).

***

Positiva:

Jonas Westerling, Almtuna
Fjolåret var blekt. Riktigt blekt. Men i säsongsinledningen har pucksnidaren visat att formtoppen i vårens playoff inte var någon tillfällighet, och vi ser den ”gamle” Westerling som kan vända på en femöring igen. Jag trodde han tappat självförtroendet. Jag hade fel.

Daniel Wessner, Bofors
Ifjol kom Wessner hem med stora förväntningar på sig: det slutade med sjukdom, dåligt spel och noll förväntningar inför den här säsongen. Men nu har rivjärnet öppnat på ett helt annat sätt, har fått göra lite poäng och ser ut som en ny spelare.

Jesper Mattsson, Malmö
Gubben kan än. Jag var tveksam till att det skulle finnas speciellt mycket bensin kvar i den skånska tanken, men det finns det uppenbarligen hos den hårdskjutande Mattsson. Mycket bra som motor mellan tvillingarna Westerholm.

William Karlsson, Västerås
Okej, killen visade framfötterna under försäsongen, men det har juniorer gjort förr för att sedan falla igenom. Men Karlsson har öppnat serien magnifikt med sitt frejdiga och fräcka spel i Västerås toppkedja som varit hetast i serien så här långt.

Peter Öberg, Västerås
Inledde som axelskadad ifjol och gjorde en ganska grå säsong, och något liknande väntades i år – men med tillsammans med Broc Little och William Karlsson har han fötts på nytt. Öberg är en perfekt balans i kedjan som mentor åt Karlsson och städgumma åt Little.

***

Negativa

Robert Kimby, Almtuna
Bloggens första långbänk: varför spelar inte Kimby med Vestberg? Kimby ser inte ut att vara i slag, spelar bara i tredjekedjan och levererar inte sin sedvanliga dos poäng. När fasen kommer elitseriegenombrottet?

Kirill Starkov, Rögle
Spelmässigt okej, poängmässigt inte okej. Starkov har bland annat fått chansen med samspelta duon Ted Brithén och Simon Olsson, men det vill inte lossna för dansk-ryssen. Jag kanske har för höga krav på 24-åringen, men jag vill se 20-25 mål från hans klubba. Dock inte för sent ännu.

Simon Stark, Tingsryd
Jag gillade hans frejdiga, intensiva och viljestarka spel ifjol, men förtroendet i år har varit ganska skralt. Jag förväntade mig att Stark skulle växa ut till en stabil rollspelare på heltid. Med tanke på forwardskonkurrensen i Taif, borde han ha en större roll. Eller?

Robin Dahlström, Troja
Norrmän är ganska sällsynta i HockeyAllsvenskan numera, och Dahlström gör ingen vidare reklam för sina landsmän. Pålitlig målskytt i norska ligan… noll pinnar på tre matcher i Troja än så länge.

Marcus Weinstock, Örebro
Jag hoppas och tror alltid på det defintiva genombrottet för Weinstock, i år inte minst efter att ha bildat en bra kedja med Matt Keith och Jared Aulin under försäsongen och i säsongsinledningen. Men ännu har det inte sprakat om pucktrollaren: bara en ass.  Ännu en bergochdalbane-säsong, alltså?

***

Så, vad har ni för positiva och negativa överraskningar?

***

Imorgon på S24: Rögle mot Troja.

David mot Goliat (… typ).

Calle Gustafsson mot sin gamla klubb. Calle, som gjorde det riktigt bra i Rögle, lär vara taggad till tänderna. Han har förresten börjat strålande i Troja och har gjort poäng i samtliga fem matcher så här långt.

Fast han platsar inte på överraskningslistan, för jag visste redan att han är jäkligt bra.

Nu är ryggen bra igen

av Jonas Gustavsson

Eric Himelfarb är en av kvällens stora artister.

Kanadensaren spelade fram till fem mål mot Sundsvall när Rögle vann med 7-2. Det är givetvis imponerande av den spelskicklige playmakern som till slut signade ett nytt avtal med skåningarna. Och att knyta upp honom var givetvis helt rätt agerat av Roger Elvenes.

Himelfarb kom in laget redan förra sommaren, men då på ett tremånaderskontrakt. 28-åringen hade dock sådana problem med ryggen att han fick avbryta kontraktet i förtid, åka hem och rehabilitera sig. När han blev frisk så hörde han av sig till Rögle igen, fick komma tillbaka, växte in i säsongen och var stundtals briljant framåt vårkanten. Men han berättade också att han hade problem med ryggen.

Nu verkar det som att de problemen är borta.

Annars går man inte in och noterar fem ass i en allsvensk match. Himelfarb är en drivande centerspelare med härliga händer, ett bra humör och är en kille som som brukar kliva fram och avgöra matcher.

Jäkligt skoj att se att han är i bra shape!

Magnus Häggström, ett mål, och Emil Sandin, tre mål, njuter säkerligen av sällskapet.

***

Fråga: Var har vi Södertälje egentligen? All cred åt Mora, men ska SSK verkligen få stryk med 5-1? Klubben satsar på många unga spelare och då brukar det bli upp och ner, och det har det onekligen blivit i säsongsstarten. Känns som att Johan Strömwall & Co hoppas på en snabb comeback för Robert Sabolic.

***

Att Johan Wiklander inte lirar i Elitserien tycker jag är lite underligt. Killen är hela paketet. Jag älskar hans kyla i de avgörande lägena, som när han satte sitt friläge i första matchen i Behrn Arena idag. Kliniskt, distinkt, enkelt.

Ungefär som Pelle Prestbergs straff mot Västerås.

Målskyttar med den där känslan får det att se så enkelt ut.

***

Såg William Karlsson ordentligt idag. Snacka om fräck kille. Han driver sin kedja, vågar vara fräck, vill bryta in framför mål och v å g a r bryta in framför mål. Han ser betydligt äldre ut än 18 år.

Var får Västerås fram alla sina guldklimpar ifrån?

Jag talade om centerbrist i VIK inför säsongen, men när Karlsson iklär sig rollen som förstecenter så känns det ju helt plötsligt djupare. Just nu leder seriens mest spännande talang seriens bästa kedja med Broc Little och Peter Öberg på kanterna. Kan det bära hela vägen till JVM?

Spelar han som han gör nu får nog Roger Rönnberg palla sig till ABB för att kolla in honom i alla fall.

***

Annars idag så konstateras… inte så mycket alls. Malmö vann igen, helt enligt planerna. På något sätt kan nog luggningen mot Västerås var nyttig och tagit ner stjärnorna på jorden (eller isen).  

Gubben kan än… men hur länge?

av Jonas Gustavsson

Jag har ju ältat Kristofer Näslund tidigare i den här bloggen, men eftersom gubben fortsätter att leverera får vi väl ta det ett varv till.

Han är 35 år ung, med betoning på ung, och kasserade in dubbla assist i Bofors 3-1-seger mot Troja/Ljungby tidigare ikväll.

Ni som inte kan storyn:

Efter säsongen 2007/08 lade han av. Hette det i alla fall. Under hösten kunde han inte låta bli att komma tillbaka, började matcha igång med Karlskoga i division två och kritade sedermera på ett nytt avtal med Bofors. Efter det har han gjort sina två poängmässigt bästa säsonger i karriären: 45 pinnar för två år sedan, 38 pinnar ifjol.

”Näsa” fortsätter att leverera och vara en nyckelspelare. Eller som tränaren Sam Hallam sa en gång till mig: ”Killar som Kristofer är guld värda, de kommer först till träningen, lämnar träningen sist och kör alltid stenhårt.”

Hade Näslund inte varit 35 utan 23, hade han nog haft anbud från elitserien både i år och ifjol.

***

Ny Troja-förlust idag. Noterbart är att hajpade norrmannen Robin Dahlström inte levererat något ännu. Idag såg han ut att vara uppsatt i fjärdelinan.

Finns det mer att hämta där…?

***

Jag ältar inte Tingsryds-målet som blev underkänt.

Tingsryd är irriterade. Med rätta. Och givetvis ska de klarlägga sin åsikt. Men där tycker jag vi stannar. Beslutet som togs var fel, det vet alla. Punkt.

Så länge den mänskliga faktorn har ett finger med i spelet kommer det att göras fel. Så är det bara.

Kommer inte minst ihåg ifjol när Västerås sköt klockrent i stolpen mot Rögle och fick ett mål tilldömt sig. Men domaren bad om ursäkt och det där reddes ut ganska smidigt (skillnaden den gången var att målet var betydelselöst).

***

Transfernytt: Sundsvall lånar in backen Petter Granberg från Skellefteå. Sundsvall har fått en trög start på säsongen och behöver all hjälp som kan finnas. Granberg ska i första hand lira tre matcher med ”De Blå”.

***

Toppmatch på S24 imorgon: Västerås mot Leksand.

Rolig vinkel: Keepern Jens Holmström värvades från Västerås till Oskarshamn av Tommy Salo och har nu värvats från Oskarshamn till Leksand av, just det, Tommy Salo. Och Salo har sin bakgrund i? Just det, Västerås. En härlig soppa det där.

Solo, Slalom, Alexander Barta

av Jonas Gustavsson

Det brukar spraka i Skåne-derbyna.

Och det var grymt häftigt att se Alexander Bartas uppåkning, soloräd, slalomåkning – kalla det var ni vill – när han avgjorde matchen för Malmö mot Rögle med två och en halv minut kvar.

Inget ont om Barta; men vad gjorde Rögles försvar där? Minst två av de tre kvarvarande spelarna gick bort sig i övertron att Barta inte skulle våga göra något på grund av att det var box play för Malmö. Hockey har en enkel regel: man måste alltid ge 100%. Det gjorde inte Rögle i det läget och det kostade faktiskt matchen.

Men Alexander Barta är helt klart ett fynd för Malmö. Gedigen, stark och stabil kille som kan agera spelmotor.

***

Fy fasen vad snyggt Simon Olssons 2-2-mål var. När den killen är på spelhumör är det så underbart att se honom lira. Seriens mest underhållande? Ja, han och Linus Klasen.

***

Tim Heed är grym i power play. Jag älskar killens blick och rörlighet.

***

Nej det var inte Slovenien gånger två som avgjorde för Södertälje mot Örebro, det var Lagerström gånger två. Tony passade till 1-0 och 3-1 medan Alexander satte matchvinnande 2-1. Stark comeback efter genomklappningen i Ljungby senast.

Att Tony skulle bli en nyckelspelare för SSK räknade jag med. Att Alexander skulle bli det redan nu var jag tveksam till, men där hoppas jag att jag har fel.

***

MARK Santorelli. Inte Mike. Det är brorsan. Givetvis.

***

Broc Little fortsätter att leverera. Idag spelade han fram Kenneth ”Bacon” Bergqvist till matchvinnande 2-1 mot Tingsryd. Västerås är enda fullpoängaren än så länge.

***

Oskarshamn fortsätter att överraska på mig. Skoj också att fantastiskt elegante Evan McGrath levererar direkt i sin nya klubb. Han fortsätter den fina traditionen av isöppnande playmakers i klubben, efter killar som Eetu Qvist och Johan Ryno.

McGrath – som aldrig tog någon plats i Detroit Red Wings – satte själv ett mål i fem mot fem, och lade sedan upp dubbla mackor i power play. McGrath är beroende av att ha killar som kan näta omkring sig, och så länge han har det kommer han ösa in assists, för hans handleder är – av det jag sett – något utöver det vanliga.

Oskarshamns seger plockades mot Mora och stannade vid 4-2.

***

Många undrade varför Leksand värvade Jens Holmström. Det gjorde jag också.

Han svarade med att hålla nollan, mota 30 skott och leda Leksand till en 3-0-seger mot Borås i säsongsdebuten.

Snacka om att ge svar på tal.

Värva handlar om att fynda

av Jonas Gustavsson

Att klubbar sparkar floppande importer är något som vi vant oss genom åren.

Att importer på egen begärna ber om att få lämna för att det inte stämmer tillhör dock ovanligheterna, men är anledningen som anges när dubbelpassade amerikanerna Chris Higgins och Joe Pereira efter endast tre matcher lämnar Tingsryd.

Anledningen: ”Båda två har sedan en tid tillbaka haft svårt att koncentrera sig på det de är här för att göra, dvs att hjälpa laget, och har heller inte tålamodet att fortsätta ge det tid utan väljer att ge föreningen möjligheten i ett tidigt skede i serien att hitta ersättare.”

Det låter väldigt inlindat.

Jag ska inte spekulera i vad det handlar om alls, men jag är tveksam till att förklaringen är så enkel eftersom killarna faktiskt varit i Sverige ganska länge, men väljer att lämna precis när säsongen dragit igång.

Tingsryds felprocent i värvningsarbetet är en stor anledning till att det inte gick bra ifjol och att det startat ganska trevande i år. Ärligt talat: hur många av klubbens värvningar har överlevererat? Vet i fasen om det är någon.

Flera har gjort vad man kan förvänta sig, som Tom Koivisto och Janos Vas, men ingen har exploderat.

Att värva i HockeyAllsvenskan handlar ofta om att fynda. Att få mycket för pengarna. Det har inte Tingsryd lyckats med ännu.

***

Mark Santorelli in i TAIF istället för amerikanerna.

Meritlistan är en helt annan då 23-åringen har dubbla AHL-säsonger i bagaget, och killar som spelar i AHL är traditionellt sett bra, även om omställningsproceduren från nordamerikansk till europeisk ishockey alltid är vansklig. Att spela center i Nordamerika och Europa är – enligt vad många som är bättre på taktik än jag säger – en jäkligt stor skillnad.

Santorelli känns ändå som en skapligt stabil värvning.

Anger: rätt man på rätt plats

av Jonas Gustavsson

Ja, jo, mer eller mindre HockeyAllsvensk frihelg för mig (jag och eminente Nils-Petter Dufva delar på bevakningen numera), men kan liksom inte låta bli att kommentera det som hände under helgen:

Satt och kollade på Almtuna mot Troja/Ljungby och måste återigen säga att jag är imponerad av målkungen Niklas Anger som passade på att sätta sitt sjätte mål för säsongen. Bra framspelning av Guter och Anger kunde bara prickskjuta in pucken.

Jag kan inte peka på vad veteranen gör bra, men han har en tendens att komma helt rätt i situationerna. Han finns hela tiden i bra skottläge.

Det kännetecknar en riktigt bra sniper.

Sedan sätter han ju lägena också.

***

Matchen? Böljande där lagen turades om att ha trycket. Det är skoj att se att Troja vågar spelar en energifylld hockey, även om man är lite naiva stundtals, och rusar istället för att spela säkert.

Almtuna visar tendenser till den kollektiva lagmaskin man vill vara, men man har lite kvar att slipa på för att alla kugghjul ska fungera. Konstateras kan i alla fall att Johan Berggren är en av seriens bästa rollspelare. Han river och sliter som vanligt och vred snyggt i hörnen flera gånger mot Troja.

Konklusion: Almtunas 3-2-seger var trots allt rättvis.

***

Fredagens zorro-man David Åslin? Han var ganska anonym.

***

Snacka om annorluna säsongsstart för Bofors Daniel Wessner också. En ass på de åtta första matcherna ifjol och en totalt sett misslyckad säsong. Idag svarade han för ett mål och en ass i 5-1-segern mot Sundsvall och har därmed inlett med tre pinnar på fyra matcher.

Han (som också hade problem med sjukdom ifjol) får närmast nog ses som ett nyförvärv för värmlänningarna.

***

Lördagen:

Mora har ett enormt starkt mentalt grepp på Leksand med fem raka derbysegrar. Men det som ändå var roligast med den matchen var att Dion Knelsen – som blev bryskt tacklad av Malmös Robin Alvarez i premiären – var tillbaka och fick näta direkt. Skönt att han inte blev borta en längre tid.

Västerås defensiv var ramstark ifjol och verkar ramstark i år. 6-2 borta mot Malmö är givetvis ett styrkebesked. Jag måste också erkänna att jag var skeptisk till värvningen av Broc Little (fick lite Matt Sisca-vibbar) men han verkar vara ”the real deal”. LÖK-kedjan (Little, William Karlsson och Peter Öberg) har varit strålande så här långt för VIK.

Och Oskarshamn visade klass mot stjärnbygget Örebro. Imponerande, med tanke på att spelare för spelare på pappret så borde smålänningarna egentligen inte ha speciellt mycket att hämta i en sådan match. David Rodman sköt dubbla mål – en viktig kugge i IKO som levererar direkt med andra ord.

Konklusionen av dessa tre matcher? Mora, Västerås och Oskarshamn verkar ha hittat rätt i tre importer som man hoppas mycket på i Dion Knelsen, Broc Little och David Rodman. Att lyckas med sina importerade stjärnvärvningar är ofta skillnaden mellan succé och fiasko i HockeyAllsvenskan. Nu är det lite tidigt att dra slutsatsen att ovan nämnda trio är en succé, men det har onekligen börjat bra.

***

Lite roligt hamburgersnack i Västerås just nu med både lök (förstakedjan med Karlsson-Little-Öberg) och bacon (Kenneth Bergqvist).

Snackade föresten med Kenneth häromdagen. Frågade varför han kallades ”Bacon” och han skyllde på veteranerna i Brynäs när han kom upp som ung kille: Pär Djoos, Ove Molin, Janne Larsson och några till var tydligen tvungna att kalla alla för någonting, och då blev det ”Bacon”. Bara så där. Kenneth bad mig ringa Djoos och fråga varför.

Ska försöka komma ihåg att fråga Pär om det där.

***

Imorgon på S24: Leksand mot Borås.

Orkar Magnus Åkerlund stå emot stjärnspäckade Leksand? Jag tror inte det.

Äntligen, David Åslin!

av Jonas Gustavsson

Det är svårt att undgå kvällens store artist: David Åslin.

Man har ju väntat så länge på att den här 22-åringen ska få sitt offensiva genombrott. Det har känts som att det varit på gång några gånger i Leksand, men det har liksom aldrig kommit. Frågan är dock om vi inte fick se det idag?

Åslin gjorde en kanonmatch (totalt fem poäng i 6-3-segern mot SSK) som kryddades med ett fantastiskt zorro-mål som bland annat för tankarna till vårens VM-mål av Mikael Granlund. Läckert så det förslår.

Fast Troja-tränaren Patrik Ross var ganska skoj när han skulle kommentera Åslin och målet i Viasat Hockey:

– Han har visat bra form i träningsmatcherna och i säsongsinledningen så jag är inte direkt förvånad, målet var kanske lite överkurs men det är skönt när det  går in, sa han med lugn röst.

Inte de stora ordens man minsann. Han hade fått svårt att bli rubriksättare på Aftonbladet i alla fall.

Nåja, vi konkluderar: Åslin var kanon, Troja visade att man kan spela intensiv hockey och Södertälje har lärt sig att det inte finns några enkla matcher i HockeyAllsvenskan.

***

Sebastian Idoff fick chansen i SSK-kassen. Han som misslyckades och frystes ut i Troja ifjol. Snacka om perfekt revanschläge.

Men han tog inte chansen.

Han får svårt att stjäla fler matcher från Julius Hudacek.

***

I övrigt idag konstaterar vi att Niklas Anger – som jag delvis sågade i Hockeybibeln – fortsätter att vräka in mål. Två nya idag, totalt fem kassar och Almtuna plockade första viktorian. Anger som skyttekung? Jag tror inte på det än, men visst har veteranen fått en bra start.

Jag har inte fått några bra indikationer på hur Brent Davidson (stats.swehockey.se stavar hans namn med två s, hihi) sett ut i Borås än, men den på förhand utskällde power forwarden gjorde mål idag mot Tingsryd, har tagit en plats i förstakedjan och verkar vara helt okej. Bra för Borås som inte har råd med floppar.

Och Rögle svarade för sena mål igen: Två stycken under de två sista minuterna mot Bofors som innebar en seger med 4-2. Rögle – som saknade en handfull spelare på grund av skador – blir bra i år igen.

***

Imorgon:

Tidig seriefinal mellan Malmö och Västerås. Missa inte den kampen som sänds i S24 och blir en höjdare.

Jag har snackat med Alexander Ribbenstrand, Per Helmersson och Kenneth ”Bacon” Bergqvist inför matchen, så håll utkick för ett införknäck med Bergqvist under morgondagen.

Den där rättvisan

av Jonas Gustavsson

Okej jag erkänner: jag såg inte bataljen mellan Bofors Alexander Wiklund och Oskarshamns Andreas Valdix i premiären, men jag kan ändå lägga in en pinne i brasan som brinner.

Idag kom nämligen disciplinnämndens beslut som ger Wiklund två matchers avstängning och Valdix en match.

Jag generaliserar: varför avstängningar när två spelare gör upp på lika villkor? Fyra nävar, två hakor… bra så. Låt killarna svalna i fem minuter i matchen och släng in dem igen. Jag har sagt det tusen gånger, de där avstängningarna kan döda passionen i hockey. Jag vill se glöd och vilja. Att det urartar i ett handgemäng då och då köper jag, så länge det inte handlar om fega påhopp eller efterslängar.

Så, då var det sagt i år också.

***

Imorgon: Slovensk kamp mellan Troja och Södertälje. Ziga mot Ziga. Pavlin mot Jeglic.

Inte varje dag två Ziga möts i HockeyAllsvenskan inte.

Ville bara lufta det.

Dessutom kan ju Ziga Pavlin blir målskytt för tredje (!) Troja-matchen i rad. Inte illa för en back.

***

Ser också fram emot Borås mot Tingsryd. De sistnämnda har inte öppnat säsongen förtroendeingivande, och matchen mot bottentippade Borås blir en värdemätare för att se vad smålänningarna går för egentligen. En del har sagt att Joakim Fagervalls lag är playoffmässiga.

Jag tvivlar. Morgondagen kanske kan få mig att ändra mig.

***

Och just det: gillar att älta saker. Så: får vi se Fredrik Vestberg och Robert Kimby i samma Almtunakedja borta mot Sundsvall imorgon? Hoppas det.

”Inget som Gozzi och Guter kan”

av Jonas Gustavsson

Ah, underbar hockeykväll. Man känner att den HockeyAllsvenska säsongen är igång.

Och nu har jag fått lära mig att Niklas Anger är en citat-maskin. Jag var tvungen att ringa honom efter hans mål mot Rögle (okej, mest flax hela grejen, men ändå ett konstmål) och han hade både det ena och andra att bjuda på.

Och eftersom han satt i bilen med Patric Gozzi och Mattias Guter på väg till Stockholm så passade han på att leverera en passning:

– Målet var lite flyt, men det är inget som Gozzi eller Guter klarat av i alla fall, garvade han om sitt mål.

Sedan sade han att Almtuna pissade bort segern mot Rögle. Nja, det kanske var att ta i. Almtuna ska vara glada att inte Rögle förvaltade några av sina superchanser i andra perioden. Hade inte Linus Fernström hållt tätt där – eller Röglespelarna lyckats hålla ner sina skott – hade det kunnat sluta annorlunda.

Nåväl: Välkommen till HockeyAllsvenskan, Niklas Anger.

***

Örebro har en massiv offensiv arsenal i sitt lag. Och då har man inte börjat använda Emil Kåberg ännu.

Helt fantastiskt att man kan ståta med centrarna Henrik Löwdahl, Jared Aulin och Pär Edblom. De tre hade lätt varit förstecenter i nästan alla lag. Edblom tycker jag var grym idag mot Leksand, av det jag såg. Hans påpassliga segermål grädde på moset.

Där visade han att han kan vara en sniper. Men Edblom är det mesta: playmaker, tvåvägscenter.

Mitt stalltips är att Edblom lirar ES-hockey nästa säsong.

***

Jag hymlade ju för någon vecka sedan att Oskarshamn Nicklas Jadeland och Lukas Eriksson (nu i Malmö) var produkter av Johan Rynos genalitet ifjol. Idag visade ”Jade” något annat när han själv satte två baljor för Oskarshamn i solklara segern mot Troja/Ljungby.

25-åringen hade ju inte varit i närheten av de där 20 baljorna ifjol tidigare. Visst ska han tacka Ryno för ett gäng av kassarna, men idag visade duracellkaninen att han kan leverera på egen hand.

***

Att Ziga Pavlin gjort två mål är en väl en av få saker som Troja kan glädja sig åt? Utskåpade i seriens två första matcher. Kan bli jobbigt i Ljungby i vinter.

***

Ringde och checkade läget med Niklas Andersson som berättade att han inte kommer att spela i Poprad i vinter. Han ville spela i HockeyAllsvenskan, och det lär han få göra. Mitt tips är att det blir i gamla klubben Almtuna.

***

Mer Almtuna:

Bobo Simensen har fått för sig att sära på Fredrik Vestberg och Robert Kimby. Why?

De lirar power play ihop dock. Då small det direkt mot Rögle: snabb spelvändning, Kimby loss på kanten och perfekt flippmacka till Vestberg som forcerade in 1-0-pucken bakom en chanslös Jonas Fransson. Det målet borde väl vara en signal till Simensen om att två av seriens mest samspelta killar borde lira tillsammans?

Efter två raka torsk för Uppsalagänger så tror jag de är tillbaka tillsammans i nästa kamp.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB