Startsida / Inlägg

Hold your horses

av Linus Norberg

Jag är en person som kan erkänna att jag har fel. Och jag erkänner att jag haft det några gånger. Minns en gång, i tidiga skolåren. Jag var medioker i matematik, räknade ofta ut fel tal, använde fel metoder. Då hade jag fel, det erkänner jag.

Och jag erkänner motvilligt att jag verkar haft fel när jag i en krönika nyligen skrev att Vita Hästens ras har börjat.

Men laget gnäggar på i hockeyallsvenskan och lägger nu alltså ännu en gång beslag på förstaplatsen efter 2-0-segern mot Almtuna, samtidigt som Malmö chockföll hemma (!) mot Oskarshamn.

Det kanske är dags att ta Vita Hästen på allvar nu.

Det är visserligen 31 matcher kvar att spela, det är viktigt att betona det, men hittills har laget egentligen inte visat några egentliga brister. De klarar att bevaka en ledning, de klarar att vända på matcher. Och så har de en förbaskat bra och pånyttfödd målvakt i Axel Brage – garnerat med en riktig krigarinställning.

Ibland kan det räcka långt, ibland är hockey inte mer avancerat än så.

Vita Hästen är en högljudd skräll så här långt, det kan nog alla hålla med om, har vid endast ett tillfälle förlorat med mer än uddamålet. Det säger också en hel del. Men Norrköpingsgängets framgång ger också indikationer på att hockeyallsvenskan står sig ganska blek i jämförelse med SHL. Jag bedömer att inget lag, efter 19 omgångar, har visat att de har i svensk hockeys finrum att göra.

De skulle inte ha en sportkepa mot SHL-lagen i ett framtida kval.

Åtminstone inte just nu.

Frågan är vilket lag som växlar upp och vill visa att de tänker spela i SHL nästa säsong?

***

Själv var jag på plats på Hovet och tycker mig inte se några som helst indikationer på att AIK ska resa sig ur ”krisen” heller. Laget är alldeles för ojämnt och växlar fina prestationer med bottennapp.

Något måste hända i AIK – men vad?

Ekonomin är för dålig och det finns inte särskilt stort utrymme, om ens något utrymme alls, för värvningar. Sparka tränarna, hävdar många. Men det är också ekonomiskt tufft för AIK och samtidigt kryllar det inte av lediga tränare på marknaden. Dessutom är ett tränarjobb i AIK inte särskilt attraktivt i dagsläget.

Men jag förbryllas också över AIK:s oförmåga att hålla puckarna på isen. Jag har inga exakta siffror, men AIK måste leda ligan för ”puck out” överlägset? Två nya sådana utvisningar drog laget på sig mot Rögle och barnen på långsidan måste vara överlyckliga när de går och ser AIK:s matcher den här säsongen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB