Startsida / Inlägg

Så slutar SHL-säsongen 2013-14

av Linus Norberg

Försäsongen är över.

På lördag smäller det i ishallarna runt om i Sverige, SHL startar och Bloggen kommer att finnas på plats där det smäller som mest, i Leksand, i det stekheta Daladerbyt mot Brynäs.

Men först vill jag leverera mitt tips för SHL-säsongen 2013-14. Och det har hunnit förändrats sedan jag lanserade min sluttabell i Hockeybibeln, som ni förresten bör införskaffa innan seriestart.

Nåja, så här kommer tabellen att se ut efter 55 omgångar:

1. Linköping
”Cluben” gjorde ett fantastiskt slutspel i fjol, krossade HV 71 i kvartsfinalen och skakade Skellefteå i semin. Med Mattias Sjögren, Chad Kolarik och Jonas Junland har laget blivit bättre. Och den förstnämnde, tillsammans med Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson, kommer att bilda en av SHL:s hetaste kedjor. Målvakten Christian Engstrand ersatte Fredrik Norrena förra säsongen och var en av ligans bästa. Han blir ännu bättre i år.

2. Skellefteå
Att lyfta Le Mat-pokalen kan vara en inkörsport som leder åt fel håll (läs HV och Brynäs), men jag är övertygad om att Skellefteå inte kommer att drabbas av samma baksmälla. Kan de bli första lag sedan Djurgården 2001 att vinna guld två år i följd? Absolut. Det är egentligen ofattbart att Skellefteå lyckades behålla Bud Holloway, han gör att offensiven fortfarande ser oförskämt bra ut. Men backsidan har försvagats, tapp som Martin Sevc och Tomas Skogs kommer märkas.

3. Färjestad
Värmlänningarna har vunnit åtta av nio försäsongsmatcher och enligt tränaren Leif Carlsson ligger laget ”långt före än planerat” i sina förberedelser inför säsongen.
Laget tappade två av ligans offensivt bästa backar i Chris Lee och Magnus Nygren, dessutom seriens bästa målvakt Alexander Salak. Men jag tycker att Färjestad har fyllt luckorna oväntat bra. Råbusen och slagskämpen Devin DiDiomete ser jag mest fram emot att följa i vinter. Han kan ge hela ligan ett nytt ansikte och kommer, var så säkra, få rubriker.

4. Luleå
Med risk för påhopp; jag gillar Luleå och lagets spelsystem. De spelar hundra procent efter ett sätt de tror på, är konsekventa och disciplinerade. De fick leva med tråk-stämpeln i fjol, men svarade med att ta sig till final. Linusarna Klasen och Persson frigör offensiv lyskraft i ett annars defensivt bygge. Oscar Sundh och Per Ledin blir injektioner i kategori energi. Det kan defintivt bli en ny SM-final för klubben.

5. Frölunda
Jag kan tycka att Frölunda har blivit oförtjänt ”haussade” på försäsongen. Visst, de har värvat en rad juniorstjärnor till laget. Men, ni vet, det är något med JVM och status i hockey-Sverige. Så fort en spelare har spelat den ärofyllda turneringen får den stjärnstatus. Om vi tittar mer nyktert på saken så kan vi konstatera att de flesta av de nya och unga talangerna i Frölunda inte spelat en enda SHL-match i sitt liv. Orutin, kallas det – men jag tror ändå att Frölunda kan utmana.

6. AIK
Nu har han blivit komplett galen, tänker ni. Det kan säkert stämma, men även om jag tippade AIK tvärsist för bara en månad sedan, så vänder jag med det här skrälltipset.
Varför? Jag ska visserligen inte dra några förhastade slutsatser om de sju poängen nyförvärvet Teemu Ramstedt gjorde mot allsvenskt motstånd. Men jag tror på honom, och tillsammans med Mattias Janmark-Nylén och Björn Melin kommer han att hålla hov i Sveriges ishallar i vinter. Nye NHL-backen Brett Carson är också en tung värvning. I dubbel bemärkelse. AIK är laget som skickar en puck upp i näsan på etablissemanget i vinter.
_______________________________________________________

7. Brynäs
Efterdyningarna av SM-guldet kom mest att handla om elände, kontroverser och storförluster. Nu tror jag på en nytändning för Gävlelaget.
För att kompensera en bristande offensiv – Silfverberg, Järnkrok och Lindholm har ännu inte ersatts ordentligt – kommer Brynäs att utveckla en defensiv av högsta klass. Så är känslan, åtminstone. Men räcker det till en slutspelsplats? Jag tror det.

8. HV 71
Tre raka slutspelsfiaskon fick klubben att agera. De gamla stötarna skeppades i väg och det satsades på yngre förmågor. Men värvningar av Brett Sterling och Riley Holzapfel luktar flopp i min näsa. Backsidan ser intressant ut och det blir säkert slutspel för Jönköpingslaget, men inte längre än så – igen.

9. Växjö
Jag vill verkligen placera Växjö högre, Rhett Rakhshani och Sebastian Erixon är klassvärvningar och ett första slutspel ligger inom realistiskt avstånd för Smålandsklubben. Men i slutändan känns ändå mycket oprövat. Vad gäller värvningar, alltså. I målvakten Scott Munroe finns floppvarning, liksom flera andra av klubbens nyförvärv också.

10. Modo
Svårbedömt lag. Men på grund av ekonomisk kris och åtstramningar i budgeten har inte förluster av Kyle Cumiskey, Jonas Ahnelöv och Niklas Sundström kompenserats.
Laget kommer att få kriga stenhårt för att ta sig till playoff eller undvika kvalserien. Det beror på hur man vill se det. Men det ska ändå bli högintressant att se vad Anders Forsberg kan uträtta, och om målvakten Linus Ullmark – som enligt Forsbergs utsago varit grym på försäsongen – kan få sitt stora genombrott.
_________________________________________________________

11. Örebro
Att tippa en nykomling under nedflyttningsstrecket känns ganska förutsägbart. Men det är där de får hamna. Visst, ett roligt och nytt inslag i SHL. Men halvvägs in i säsongen kommer klubben bli ett nytt Växjö eller Rögle. En fräck nykomling som ändå ingen kommer att bry sig om i slutändan. Det låter som att jag ogillar Örebro, det gör jag inte – snarare tvärtom – men de kan inte gå på ren energi och vilja en hel säsong. Det måste finnas kunnande också.

12. Leksand
Leksand har väl egenligen inget sämre lag än förra säsongen. Men då spelade laget i allsvenskan, nu är det SHL. En liten cirkus har utspelat sig på försäsongen när sportchef Tommy Salo gjort sig av med fem spelare. Ingen går säker i spelartruppen, Leksands existens i landets högsta serie är heller inte säker.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB