Startsida / Inlägg

Svar på de första frågorna!

av Jenny Alexandersson

Hej på er! Det kom en hel drös med frågor så jag har delat upp dem i flera inlägg. Här är den första delen!

 

Jag vill veta om du har blivit arg på någon i kungafamiljen eller om de har blivit arga på dig någon gång?Linda

Nej jag tror inte att någon av dem varit arg på mig, de är alla väldigt proffsiga och vet att medierna spelar en stor roll i deras arbete. Om tv, radio och tidningar inte hade rapporterat om kungafamiljens resor och arbete hade få personer haft kunskap om vad de sysslar med. Men självklart är de inte alltid så förtjusta i att medier även rapporterar kring mer privata delar av deras liv. Jag vet att drottningen varit oerhört besviken över vad som skrivits och berättats om hennes pappas nazikontakter och kungen har varit allt annat än glad över rapporteringen kring boken ”Den ofrivillige monarken” och allt som följde efter det. Men den rapporteringen har ändå varit viktig även om det väckt starka känslor hos familjen.

 Jag har mött medlemmar av kungafamiljen när de varit på mindre bra humör, men alla kan ha en dålig dag och det är ingenting som jag har funderat så mycket över.

Och nej, jag har aldrig varit upprörd eller arg på någon i familjen. Visst, jag har säkert muttrat besviket i efterhand över att jag inte har fått några citat vid vissa tillfällen, men det tillhör också jobbet på samma sätt som glädjen över en intervju eller ett bra fototillfälle har sitt utrymme.

 

Varför skriver alltid aftonbladet och expressen ner varandras reportage? Om en tidning skriver en sak så kontrar den andra med det omvända. Som när Carl Philip och Sofia hade en kris i Expressen så sa Sofia till er att allt var bra. Hur ska ni ha det? Och förresten så vet jag att svenskdamtidning gör samma sak. Jag läser det mesta om kungligheter och har märkt att de alltid ska kontra med det omvända när ni två andra tidningar skriver något. så vad stämmer i så fall?

S

Ja du, jag kan hålla med om att det kan bli konstigt ibland. Jag ska utveckla det här svaret vid ett senare tillfälle och visa några udda exempel på hur det kan bli ibland. Men även förklara varför det kan vara motstridiga uppgifter i olike medier. 

 

Har alla kungabarnen dyslexi? Är det sant det som står i boken om kungen? Tror du att kungen har haft eller har en älskrinna?

S

Ja alla barnen har fått kämpa, en del mer – andra mindre, med läs och skrivsvårigheter. Tidigare var det mest känt att kungen och Victoria och till viss del Carl Philip led av dyslexi, men för ett par år sedan berättade vi i Aftonbladet att även prinsessan Madeleine har fått arbeta hårt med att komma till rätta med problemet. För henne var det inte lika illa och kungafamiljens privatlärare i historia, Herman Lindqvist, har berättat att Madeleines sätt att ta sig ur problemen var att läsa, läsa och läsa. Hon har pluggat på universitetet i många år och har klarat sina studier fint.

Vad exakt som är sant eller inte i ”Den ofrivillige monarken” kan inte jag svara på, bara de personer som var med eller som var vittnen till händelserna. Men att Camilla Henemark och kungen hade något tillsammans har kungen inte förnekat. 


Hur är det att resa med kungligheterna, kommer du dem nära?

Det är väldigt spännande och intressant att resa med kungafamiljen. Jag har fått se länder och uppleva saker som jag aldrig skulle ha gjort om jag inte varit hovreporter. Bland annat har jag blivit insmugglad i en arabisk prins palats, fått följa med kronprinsessan på privat sightseeing i Rio och blivit luggad för att jag visat lite hår under min huvudduk i Saudiarabien. 

Ja på ett sätt kommer man dem nära, men det var lättare förr att prata med t ex Victoria på ett mer privat sätt. I dag är hon – och de andra – så medietränade att de ofta har inövade svar och styr in samtalet på saker som egentligen kanske inte är så intressanta för det reportage man skriver. Men ja, visst har det hänt att vi småpratat lite mer privat och under en resa till Kina satt hon ner med oss och tog ett glas vin en kväll och då visar hon såklart en mer privat sida av sig själv. Men hon glömmer aldrig att jag är journalist, hon är för proffsig för det och nej hon umgås inte privat med journalister (om de inte är barndomsvänner såklart, hon har flera mediemedarbetare i sin kompiskrets). 

 

Vad är det värsta med ditt jobb?

Många har en bild av att hovreporterjobbet är glamouröst och glittrigt. Det är det inte. Det handlar ofta om lång väntan på någon i familjen och när personen väl dyker upp kanske man får två minuter på sig att ta bilder och ställa frågor. Och ibland upplever jag att människorna runt omkring de kungliga vill försvåra mitt arbete, de gör det inte medvetet men vissa vill bevara den här upphöjda och superkungliga bilden i tron att kungligheterna VILL behandlas som supermänniskor, något som blir omöjligt i vår moderna tid och som familjen själv inte är road av. Fjäsk och kotterier är något av det värsta de vet. Vid ett tillfälle blev jag superirriterad när en ambassad-anställd glatt leende gick runt och bar på Victorias handväska, dolde ett fototillfälle för oss (han/hon trodde väl att han/hon gjorde Victoria en tjänst, men hon vill ju att vi uppmärksammar hennes jobb, det här gjorde hovet upprört) och vägrade att hälsa på oss (personen ansåg nog att han/hon var för fin för det trots att det var hans/hennes jobb att hjälpa oss). 

Skärmavbild 2012-02-15 kl. 11.47.11.jpg

Vad är det bästa?

Att få följa de här människornas utveckling och deras livsresa. Jag tycker att mycket av arbetet som hovreporter handlar om att försöka se bakom de kungliga fasaderna.

 

Saknar dina artiklar i Aftonbladet men är glad att det är mer kungliga artiklar i söndagsbilagan nu.

 Marianne

 Tack tack! Det kungliga återkommer titt som tätt i Söndag, men det är oerhört skönt att även få skriva om ”vanliga” människor.

 

Hej!

Sofia, Carl Philips flickvän, hur är hon? Utifrån dina erfarenheter av kungafamiljen, passar hon in? Hur kommer hennes roll att bli?

Min bild av Sofia är att hon är varm, jordnära och väldigt trevlig. Hennes engagemang för utsatta barn är äkta och något som hon sysslade med innan hon träffade prinsen. Jag tror absolut att hon passar in i familjen och att hennes bakgrund med avklädda bilder och dokusåpadeltagande kommer att blekna ännu mer med tiden. Jag tror att hon kommer att vara relativt synlig när hon är gift med Carl Philip, hon är en sådan person som kan göra skillnad genom att prata om orättvisor och engagera andra att hjälpa.

Skärmavbild 2012-02-15 kl. 11.52.37.jpg

Är de kungliga lätta att ha med att göra? Känner dom igen dig när ni ses?

Ja för det mesta, men visst har jag upplevt situationer när jag undrat  vad sjutton som pågår. En del kungligheter är mer styrda av sin dagsform och sitt humör än andra. Ja efter nio år känner igen mig, men jag har en ovana att gång på gång presentera mig med namn och tidning trots allt.

 

Jag är övertygad om att de jobbar när de inte syns i pressen. Hur mycket känner du till om jobbet (förberedelser) vid sidan av klippa band-jobbet?

 TAck! Helena

Mycket av kungafamiljens jobb syns aldrig i medierna, de måste ta sig tid att läsa på inför möten och resor, svara på brev, delta i planeringsarbetet och i övriga möten. Victoria och Daniel har precis som kungen och drottningen varsitt kontor på slottet och de tillbringar mycket tid där. Victoria är ofta morgonpigg och är på plats tidigt.  

  

Frågor, frågor…
Har du varit inne på många slott? och tycker du det är roligt i så fall att kolla på slott?

 Ja, jag har besökt många slott tack vare mitt jobb och det är alltid lika intressant att få ta en titt in i historien både här hemma och utomlands genom de här gamla vackra byggnaderna.

 

Hur länge har du hållit på med hovbloggen? Jag har ju inte varit med sen början så det vore kul att veta hur länge det varit!

Jag har bevakat kungafamiljen i mitt jobb som hovreporter i 9 år, 6 av dem på svensk Damtidning och 3 på Aftonbladet. Bloggen startades 2007 på svensk Damtidning.

Har du träffat några andra kungligheter än de svenska?

Ja jag har träffat oerhört många kungligheter, främst från Europa men även från länder som Saudiarabien, Dubai etc.

 

Skriver du krönika i någon tidning?

Nej jag har ingen stående krönika just nu, men hade en fast kunglig sida i Aftonbladet under bröllopsåret och då och då när det har behövts en mer personlig kommentar till en nyhetshändelse.

 

Får man fråga något personligt? Som hur din familj ser ut och så? 

Min familj är en ganska typisk svensk familj med en mamma, en styvpappa och en storasyster och en pojkvän.

 

Föresten, jag är nyfiken på en sak. Vad händer egentligen med japanska kungafamiljen nu… Vem är det som kommer ta över tronen efter kronprinsen? Ta tid på dig och stressa inte även om vi fanatiska bloggläsare vill veta allt ^^ Krya på foten nu!

Josefine

 Tack för omtanken, det värmer!  Det är lite osäkert hur det kommer att bli i Japan. För några år sedan började men diskutera kvinnlig tronföljd eftersom kronprinsen och hans frun har ett enda barn och det är en flicka. Men det väckte starka reaktioner. Ett tv-team från Japan kom till Stockholm för att göra en dokumentär om den svenska tronföljarmodellen och då fick jag berätta hur det gick till när Victoria blev kronprinsessa och Carl Philip fick ta ett steg ner i successionsordningen. Men som sagt, reaktionerna hos de konservativa var för starka. Kronprinsens bror Akishino och hans fru Kiko har två döttrar och en son Hisahito som blir Japans kejsare om de inte ändrar till kvinnlig tronföljd. 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB