Startsida / Inlägg

Lånekarusellen i hockeyallsvenskan

av Linus Norberg

Många skador i laget – låna från SHL.

Så ser de hockeyallsvenska klubbarnas vardag ut. Lånen kommer dit, avverkar några matcher – och åker hem.
Så många som 27 (!) SHL-lån har redan skrinnat runt på de allsvenska isarna och då har det bara spelats 19 matcher, eller drygt två månader, av säsongen.
Vad är antalet när säsongen summeras?

Lånekarusellen har blivit ett vanligt inslag i allsvenskan och det är Vita Hästen som är värst med fem spelare som är, eller har, lånats in från SHL – samtliga från samarbetsklubben Örebro.
Karlskoga, Tingsryd och Södertälje är de enda klubbarna som INTE har valt att ta in några lånespelare från SHL och Timrå har bara lånat in en sådan spelare, Jesper Boqvist från Brynäs, men har å andra sidan lyft upp Marcus Hadegård, Jesper Wiberg, Anton Kalte och Simon Sandström från de egna leden när det behövts under säsongens gång.

Var Timrå ligger i tabellen? Etta.
Karlskoga? Tvåa.

Timrå, till exempel, har förvisso ett starkare juniorlag än många andra allsvenska klubbar, men laget är, tillsammans med Karlskoga, ett bevis på att det lönar sig att satsa på sina egna spelare i stället för att desperat låna in en ung SHL-talang under en kort period.
För Timrå är det en medveten strategi att inte låna in spelare den här säsongen.

– Vi hade bestämt oss för att inte låna in över huvud taget. Jag sa innan säsongen att vi till 99 procent inte kommer att låna. Man ska kunna plocka från juniorerna i stället. Men det blev ju ett undantag, trots allt. Men Boqvist har vi en förhoppning om att kunna behålla över JVM då vi tappar flera viktiga spelare. Vi var tvingad att göra låna, annars hade vi inte gjort det, säger Timrås sportchef, Kent ”Nubben” Norberg, och ger sin åsikt om den pågående lånekarusellen i hockeyallsvenskan:

– Vi har ju också lånat SHL-spelare tidigare säsonger. Man tycker att gräset är grönare på andra sidan (SHL), och det är bara vissa som har gjort skillnad, men många som… Nä, det är svårt att komma ner och spela i hockeyallsvenskan också. Att låna in spelare för en kort tid, en eller två matcher, säger jag blankt nej till.

Det sammanlagda antalet matcher för de 27 SHL-lånen är 139 den här säsongen och totalt har de gjort 46 poäng tillsammans. Det ger ett sammanlagt poängsnitt på ungefär 0,3 poäng per match. Ett sådant poängsnitt, för en enskild spelare, gav en 105:e plats (!) i allsvenskans totala poängliga förra säsongen.
Visst, det är inte en helt rättvis jämförelse , men det ger ändå en intressant fingervisning på att SHL-lånen faktiskt inte har en särskilt märkbar effekt på lagens målproduktion.

Daniel Bernhardt, från Djurgården till Västerås, är en av 27 spelare som lånats ut från SHL till allsvenskan. Foto: Bildbyrån.
Daniel Bernhardt, från Djurgården till Västerås, är en av 27 spelare som lånats ut från SHL till allsvenskan. Foto: Bildbyrån.

Varför inte låna i spelare från division 1 i stället?
Vita Hästen för två år sedan, Tingsryd förra säsongen och Västervik just nu, är klubbar som gått från division 1 till att direkt, säsongen därpå, vara ett topplag i allsvenskan. Det tyder på att det knappast skiljer mycket mellan serierna och att steget upp till allsvenskan för en division 1-spelare inte är särskilt stort. Och jag gissar att en division 1-spelare skulle visa mer hunger och engagemang över att komma till ett allsvenskt lag än vad en SHL-talang gör som kommer dit, som helst egentligen vill spela i sin SHL-klubb.

Här är säsongens alla SHL-lån till allsvenskan hittills:
Petter Hansson, b, Linköping till Västervik
Erik Nyström, f, Frölunda till Pantern
William Wikman, f, Leksand till Västerås
Albin Storm, f, Växjö till Västervik
Jesper Boqvist, f, Brynäs till Timrå
Linus Öhlund, f, Brynäs till AIK
Oskar Steen, f, Färjestad till Modo
Anton Öhman, b, Skellefteå till Västerås
Anton Cederholm, b, Vancouver/Rögle till AIK
Daniel Bernhardt, f, Djurgården till Västerås
Wilhelm Westlund, b, Djurgården till Almtuna
Fredrik Forsberg, f, Leksand till Oskarshamn
Anton Toolanen, f, Luleå till Björklöven
Matias Lassen, b, Leksand till Mora
Gustav Franzén, f, Örebro till Vita Hästen
Gustav Backström, b, Örebro till Vita Hästen
Johannes Johannesen, b, Frölunda till Oskarshamn
Kevin Stenlund, f, HV 71 till Västervik
Gustav Ahnelöv, b, Karlskrona till Västerås
Ludvig Claesson, b, Rögle till AIK
Mattias Persson, f, Malmö till Pantern
Pontus Widerström, f, Frölunda till Oskarshamn
Albin Lundin, b, Djurgården till Almtuna
Johan Adolfsson, f, Örebro till Vita Hästen
Emil Eriksson, f, Örebro till Vita Hästen
Daniel Marmenlind, mv, Örebro till Vita Hästen
Anton Karlsson, f, Frölunda till Oskarshamn