Startsida / Inlägg

Hur kommer Leksand se ut i morgon?

av Linus Norberg

Sex raka förluster, kris och en sportchef som lämnade in sin avskedsansökan och tog tillbaka den dagen därpå – för att sedan hänga ut sin lagkapten offentligt.

Ja, ni har ju hängt med i Leksandssoppan.

Men cirkusen rullar vidare och Tommy Salo har redan agerat när han gav målvakten Joel Gistedt foten. Och sportchefen är knappast rädd att ta till ytterligare åtgärder när dessutom Robin Jacobsson, Robin Gartner och Brian Connelly hänger löst. Ingen sitter säkert i Leksands trupp och Salo skulle nog helst byta ut hela laget om han kunde.

Om det är den rätta metoden för att vända på lagets nattsvarta läge?

Njae…

I Dalarnas Tidningar uttalar sig Salo att vissa spelare hänger löst samtidigt som Johan Svedberg, Kevin Kapstad och Joonas Rönnberg sitter säkert.
Var Salo står vet vi redan. Han är inte rädd att agera och redan inför fjolårsssäsongen valde han att sparka Martin Janolhs, Simon Matsson, Mike Siedel och Dan Spang.

Men att gå ut och påstå att vissa spelare hänger löst, att andra sitter säkert, är i det här läget något som bara skapar mer osäkerhet i ett lag som egentligen behöver trygghet.
Hur ska spelarna som är extra utsatta försöka prestera på isen i vetskapen om att det kanske inte får spela kvar i laget i nästa byte?

Leksand behöver lugn och ro.

Och om det nu ska roteras bland spelare så måste nog Salo byta ut hela laget, som han helst vill. Den befintliga truppen är helt enkelt inte tillräckligt bra och lagbygget är konstigt sammansatt. I fjol var Leksand ett hårt jobbande lag. De slet som djur samtidigt som målvakten Oscar Alsenfelt var lysande och backen Patrik Hersley gjorde målen.
Den prägeln på laget försvann när grovjobbare som Jacob de la Rose, Jon Knuts, Gabriel Karlsson och Mikael Johansson försvann. Sedan lämnade ju också målskytten Hersley.

Och hur tänkte Salo med årets backuppsättning?

Med de större ytterzonerna sätts backarna på ännu större prov och kräver skridskostarka och rörliga försvarsspelare. Vad har Leksand? Tja, SHL:s kanske trögaste backuppsättning. Jonas Frögren, Joonas Rönnberg, Johan Svedberg och Robin Jacobsson är knappast några skridskovirtuoser och har påtagliga problem med de större ytterzonerna och hybridicingen.

Nu börjar det visserligen frigöras spelare som inte tar plats i NHL, men ärligt talat – vem vill gå till Leksand i nuläget?
Jag tror att många agenter skulle avråda sina klienter att sajna ett kontrakt med klubben.
Åtminstone de närmaste veckorna.

Nåja.

Bara sex omgångar in i SHL har vi redan fått säsongens mest intressanta följetong:

Hur kommer Leksand se ut i morgon, nästa vecka och om en månad?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB