Startsida / Inlägg

En skadad drottning och medierna – uppdaterad

av Jenny Alexandersson

 

drottningen.jpgDet har pratats mycket om det i medierna de sista dagarna. I måndags snubblade drottningen över några sopsäckar utanför en butik i New York när hon försökte undvika att fotograferas av en av Aftonbladets fotografer. Hon skadade sig i handleden och i foten och var tvungen att använda krycka och plaststöd under resten av sitt USA-besök. 

Exakt vad som i detalj hände utanför butiken där Aftonbladets team stod vet jag inte. Jag har hört hovets informationschef Bertil Ternerts och Aftonbladets chefredaktör Jan Helins beskrivning. Oavsett detaljer så är situationen mycket olycklig. Ingen ska behöva känna sig så jagad att man gör sig illa. Men jag vill också inflika att den här fotografen har jobbat för Aftonbladet i många år och jag har bara hört gott om honom. Det är såklart hemskt att det på något sätt har uppstått en situation där drottningen känt sig trängd. 

Jag har jobbat med kunglig bevakning i åtta år och för det mesta flyter arbetet att följa kungafamiljen på väldigt bra. Vi vet var vi har varandra helt enkelt. Ofta frågar man om det är okej att ta en bild och de allra flesta gånger är det det. 

Ibland vill de inte ställa upp och är det så att det bara handlar om en ”trivselbild” från någon plats i världen så är det helt okej. Jag minns speciellt en resa till Verbier förra våren. Jag och fotograf Peter Wixtröm var på plats för att få en pratstund med Daniel och Victoria som tillbringat dagen i skidbacken.

Vi fick några bilder utanför en restaurang och satte oss att vänta för att fråga om Victoria och Daniel ville svara på några frågor efter lunchen. Vi pratade med parets livvakter och berättade varför vi var där. Vi fick ganska snart beskedet att Victoria och Daniel inte ville svara på några frågor den dagen. 

För att skoja med oss tog Victoria på sig sin kompis skidhjälm och jacka innan hon travade ut från restaurangen. Vi såg henne och skrattade allihop, men någon bild på den kungliga maskeringen tog vi inte. Efter alla år vet jag att det var hennes sätt att säga ”Nej hörru, i dag vill jag vara ifred”.

Uppdaterat – nu skriver fotografen själv om situationen i New York. Läs mer här! (Och njut av fantastiska bilder! Och nej, jag pratar inte om bilder på drottningen, Höök tar jättefina porträtt- och miljöbilder)

 • Tjänstgörande redaktör: Niklas Gustafsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB