Startsida / Inlägg

Slutspurt i CHL – här är förutsättningarna

av Linus Norberg

Endast 871 såg Djurgården krossa tjeckiska Zlin med 8-0 på Hovet i tisdags. Och 1 171 var på plats i Löfbergs Arena och såg Färjestads 4-1-seger mot Vålerengen.  Frölunda hade å andra sidan 4 800 betalande åskådare – men bara 1 300 fanns på plats.

Nja, det här med att spela CHL-matcher mitt under pågående seriespel har knappast varit någon publiksuccé och det gör det knappast fördelaktigt med de sena matchtiderna på många håll.

Men den nystartade turneringen har hunnit så långt att det endast återstår en omgång kvar av gruppspelet och är du nyfiken på hur det gått för svensklagen så kommer här en sammanställning och förutsättningar för fortsättningen:

Färjestad
Klubben ligger risigt till för att nypa en direktplats till slutspelet. De måste slå Vålerengen på bortaplan i sista omgången samtidigt som Zürich förlorar borta mot serieledande Wien. Färjestad kan också nå andraplatsen om det blir storseger mot Vålerengen och Zürich tar en poäng i Österrike. Målskillnaden mellan lagen är knapp, men ändå till schweizarnas favör.
Chans att gå vidare: 50 %

Frölunda
Är delad gruppetta med Geneve-Servette och behöver bara nypa en poäng i sista matchen, borta mot Villach SV, för att gå vidare till slutspelet. Om inte Frölunda tar förstaplatsen så går laget vidare som en av de fem bästa grupptvåorna eftersom klubben dessutom har en av turneringens bästa målskillnad.
Chans att gå vidare: 90 %

Djurgården
Möter Fribourg i en direkt avgörande match om gruppsegern. Men Djurgården måste knipa samtliga poäng i bortamatchen för att bli etta. Annars är det föga troligt att laget blir bland de fem bästa grupptvåorna. Just nu finns det redan fem grupptvåor som har fler poäng än Djurgården och lika många har samma poäng.
Chans att gå vidare: 40 %

Linköping
Kan ställa upp med sitt juniorlag och kliva ut på isen med bara ett ben i avslutningsmatchen hemma mot finska TPS. Linköping har nämligen vunnit samtliga matcher, är överlägsen gruppetta och redan klar för slutspelet.
Chans att gå vidare: 100 %

Växjö
Segern mot KalPa på onsdagskvällen var nödvändig för att Växjö ska kunna avancera till slutspelet. I turneringens kanske jämnaste grupp har tre lag chansen att bli gruppsegrare. Just nu är Växjö på delad förstaplats med Sparta Prag och bägge har dessutom exakt samma målskillnad. Här är det vidöppet och Smålandslaget möter KalPa på bortaplan i sista omgången. Sparta Prag möter Adler Mannheim som också ha chans på avancemang.
Chans att gå vidare: 60 %

HV 71
Nej, klubben får har en svår – på gränsen till omöjlig – uppgift att nå avancemang. Det är redan klart att HV missar gruppsegern och chansen att bli bland de fem bästa grupptvåorna känns inte heller troligt. Möter Jyväskylä i en direkt avgörande hemmamatch om andraplatsen, bägge har samma målskillnad, men just nu är samtliga grupptvåor bättre än HV 71.
Chans att gå vidare: 5 %

Skellefteå
Fem matcher, fem segrar – och 17-3 i målskillnad. Ja, ni ser, Skellefteå är förstås redan klart för slutspelet och ingenting kan hota gruppsegern.
Chans att gå vidare: 100 %

Luleå
Ännu ett svensklag som är helt klart för slutspelet. Även Luleå har tagit full pott och är faktiskt turneringens bästa lag med en förkrossande målskillnad på 32-4. Luleå har knappast bjudit på några hårda fajter så här långt. Eller vad sägs om 10-1 och 9-1 mot engelska Nottingham och 6-0 mot Hamburg.
Chans att gå vidare: 100 %

Så här ser tabellen för bästa grupptvåorna ut – just nu:
1. Lukko              12 poäng    +12
2. Servette         12                  +9
3. HIFK                11                  +14
4. Lions               10                 +3
5. JYP                  10                 +1
———————————————————————
6. TPS                    9                   +8
7. Djurgården    9                   +7
8. Växjö               9                   +3
9. Liberec            9                  +3
10. Zug                 9                   +1
11. Tappara        8                   +1

Linköping, Skellefteå och Luleå är de enda av samtliga klubbar i turneringen som redan är klara för slutspelet.

Åttondelsfinalerna spelas 4-11 november
Kvartsfinal 2-9 december
Semifinal 13-20 januari
Final 3 februari

Slutspelsmatcherna avgörs i bäst av en match.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB