Startsida / Inlägg

Proppa Jämtin – sedan är allt glömt

av Linus Norberg

Hur man återfår respekten hos Linköpings fans?

Proppa Andreas Jämtin, förstås.

Det är naturligtvis det ”svikaren” Jonas Junland får rikta in sig på för att bli uppskattad i Linköping igen, moderklubben han en gång valde bort efter sejouren i NHL för att i stället skriva på för toppkonkurrenten Färjestad.

Det är märkligt, det där.

Att Junland väljer att komma tillbaka till Östergötland efter att ha kallats svikare på Linköpings hemsida och hotats av klubbens fans.

Alla vet att klubbhjärta är ett utdöende organ och att pengarna styr hockey-världen i dag. När Linköping reagerade som man gjorde för tre år sedan – med att hänga ut en egen produkt som svikare på hemsidan och samtidigt uppvigla fansen till att hata honom – skulle åtminstone få mig att klippa banden med klubben för evigt.

Nåja, det som det är.

Jag brukar gilla känsliga klubbyten, att se proportionerna de får, och tycker att det här inlägget kräver en lista på andra infekterade övergångar i svensk hockey i modern tid:

Jonathan Hedström till Timrå 2004:
Hedström, född i Boliden nära Skellefteå, valde att gå till Timrå under lockout-säsongen 2004-05. Den såg inte Skellefteåfansen komma.
Ilskan var stor i Västerbotten och när SAIK mötte Timrå i sin comebacksäsong i elitserien 2006-07 hängde Skellefteåfansen en docka iklädd Jonathan Hedströms Timråtröja på ett brofäste vid E4:an.

Rickard Franzén till Djurgården 2004:
Han var AIK trogen under hela…nåja, nästan hela sin karriär. Men efter 13 säsongen i den svartgula tröjan valde Franzén att avsluta karriären – i Djurgården.
Samma säsong spelade visserligen AIK i ettan, men ikonens klubbval var ändå svårsmält för fansen. Men nu är han ju tillbaka i AIK igen, som huvudtränare inför den stundande säsongen.

Mikael Renberg till Skellefteå 2007
Piteå-födde Renberg var en ikon i Luleå. Ni kan ju förstå reaktionerna när han valde att lämna klubben inför säsongen 2007-08, i kölvattnet av den uppmärksammade Obol-härvan, för att bli lagkapten – i värsta konkurrenten Skellefteå.

Andreas Jämtin till HV 71 2012:

Det sägs att…äh, det var inget. Vi har faktiskt inte fått någon riktig förklaring till varför Jämtin valde att lämna Linköping i oktober förra året, mitt under säsongen, för värsta rivalen HV 71. Det var oväntat, det var uppmärksammat, men för  LHC-spelaren Johannes Salmonsson gjorde klubbytet inte så mycket. ”Det blev helt klart bättre stämning när Jämtin drog”, sade han.

Robert Rosén till Växjö, 2012
Inte så att Växjö och AIK är rivaler på något sätt. Men Smålandsklubben klev in i affären i ett läge där Rosén hade ett gällande avtal med AIK och erbjöd honom en fetare lönecheck som forwarden till slut nappade på. Det var främst Roséns ord, ”min flickvän trivs inte i Stockholm”, som fick AIK-fansen att rasa. En simpel bortförklaring när det egentligen var pengarna som lockade, hävdade dem.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB