Startsida / Inlägg

Ett pånyttfött AIK

av Linus Norberg

Det är alltså det här AIK som har varit sist i hockeyallsvenskan under hela säsongen, som sparkat tränare, sportchef, vd och plågats med flera uppsägningar i kansliet?

Man har svårt att tro det – efter att ha sett laget mot Malmö i kväll.

För fyra omgångar sedan, i samband med förlusten mot Björklöven, skrev jag att jag inte såg någon skillnad i AIK:s spel sedan tränarbytet. Då var det visserligen Peter Nordströms debut, men nu – fyra matcher senare – har laget tagit tio av tolv poäng och är pånyttfött.

Det är sällan jag har sett en sådan effekt av ett tränarbyte.

Nordström har fått in attityd i spelarna och gjort att de vågar att vårda pucken. AIK imponerade i kväll och kedjan med Daniel Olsson-Trkulja, Victor Ekarv och Michael Lindqvist personifierade lagets nya spelsätt med attityd, fräckhet och en vilja att hela tiden gå raka vägen mot motståndarmålet.

Jag tror också att fördelningen i båset är en av nycklarna bakom ”nya” AIK. Micke Nylander coachar forwards, David Engblom har hand om backarna och Nordström är aktiv med detaljer och visar, till synes, ett väldigt bra driv och engagemang i båset.

AIK:s seger var den femte raka i Malmö Arena och nu skiljer BARA några enstaka poäng upp till en slutspelsplats mot SHL. Man kan kanske tycka att jag är en kappvändare, men nu tror jag på allvar att AIK kommer att utmana om en plats i SHL. Laget har utan tvekan fått ett lyft med Nordström vid rodret och segern mot Malmö var ett styrkebesked och bevisar att laget faktiskt är bra, att de ska vara med att slåss i toppen. Och då ska vi notera att förstecentern Yared Hagos och lagkaptenen Patric Blomdahl saknades i kväll.

För första gången den här säsongen spelar AIK med ett självförtroende.

***

Oliver Kylington – hur kunde Färjestad låna ut honom?
Han är en stor del i AIK:s lyft och dominerar stundtals på isen. I kväll gjorde han ett klassmål, eller ett mål i ”gubb-hörnet”, som han själv kallade det, när han från egen zon skrinnade förbi hela Malmöförsvaret, bröt in på mål och hängde pucken i bortre krysset.

***

Malmö är på tok för ineffektivt, något som präglat laget under stora delar av säsongen. Trots det ligger laget i toppen och slåss om serieledningen, men hur många poäng skulle Malmö ha OM laget gjorde mål på sina chanser?

***

Nu har 26 omgångar spelats och därmed EXAKT halva serien.
Här listar jag höstens fem flippar och fem floppar:

FLIPPAR:
Lukas Bengtsson, b, Mora
En blivande storback som haft stor del i Moras succé. Tvåa i poängligan och kommer att spela i SHL nästa säsong, oavsett om Mora går upp eller inte.
Kevin Mitchel, b, Mora
En av seriens absolut bästa backar i spelet med puck. Bildar ett fantastiskt backpar med ovannämnde Bengtsson. Mitchel ser ut som en uråldrig man i en 20-årings kropp och leder den totala poängligan.
Jesper Jensen, f, Rögle
Allsvenskans kanske bästa tvåvägscenter som kan användas överallt på isen.
Frederik Storm, f, Malmö
Vuxit till en nyckelspelare i namnkunniga Malmö och har svarat för en fantastisk höst. En personlig favorit.
Axel Brage, mv, Vita Hästen
Säsongens kanske största överraskning. Har tagit klivet från division 1 till att vara allsvenskans bäste målvakt på bara en säsong. Stor del i Vita Hästens sensationella höst.

FLOPPAR:
Evan McGrath, f, Västerås/Oskarshamn
Öste in poäng i Oskarshamn för två år sedan, värvades till Frölunda och floppade, innan han skeppades vidare till Västerås och var usel under hösten. Nu tillbaka i Oskarshamn, men verkar inte ha fått produktionen att lossna.
Francois Bouchard, f, Södertälje
Åker, till synes, bara omkring och fiskar efter pucken i offensiven. En import som inte alls levererat.
Christian Berglund, f, Karlskoga
Har inte varit den ledaren Karlskoga hoppades på. Många hade definitivt högre förväntningar på Berglund.
Andreas Lilja, b, Rögle
Han har inte varit dålig, men börjar åldern göra sig påmind nu? Ser ganska orörlig och stel ut på isen.
Michael Nylander, f, AIK
Har, på grund av en skada, inte varit den ledaren AIK trodde. Bara gjort åtta matcher, men kanske succén kommer i båset nu i stället?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB