Startsida / Inlägg

Hockey-Sveriges största skrällgäng

av Linus Norberg

Inte kunde vi, ett gäng killar som lirade hockey mest på skoj ana att den anspråkslösa förening vi startade 1959, 50 år senare skulle vara den äldsta klubben i Malmö. Lika lite kunde vi föreställa oss att klubben skulle etablera sig i division 1

Så skriver IK Pantern på sin egen hemsida. Men texten är ju, som ni märker, inte särskilt uppdaterad eftersom Malmögänget nu spelar i hockeyallsvenskan för första gången i klubbens historia.

Och ännu mer osannolikt: klubben är just nu ett topplag i serien och bara några ynka poäng från serieledning.

Vem hade trott det?

Panterns prestation så här långt är en av säsongens största skrällar i hockey-Sverige och jag är knappast ensam om att tycka att det är smått otroligt att klubben kan placera sig så högt i tabellen.
Men inte enbart med tanke på att klubben är den minsta på elitnivå, snittar futtiga 558 åskådare på sina hemmamatcher och har den minsta spelarbudgeten i serien.
Det anmärkningsvärda ser man av att blicka på lagets prestation rent statistiskt. Pantern ligger nämligen inte på övre halvan i vare sig måleffektivitet, boxplay, tekningar och har dessutom sämst (!) powerplay i hela ligan.

Framgångsreceptet tycks vara väldigt simpelt.

En rutinerad tränare i Stephan ”Lillis” Lundh som ställt ut ett gäng tunga pjäser på isen. Patrik Magnusson (125 kilo), Anton Blomqvist (103), Johan Molldén (103) och Emil Carnestad (95), är några av lagets extremt tunga backar som få motståndare varken kunnat rubba på eller passerat.

– Vi är ett lag, säger Lundh och lägger betoningen på just ”lag”.

– Vi behöver inte ha någon spelare som smäller in en massa mål i powerplay, men samtidigt är vi medvetna om att vi måste bli bättre i den spelformen. På så sätt finns det mer att ta av i det här laget, fortsätter han.

Kvällens 5–1-vinst mot Asplöven i Malmö Isstadion – dit laget flyttat från Kirsebergs Ishall – var den femte raka segern för Pantern.

– När vi gick upp visste knappt någon vilka Pantern var. Nu är det roligt att röra om och vi har fortfarande målsättningen att vinna varje match.

***

Ett annat succélag, Tingsryd, hade en tung torsdag.
Det började redan inför matchen när man gjorde den här blundern på sitt Twitterkonto:

Skärmavbild 2015-10-22 kl. 19.29.49

Och sedan åkte smålänningarna på en tuff smäll på hemmaplan när man föll mot seriejumbon Sundsvall med 1–3.

***

Leksand och Björklöven är säsongens största besvikelser så här långt och båda klubbarna är, efter nya förluster på torsdagskvällen, endast bättre målskillnader från att placera sig under negativt kvalstreck.
Säsongsinledningen för de båda klassiska klubbarna är förstås ett stort, stort fiasko och nu är vägen mot toppen av tabellen lång och brant.

***

Oskarshamn tog poäng för nionde (!) matchen i rad och nu är klubben – som inledde säsongen med två brakförluster – på en kvalplats till SHL.
Imponerande!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB