Startsida / Inlägg

Titta HV – här är potentiella värvningar

av Linus Norberg

HV 71:s säsongsinledning är den sämsta på 15 år.

Att ett tippat topplag som HV ligger sist efter sex omgångar gör att det kan börja talas om kris i Jönköping.

HV är förankrat på Vätterns botten.

Då börjar klubben snegla på förstärkningar, framför allt från Nordamerika, eftersom spelare som släpps från sina KHL-klubbar åker på en rejäl skattesmäll om de ansluter till ett SHL-laget.

Så, Fredrik Stillman – här har du dina värvningar:

Matt Lashoff, 27, b.
Kommentar: Har 74 NHL-matcher för Boston, Tampa Bay och Toronto på meritlistan. Amerikanen spelade i schweiziska ligan i fjol och återvände till Nordamerika för att slå sig in i NHL igen. Men det gick inget vidare. Hamilton Bulldogs – Montreals farmarlag – valde att inte skriva något kontrakt med honom.

Jack Skille, 26, f.
Kommentar: En tidigare amerikansk JVM-lirare som blev norska ligans allra första lockout-spelare när han skrev på för Rosenborg i fjol. Då gjorde han 12 poäng på 9 matcher. Sedan avslutade han säsongen som helt ordinarie i Florida Panthers och svarade för 12 poäng där också, men på 40 matcher. Nu har han blivit nerskickad till Columbus farmarlag.

Brad Staubitz, 29, f.
Kommentar: Mångårig NHL-forward som spelat i alla möjliga klubbar. Men nu verkar han inte vara önskvärd i ligan längre. Kanadensaren lyckades inte slå sig in bland Anaheims stjärnforwards utan fick nyligen beskedet att, om han ska vara kvar i organisationen, tvingas spela i AHL för Norfolk Admirals.

Chris Porter, 29, f.
Kommentar: VM-forward för USA så sent som säsongen 2010-11. Han har aldrig lyckats ta en ordinarie tröja i NHL, utan skickats mellan St. Louis Blues och farmarlaget Peoria säsong efter säsong. Inte heller den här gången gick det, Porter har fått beskedet att inleda i AHL. Kan han ha tröttnat nu – och vill till Europa?

Lee Sweatt, 28, b.
Kommentar: Faktiskt Brynässpelaren Bill Sweatts brorsa. Lee har också producerat riktigt bra i Europa, bland annat totalt 49 poäng under en och en halv säsong för finska TPS. Kanske vill han bo ”nära” sin bror och komma till Sverige? Han fick också chansen i NHL och Vancouver Canucks säsongen 2010-11 – i tre matcher – och gjorde ett mål och en assist. Nu är Lee helt kontraktslös.

Václav Prospal, 38, f.
Kommentar: Jag drar till med ett rejält långskott här. Prospal har gjort över tusen NHL-matcher och närmare 800 poäng i ligan, spelat flera VM och OS för Tjeckien och har ansetts vara en storstjärna i NHL för några år sedan. Men enligt tjeckisk media har stjärnan faktiskt öppnat för spel i Europa den här säsongen, och han är dessutom inte bunden till något lag just nu.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB